Cluburile de fotbal, FRF şi conducători i-au adus un omagiu fostului internaţional Ilie Balaci, care a încetat din viaţă, duminică, la 62 de ani.
"FCSB exprimă regretul pentru trecerea în nefiinţă a unuia dintre cei mai mari fotbalişti din istoria României, Ilie Balaci, la vârsta de 62 de ani. Dumnezeu să te odihnească în pace, "Prinţule"!", notează FCSB.
“Nu există cuvinte ca să exprime durerea acestei pierderi imense. Odihneşte-te în pace, Ilie Balaci!”, a notat şi Gheorghe Hagi pe Facebook.
Şi Gheorghe Popescu deplânge moartea lui Ilie Balaci. “Atâta timp cât cerul e albastru, vei fi deasupra tuturor. Zbor lin, înger al Universităţii!”, este mesajul postat pe Facebook de fostul fotbalist.
“Azi a plecat dintre noi, mult prea devreme, unul din cei mai mari fotbalişti din istoria fotbalului românesc, Ilie Balaci! Am avut privilegiul să joc alături de el şi onoarea să debutez în locul lui în mare echipă a lui Dinamo Bucureşti. Rămas bun Nea Ilie! Nu te voi uita niciodată!”, este mesajul lui Ionuţ Lupescu după decesul lui Balaci.
Şi fostul fotbalist Adrian Mutu a postat, duminică, un mesaj pe Facebook, după decesul lui Ilie Balaci. "Dumnezeu să te odihnească în pace suflet drag! Prea repede te-ai stins, ai fost şi eşti un înger! Multe lacrimi pentru tine, nu o sa fii uitat niciodată! Dor şi durere!", a scris Mutu pe Facebook.
Fostul internaţional Cristian Chivu i-a adus un omagiu lui Ilie Balaci, despre care a spus că i-a oferit posibilitatea de a juca la echipa lui de suflet. "Mi-ai oferit posibilitatea să joc pentru echipa mea de suflet şi nu cred ca ţi-am multumit vreodată! Sper ca atunci când îţi vei revedea prietenul (pe tata), să o facă el pentru mine! Dumnezeu să-ţi odihnească sufletul, nea Ilie!!!", a scris Chivu pe Facebook.
Gheorghiţă Geolgău a declarat, duminică, pentru News.ro, că Ilie Balaci s-ar fi simţit rău în jurul orei 8.00 şi că medicii au încercat să-l resusciteze timp de 90 de minute. El era extrem de marcat de moartea lui Ilie Balaci, despre care a spus că încă nu poate vorbi la trecut.
"Sunt şocat pur şi simplu, acum vreo oră am aflat, nu-mi vine să cred, am vorbit cu nişte prieteni comuni, dar nu am amănunte, pentru că nu am putut vorbi cu cei care au fost alături de el. Toate telefoanele sunt ocupate. Se pare că i-a fost rău în jurul orei 8 şi au plecat cu el la spital, la urgenţă, cu un prieten de-al nostru. Din câte am înţeles au încercat să-l resusciteze 90 de minute, dar nu s-a mai putut face nimic. Nu ştiu sigur dacă a fost atac cerebral”, a declarat Geolgău.
Fostul fotbalist era foarte marcat de moartea prietenului său, despre care a spus că nu poate vorbi la trecut: "M-au lăsat picioarele, nici nu pot să vorbesc. E un şoc emoţional foarte puternic, vă rog să mă înţelegeţi. Nu pot vorbi despre Ilie. El oricum rămâne unul dintre cei mai mari fotbalişti pe care i-a dat România vreodată. Chiar nu pot să-mi găsesc cuvintele, cu Ilie aş fi vrut să pot să beau un pahar cu vin peste 25 de ani, dar nu pot să vorbesc despre el la trecut", a mai spus Geolgău.
Antrenorul Mircea Lucescu l-a caracterizat pe Ilie Balaci ca fiind un jucător de nivel mondial. El a pus decesul lui Balaci pe seama expunerii la care sunt supuşi fotbaliştii şi antrenorii şi a precizat că oamenii de fotbal ar trebui să efectueze controale medicale minuţioase după o anumită vârstă.
"Sunt şocat, m-a surprins. În meseria pe care am avut-o noi, toate s-au strâns, e un avertisment pentru toţi care după 55 de ani ar trebui să se controleze, pentru că noi suntem foarte expuşi. Îmi pare foarte rău pentru el şi pentru familia lui, pentru Craiova, pentru fotbalul românesc. Eu am ţinut foarte mult la el. Dar am avut şi un diferend cu el odată la naţională, pentru că era poate un pic mai egoist. Din păcate apoi s-a accidentat şi nu a putut fi la turneul final. E un mare talent al fotbalului românesc, îl consider unul dintre cei mai mari alături de Hagi, Dobrin, ca talent vorbesc. A fost un jucător de nivel mondial”, a declarat Lucescu la DigiSport.
