La şapte ani de la publicarea autobiografiei sale, Unbreakable, fostul star mondial al tenisului Jelena Dokic va evoca în curând pe marele ecran chinurile şi abuzurile pe care le-a îndurat din partea tatălui şi antrenorului ei, Damir Dokic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Trailerul acestui documentar, bazat pe cartea publicată în 2017 şi care urmează să fie difuzat în cinematografe începând cu 7 noiembrie, a fost dezvăluit săptămâna aceasta.

În el, australianca, născută în fosta Iugoslavie, vorbeşte cu un nod în gât şi cu lacrimi în ochi despre calvarul care i-a otrăvit cariera de şaisprezece ani, despre violenţa fizică şi psihologică impusă de un tată autoritar.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

În special, se gândeşte la ziua în care, la doar 16 ani, a triumfat în faţa numărului 1 mondial, Martina Hingis, la Wimbledon. A fost un succes care ar fi trebuit să fie începutul unei cariere strălucitoare, dar s-a dovedit a fi continuarea unui coşmar. „Ştiam că dacă voi pierde, consecinţele vor fi catastrofale. Ştiam ce se va întâmpla. Nu era un centimetru din corpul meu care să nu fie vânăt”.

În autobiografia sa, Dokic a explicat deja abuzul provocat de tatăl ei după o înfrângere la Montreal. „M-a lovit cu pumnul. Apoi m-a pus să stau dreaptă şi m-a lovit în tibie cu pantofii lui ascuţiţi de oraş. Când am strigat de durere, m-a forţat să revin în poziţie şi a făcut-o din nou”.

Într-un interviu acordat podcastului australian Headgame, Dokic a explicat cum tatăl ei o abuza deja când ea abia începea să lovească primele mingi (a început tenisul la vârsta de 8 ani). „Lucrurile nu au făcut decât să se înrăutăţească, mai ales în spatele scenei. Când am pierdut semifinala de la Wimbledon (cu Lindsay Davenport, în 2000), plângeam la telefon cu tatăl meu, iar el mă insulta. Mi-a spus că sunt o ruşine şi o umilinţă pentru familia noastră. În acea noapte, mi-a interzis să dorm în hotelul în care eram cazaţi. M-a dat afară. În cele din urmă, mi-am petrecut noaptea în vestiarul jucătorilor, unde echipa de curăţenie m-a găsit în dimineaţa următoare”.

Documentarul, care prezintă povestea tragică a Jelenei Dokic, analizează, de asemenea, ce ştia lumea tenisului şi ce ar fi putut face la momentul respectiv pentru a denunţa violenţa şi a schimba viaţa unei tinere care a suferit sub îndrumarea unui tată tiran.

La rândul său, renumitul jurnalist Christopher Clarey, autor al unei formidabile biografii a lui Roger Federer, se întreabă: „Ar fi trebuit să sap mai adânc pentru a dezvălui ce se întâmpla cu adevărat?”

În iunie 2022, Jelena Dokic s-a destăinuit despre depresia de care suferea. Ea a dezvăluit pe reţelele sale de socializare că a fost aproape să se sinucidă, după o despărţire de iubitul ei: „Aproape că am sărit de la balconul meu de la etajul 26, aproape că mi-am pus capăt zilelor. Nu voi uita niciodată acea zi, totul era înceţoşat, totul era negru, fără sunet, fără lumină, nimic nu avea sens”.

Jelena Dokic a câştigat şase titluri la simplu în circuitul WTA şi a ajuns în semifinale la Wimbledon în 2000 (pierzând în faţa lui Lindsay Davenport). Ea a ajuns pe locul 4 în clasamentul mondial, cea mai bună clasare din cariera sa, care s-a încheiat în 2014.

De atunci, Jelena Dokic a devenit consultant de tenis pentru canalele australiene. În prezent, ea lucrează pentru canalul de televiziune Nine Network.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.