Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a precizat, joi, într-un comunicat, că necesitatea continuării procesului de pregătire a componenţilor loturilor olimpice în perspectiva calificării şi participării la Jocurile Olimpice de la Tokyo reprezintă o prioritate şi că susţine continuarea activităţii curente şi a planurilor de pregătire individuală, la domiciliu, sub condiţia respectării restricţiilor naţionale în vigoare.
Înţelegând nevoia urgentă de adaptare a pregătirii olimpice şi de menţinere a motivaţiei tuturor celor implicaţi şi interesaţi, la un nivel optim, identificarea unor măsuri pentru menţinerea potenţialului de participare şi performanţă la Jocurile Olimpice Tokyo a fost prioritatea forului olimpic român în această perioadă, menţionează forul.
Astfel, potrivit COSR demersurile sale s-au axat pe două direcţii:
“1. Orientare / ghidare metodică şi sportiv-administrativă
Comisia Tehnică Olimpică şi pentru Sportul de Performanţă (CTOSP) a elaborat recomandări de întocmire a planurilor de pregătire olimpică adaptată la domiciliu, care au fost transmise Federaţiilor Sportive Naţionale de Specialitate. Procesul de refacere a planurilor este în plină desfăşurare la nivelul federaţiilor. Urmează în cel mai scurt timp analizarea acestora de către CTOSP şi emiterea unor rezoluţii, recomandări, sugestii. Pregătirea va fi supravegheată de specialiştii din cadrul colectivelor tehnice şi din federaţii, prin mijloace şi metode adaptate. Departamentul Sport al COSR va colabora permanent cu specialiştii din cadrul Federaţiilor pentru a monitoriza aplicarea recomandărilor CTOSP şi a indetifica eventuale nevoi de reglare.
2. Îndrumare şi asistenţă ştiinţifică
Specialiştii Centrului de Testare şi Asistenţă Ştiinţifică (COTAS) al COSR, sunt aproape de finalizarea unui instrument interdisciplinar, în scopul de a-i spijini pe sportivi şi colectivele tehnice în procesul de pregătire individuală adpatată la domiciliu (mai sunt necesare câteva reglaje înainte de a putea fi transmis sportivilor). De asemenea, specialiştii COTAS vor încerca să menţină o comunicare constantă cu sportivii şi/sau colectivele tehnice, oferind recomandări de reglare/adaptare a parametrilor antrenamentelor şi a programului de viaţă (“antrenamentul invizibil”), pe baza datelor colectate cu ajutorul instrumentului interdisciplinar propus, încercând permanent să prevină apariţia unor eventuale dezechilibre disfuncţionale şi, bineînţeles să-i ghideze pe sportivi spre obţinerea şi menţinerea unei stări optime din punct de vedere fizic şi psihic”.
Formarea unei echipe olimpice - Team Romania care să poată concura la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în 2021, la nivelul elitei internaţionale, în spiritul valorilor proprii – tradiţie, pasiune, respect, excelenţă, mândrie naţională – este un obiectiv prioritar al COSR, a adăugat forul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.