Tehnicianul şi-a reamintit perioada în care l-a avut ca elev la echipa naţională şi la Dinamo: „După accidentare, preluasem Dinamo şi simţeam că are nevoie de el. L-am ajutat să-şi ia casă în Bucureşti, am fost în audienţe cu el, o merita pentru toată cariera lui. Apoi să fie angajat militar pentru viitorul lui. L-am luat şi la echipa naţională, chiar dacă era la Craiova. Când l-am văzut că nu mai putea, l-am ajutat să ajungă antrenor. Am mai vorbit cu el, din când în când. Am discutat mult despre cariera lui de antrenor şi spunea că ceea ce făceam noi la echipa naţională l-a ajutat foarte mult. Sper ca oamenii care vor fi deseară pe stadion să stea în picioare cel puţin 10 minute pentru Ilie Balaci şi pentru ce a însemnat el pentru fotbalul românesc”.
Fostul internaţional Cornel Dinu a declarat că Ilie Balci nu a fost cu nimic mai prejos decât marii fotbalişti ai Europei în perioada în care fostul jucător al Univeristăţii Craiova a evoluat.
"Noi ne amintim de oamenii de excepţie, de geniile fotbalistice sau în general de oameni - asta-i barbaria noastră - atunci când ei mor. În rest, nu prea îi băgăm în seamă. Asta-i firea umană. Ilie făcea parte din elită şi ca jucător de fotbal şi ca inteligenţă şi prezenţă şi după ce a abandonat fotbalul. Mă leagă multe de Ilie Balaci, pentru că eu am fost cel care, ca şi pe Boloni, l-am propus la echipa naţională în 1973, antrenorului de atunci, Valentin Stănescu. Era vorba de un jucător de excepţie, care izbucnise în acea perioadă. Dacă îmi aduc bine aminte, el a debutat într-un meci cu Cehoslovacia, a jucat alături de mine, la Praga, pierdut cu 2-1. Dar s-au aşezat anii şi peste mine şi poate mai greşesc din punct de vedere al datelor. Ilie a fost un jucător de excepţie, un copil înfiat imediat ca valoros la Craiova de prietenii mei de excepţie. Noi am avut foarte multă prietenie, nu ura care se inoculează acum între oameni, să ne distrugem unii pe allţii, că nu mai avem nimic sfânt. Era o prietenie fantastică, cu Oblemenco şi Deselnicu, şi ei plecaţi dintre noi şi care spuneau că este un jucător de excepţie, care inventează, cu nimic mai prejos decât marile staruri ale Europei de atunci. Şi acum este greu să mai găseşti un jucător de inteligenţa, capacitatea lui Ilie de a dribla, de a crea de a pune geniu în acţiunile sale. De el mă leagă o prietenie sinceră, pentru că noi ne respectam atunci, ne luptam în teren unii cu alţii, dar exista un respect şi acceptare între noi, care acum au dispărut. Acum nu ştim decât să ne duşmănim, să ne atacăm unii pe alţii fără motiv. Ilie era un tip care avea şarm, avea inteligenţă, avea expresie, avea chintesenţa explicării sau tratării sau prezentării unor evenimente fotbalistice. A fost un tip de excepţie, dar aşa cum este viaţa, l-a luat mult prea devreme. Era un tip, ca orice român cu personalitate, ca orice om inteligent, nu suporta proştii şi mai lua foc. Poate şi de aceea a ales calea exilului în străinătate, decât cea a aşa-zisei Craiova Maxima. Craiova Maxima a fost expresia unor genii şi este bine că este împărtăşită, preluată, dar aparţine, repet, unor genii olteneşti, puţine, dar de remarcat şi de ţinut minte", a declarat Dinu, la Digi24.
Şi FRF a scris despre moartea fostului jucător. "Fostul internaţional român, Ilie Balaci, a decedat duminică dimineaţă, la vârsta de 62 de ani, în urma unui infarct. Ilie Balaci a strâns 65 de selecţii la echipa naţională în perioada 1974-1986, reuşind să marcheze de 8 ori. Component al Craiovei Maxima, Ilie Balaci s-a născut pe 8 septembrie 1956 la Bistreţ, în judeţul Dolj. A evoluat la Universitatea Craiova, între 1973-1984. Înainte de a-şi încheia cariera la 32 de ani, a mai trecut pe la Olt Scorniceşti (1985-1986) şi Dinamo Bucureşti (1986-1988). Federaţia Română de Fotbal îşi exprimă condoleanţele şi regretă dispariţia lui Ilie Balaci!", a scris FRF.
