Secretarul general al LPF, Justin Ştefan, se declară "uimit de atacul lipsit de sens al preşedintelui FRF, Răzvan Burleanu, lansat împotriva LPF"
"Într-o perioadă în care ar trebui să fim ghidaţi de legea moderaţiei în cadrul discursului public, rămân uimit de atacul lipsit de sens al preşedintelui FRF, Răzvan Burleanu, lansat împotriva LPF şi a celor 14 cluburi din Liga I, în cadrul Buletinului de Ştiri de la Digi24 difuzat ieri seară, la ora 22:00.
Mai jos găsiţi dovada că LPF a comunicat FRF încă din data de 4 iunie 2020 poziţia cluburilor din Liga I cu privire la scenariile aplicabile în situaţia în care competiţia nu se va relua sau va fi întreruptă. Totodată, în document se arată de ce convocarea unei Adunări Generale la acel moment nu ar fi fost oportună, mai ales că obiectivul setat iniţial împreună cu cele 14 cluburi a fost acela de a depune toate eforturile pentru a finaliza competiţia pe teren. De altfel, aceeaşi poziţie a fost adoptată şi de Bundesliga (liga profesionistă din Germania), care la 28 mai 2020 a comunicat că nu va stabili niciun regulament detaliat pentru situaţia în care suspendarea competiţiei devine inevitabilă, tocmai pentru a nu afecta integritatea competiţiei aflată în desfăşurare.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
A mai spus Răzvan Burleanu aseară că FRF şi LPF au abordat modalităţi diferite de gestionare a crizei, vorbind totodată de diferenţa între soluţiile propuse. Fără să lungesc prea mult discuţia, îi reamintesc domnului Burleanu că LPF şi cluburile din Liga I sunt singurele entităţi din România care au urmat întocmai recomandarea făcută de UEFA, încă din 17 martie 2020, de a depune toate eforturile pentru a termină competiţia internă în formatul programat iniţial.
Când vine vorba de cazurile de COVID-19, Răzvan Burleanu tot arată cu degetul către Ligă I, dar bag de seamă că a uitat de cazurile de COVID-19 apărute în Liga a 2-a, precum şi în cadrul corpului de arbitri, semn că se impune o revizuire urgenţă a regulilor din cadrul Protocolului medical al FRF şi o responsabilizare mai mare a conducătorilor de cluburi şi a arbitrilor de fotbal. Pentru a creşte eficienţa regulilor şi a permite desfăşurarea în bune condiţii a ediţiei următoare de campionat, am propus deja public câteva idei:
- testarea obligatorie a tuturor celor implicaţi în activitatea fotbalistică din 7 în 7 zile (inclusiv a arbitrilor);
- introducerea sancţiunii pierderii jocului cu 3-0 de către cluburile care vor avea, cu ocazia testărilor obligatorii, un caz confirmat de COVID-19. Sancţiunea se va aplica pentru toate meciurile programate în perioada în care clubul respectiv va face obiectul unei anchete epidemiologice.
În final, îi reamintesc lui Răzvan Burleanu că LPF este gata să pună la dispoziţia FRF, cu titlu gratuit, o echipă de avocaţi pentru a sprijini Departamentul Juridic al FRF în redactarea unor regulamente clare, deoarece dorim ca în viitor să fie evitate apariţia unor situaţii litigioase decurgând din greşelile existente în cadrul regulamentelor FRF.
Pentru toate cele de mai sus, îl rog încă o data amical pe Răzvan Burleanu să se abţină de la orice declaraţii de natură să afecteze imaginea Ligii I, mai ales în situaţia în care acestea sunt eronate sau nu sunt susţinute de dovezi.
Totodată, consider că în aceste vremuri ar trebui să fim cu toţii uniţi şi mai responsabili", se arată într-o declaraţie a lui Ştefan, publicată pe contul său de Facebook.
Duminică, preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a declarat, la Digi 24, că grupările din Liga I ar trebui să discute despre oprirea acestui sezon competiţional sau cel puţin a play-out-ului, deoarece nu se poate amâna “la nesfârşit” sfârşitul campionatului.
"Am îndoieli că Liga I se mai poate termina pe teren protejând integritatea competiţiei şi sănătatea tuturor participanţilor. Despăguburi, acestea ar putea fi suportate de LPF, dacă sunt rezerve, prin împrumuturi sau direct de către club. Cred că cluburile de Liga I ar trebui să discute despre oprirea acestui sezon competiţional sau cel puţin a play-out-ului. Altfel nu vom putea să amânăm la nesfârşit sfârşitul finalul acestui sezon competiţional. Totodată, cluburile de Liga I ar trebui să stabilească şi data de încheiere a acestui sezon, care a tot fost modificată şi ce se întâmplă cu echipele care nu pot participa la jocuri. În acelaşi timp, cluburile trebuie să propună şi când vor să înceapă următorul sezon competiţional, precum şi ce format competiţional doresc dacă au de gând să facă o asemenea propunere", a spus Burleanu, el precizând că fotbalul românesc este “în stare de urgenţă” de la primul caz de coronavirus şi că măsurile din protocolul sanitar nu au fost respectate.
În scrisoarea trimisă, la 4 iunie, de LPF către FRF, cu privire la modalitatea de stabilire a ierarhiei dacă se opreşte campionatul, se arată că şase cluburi susţin întocmirea clasamentului final pe baza principiului puncte/meci, cinci grupări vor să se ţină cont de clasamentul la finalul sezonului regulat, două să nu retrogradeze nicio echipă şi unul vrea ca decizia să fie luată de Adunarea Generală a LPF.
În ultima perioadă, s-a constat o creştere alarmantă a cazurilor de infectare cu noul coronavirus la câteva cluburi din Liga I.
FC Dinamo a confirmat, miercuri, 19 cazuri de infectare cu noul coronavirus în cadrul clubului, dintre care 18 jucători.
La CFR au fost 26 de cazuri pozitive, între care se află şi cel al antrenorul Dan Petrescu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.