Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă din argint destinată colecţionării, pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la câştigarea primei medalii olimpice de sportivii români. Cu acest prilej, în cadrul Muzeului BNR, a fost vernisată expoziţia temporară “Un alt fel de tezaur: Campionii României”, organizată în perioada iunie – decembrie 2024.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - 

Alături de zeci de medaliaţi şi campioni olimpici şi alte personalităţi ale sportului românesc, reprezentanţi ai Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, ai Băncii Naţionale a României, ai Agenţiei Naţionale pentru Sport, ai Administraţiei Prezidenţiale, Senatului României, Camerei Deputaţilor, Guvernului României, Casei Regale a României şi ai Asociaţiei Comitetelor Olimpice Europene (EOC) au fost prezenţi la vernisarea expoziţiei ”Un alt fel de tezaur. Campionii României” şi lansarea monedei aniversare dedicate împlinirii a 100 de ani de la cucerirea primei medalii olimpice din istoria sportului românesc – BRONZ, echipa de rugby a României, la Jocurile Olimpice de la Paris, în 1924.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Moneda lansată de Banca Centrală în circuitul numismatic este o piesă din argint, destinată colecţionării. Are greutatea de 31,103 grame şi calitate proof. Pe avers este reprodusă o parte din diploma primită în 1924 de jucătorii echipei de rugby, inscripţia „ROMANIA” în arc de cerc, stema ţării, valoarea nominală „10 LEI” şi anul ¬de emisiune „2024”, iar pe revers este figurată o compoziţie ce conţine o minge de rugby, portretele jucătorilor şi inscripţiile ,,PRIMA MEDALIE OLIMPICĂ A ROMÂNIEI - 1924” şi ,,100 ANI”.

”Sunt onorat şi emoţionat în acelaşi timp să văd în acelaşi loc atâta glorie şi atâţia campioni care au marcat istoria sportului românesc şi mondial. Celebrăm în acest an 110 ani de Olimpism în România. Este o celebrare a excelenţei, dar şi o provocare pentru viitorul Mişcării Olimpice din România. Azi, mai mult decât oricând, vă invit să privim înapoi cu mândrie, respect şi recunoştinţă. Aveţi în faţa dumneavoastră ”Un alt fel Tezaur al României. Campionii României”. Fiecare sportiv, fiecare oficial, toţi românii cei care s-au lăsat atinşi sau inspiraţi de spiritul olimpic, au creat una dintre cele mai importante moşteniri ale României. Şi tot azi, la fel de mult, îndemn lumea sportului să privească înainte cu responsabilitate, unitate şi solidaritate. Doar aşa putem să întărim poziţia noastră în societate şi în Mişcarea Olimpică Internaţională”, a declarat Mihai Covaliu, preşedintele COSR.

”Tremur de emoţie. Este pentru prima dată în istorie când sunt în aceleaşi loc atâtea medalii olimpice adunate în acelaşi loc. Este un moment unic”, a afirmat şi Elisabeta Lipă, şefa Agenţiei Naţionale pentru Sport.

Pentru că nu a putut fi prezentă fizic la eveniment, Nadia Comăneci a trimis un mesaj video prin care a salutat iniţiativa BNR şi COSR de a realiza moneda aniversară. ”Medaliile sportivilor români au o valoare inestimabilă. Fiecare medalie este o carte de vizită la nivel mondial pentru ţara noastră, cel mai important ambasador al României în orice colţ al lumii. Îmi doresc ca Jocurile Olimpice de anul acesta de la Paris, la 100 de ani de la prima medalie, să aducă României un număr de medalii care să ne facă mândri că suntem români”.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Organizată în parteneriat cu Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi în colaborare cu Muzeul Sportului, expoziţia surprinde cele mai importante momente din istoria participării sportivilor români la Jocurile Olimpice. Astfel, vizitatorii vor avea prilejul să afle informaţii despre cucerirea primei medalii olimpice, obţinută în anul 1924 de echipa de rugby a României şi să admire exponate unice.

În cadrul discursului expoziţional sunt prezentate majoritatea probelor olimpice la care sportivii români au fost medaliaţi de-a lungul timpului, medalii şi diplome câştigate de aceştia, dar şi echipamentele campionilor folosite în cadrul probelor sportive. Expozitia cuprinde medalii câştigate de: Henri Rang, Iosif Sârbu, Leon Rotman, Dumitru Pârvulescu, Maria Vicol, Gheorghe Fiat, Aurel Vernescu, Gheorghe Berceanu, Cornelia Sideri, Ivan Patzaichin, Alina Dumitru, Dorel Simion, Maricica Puică, Doina Melinte, Gabriela Szabo, Constantina Diţă, Iolanda Balaş, Laura Badea, Vilmoş Szabo, Reka Lazăr-Szabo, Mihai Covaliu, Ana-Maria Brânză, Simona Gherman, Horia Tecău, Florin Mergea, Beatrice Câşlaru, Corneliu Iona, Sorin Babii, Violeta Beclea, Marian Oprea, Ionela Târlea, Aneta Pătrăşcoiu, Costică Olaru, Elisabeta Lipă, Veronica Cochela, Doina Ignat, Georgeta Andrunache, Claudia Grigorescu, Ioan Pop, Rareş Dumitrescu, Nicu Vlad, Traian Cihărean, Marius Căta-Chiţiga, Cristian Gaţu, Ştefan Birtalan.

O secţiune specială este dedicată gimnasticii artistice, disciplină la care reprezentanţii României au obţinut cele mai multe medalii de-a lungul timpului. Plecând de la medalia de aur obţinută de Nadia Comăneci la proba de individual compus în anul 1976 la Jocurile Olimpice de la Montreal, discursul expoziţional integrează medalii şi echipamente aparţinând Laviniei Miloşovici, Simonei Amânar, Andreei Răducan, Sandrei Izbaşa, Cătălinei Ponor, Larisei Iordache, ale gimnaştilor Marius Urzică şi Marian Drăgulescu, precum şi legendarilor antrenori Octavian Bellu şi Mariana Bitang.

Expoziţia poate fi vizitată în cadrul tururilor ghidate gratuite pe care Muzeul BNR le organizează de luni până vineri, în urma unei programări prealabile.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.