"Dumnezeu să te odihnească în pace, ILIE BALACI! Fotbalul românesc l-a pierdut pentru totdeauna pe ILIE BALACI. Fostul internaţional (65 de meciuri / 8 goluri pentru echipa naţională a României) a decedat în această dimineaţă la vârsta de 62 de ani. FC Dinamo Bucureşti regretă dispariţia lui ILIE BALACI şi este alături de familia fostului jucător al echipei din Ştefan cel Mare. Sincere condoleanţe familiei îndoliate! 32 de meciuri a jucat ILIE BALACI pentru Dinamo în prima divizie, în două sezoane competiţionale, 1986-1987 şi 1987-1988. A marcat un gol în tricoul alb-roşu. 5 este numărul echipelor la care a evoluat ILIE BALACI într-o careiră impresionantă: Universitatea Craiova, FC Olt, Dinamo Bucureşti, Pandurii Tg. Jiu şi Drobeta Tr. Severin. 3 titluri de campion are ILIE BALACI, ca jucător, cu marea echipă a Universităţii Craiova. Cu Craiova Maxima a mai câştigat de patru ori Cupa României.21 de trofee a câştigat ILIE BALACI ca antrenor în Europa, Africa şi Asia. A antrenat echipele Pandurii Târgu Jiu, Drobeta Turnu-Severin, Club Africain Olympique Casablanca, Al-Shabab, Al-Nassr, Al-Hilal, Universitatea Craiova, Al-Ain, Al-Hilal, Universitatea Craiova, Al-Sadd, Al-Hilal, Al-Ahli, Al-Arabi, Al-Shabab, Universitatea Craiova (manager general), Kazma, Raja Casablanca, Al-Nahda, Al-Hilal Omdurman şi Al-Suwaiq", a notat FC Dinamo.
Şi CFR Cluj şi-a exprimat regretul după moartea lui Balaci: “Clubul CFR 1907 Cluj îşi exprima regretul şi profunda tristeţe pentru trecerea în nefiinţă a unuia dintre marii fotbalişti ai României, Ilie Balaci! Dumnezeu să-l odihnească în pace! Condoleanţe familiei îndurerate!”.
Pentru Poli Timişoara, Ilie Balaci a fost unul dintre cei mai buni jucători din istoria fotbalului românesc: "O veste cutremurătoare a venit în această dimineaţă: Ilie Balaci a plecat dintre noi. Suntem alături de familie şi de întreaga suflare ”alb-albastră” a Universităţii Craiova în aceste clipe sfâşietoare. În mod incontestabil, Ilie Balaci a fost unul dintre cei mai buni jucători din istoria fotbalului românesc. Dispariţia lui nu poate fi compensată de nimic. Odihneşte-te în pace, iubită legendă!".
Directorul sportiv al FCSB, Mihai Stoica, a subliniat că Ilie Balaci a fost un om extraordinar. "Pentru cei care n-au avut privilegiul de a te cunoaşte, ai fost doar un fotbalist-minune şi un antrenor genial. Noi, care te-am cunoscut, ştim ce om ai fost. Ştim câţi oameni ai ajutat, ce gesturi incredibile ai făcut. Ne va fi tare dor de tine, Ilie. Tare dor...".
Şi LPF i-a adus un omagiu lui Ilie Balaci. "Ilie Balaci, unul dintre cei mai mari fotbalişti din istoria României, a încetat din viaţă, duminică dimineaţa, la vârsta de 62 de ani.LIGA PROFESIONISTĂ DE FOTBAL TRANSMITE SINCERE CONDOLEANŢE FAMILIEI GREU ÎNCERCATE! DUMNEZEU SĂ-L ODIHNESCĂ ÎN PACE!".
Fostul internaţional Ilie Balaci a murit, duminică, la vârsta de 62 de ani.
Născut la 13 septembrie 1956, Balaci şi-a petrecut cea mai mare carieră de fotbalist la Universitatea Craiova (1973-1984). El a mai evoluat la FC Olt şi la Dinamo. Ilie Balaci a îmbrăcat de 65 de ori tricoul echipei naţionale, pentru care a marcat opt goluri.
Ca antrenor, Balaci a pregătit mai multe echipe din Zona Golfului şi din nordul Africii, cu care a obţinut numeroase performanţe.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.