Foştii jucători de tenis John McEnroe şi Martina Navratilova au intrat, marţi, cu un banner pe Margaret Court Arena, cerând schimbarea numelui celui de-al doilea stadion din Melbourne Park, informează Reuters.
McEnroe şi Navratilova au scris pe banner "Evonne Goolagong Arena", sugerând ca numele stadionului să fie dat după ce al unei alte mari jucătoare de tenis din Australia, de origine aborigenă, câştigătoare a şapte trofee de grand slam.
Navratlova, care şi-a recunsocut lesbianismul, s-a urcat în scaunul neocupat al arbitrului de centru şi a încercat să se adreseze puţinilor spectatori aflaţi în tribune după un meci de dublu, dar microfonul i-a fost oprit din centrul tehnic imediat ce a început să vorbească.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Tennis Australia, organizatoarea competiţiei de la Melbourne, nu a fost încântată de ceea cea s-a întâmplat şi a tratat cu răceală protestul celor doi.
"Îmbrăţişăm diversitatea şi dreptul oamenilor de a avea un punct de vedere, la fel ca dreptul lor de a-şi face auzită vocea conform punctului lor de vedere. Dar Australian Open are reguli şi protocoale privind respectul cu care orice fan, jucător sau invitat poate folosi infrastructura noastră, evenimentul şi scena globală pe care o oferă. Acesta sunt pentru a asigura integritatea evenimentului nostru. Cei doi invitaţi de înaltă clasă au încălcat aceste protocoale şi lucrăm la asta împreună cu ei", a anunţat federaţia australiană, într-un comunicat.
Luni, fostul tenismen John McEnroe a spus că doreşte ca Serena Williams să depăşească numărul record de titluri de grand slam câştigate de Margert Court, 24, pentru ca "mătuşa nebună" să dispară din prim-planul tenisului.
"În acest an se împlinesc 50 de ani de la titlul câştigat de Margaret Court la Australian Open şi federaţia australiană se confruntă cu o dilemă: ce e de făcut cu mătuşa lor nebună? Există un singur lucru mai lung decât lista de realizări în tenis a fostei jucătoare Margaret Court: lista ei de declaraţii ofensatoare şi homofobe. Doar câteva exemple. În timpul regimului de apartheid din Africa de Sud, ea a spus: <Iubesc Africa de Sud. Au o situaţie a raselor mai bine organizată ca oricine>. Ce? Despre copiii transgender şi LGBTI: <Totul este lucrarea diavolului.... tenisul este plin de lesbiene... este trist pentru copii să fie expuşi homosexualităţii>. Serena, fă-mi o favoare: câştigă încă două grand slam-uri în acest an ca să ajungi la 25 şi ca să o putem lăsa pe Maragret Court şi vederile ei ofensatoare în trecutul de care aparţin!", a declarat McEnroe, la Eurosport.
Într-o ceremonie scurtă, de numai cinci minute, Maragret Court a fost omagiată, luni, cu sobrietate, la Australian Open, la 50 de ani de când a cucerit unul dintre cele 11 trofee de la Melbourne, potrivit AFP.
Pe terenul central de la Melbourne Park, înaintea meciului dintre Nick Kyrgios şi Rafael Nadal, Margaret Court, 77 de ani, a primit o replică a trofeului din partea lui Rod Laver, o altă legendă a tenisului australian, sărbătorit cu căldură anul trecut, într-o ocazie asemănătoare.
Court nu a făcut declaraţii, iar spectatorii de pe Rod laver Arena au putut auzi vocea fostei jucătoare doar într-o înregistrare video proiectată pe ecranele stadionului, în care a vorbit numai despre performanţele ei.
La finalul anului trecut, Margaret Court, care deţine recordul de grand slam-uri câştigate în tenisul feminin, 24, a lansat o tiradă împotriva sportivilor transsexuali şi a numit predarea de materiale LGBTI (lesbiene, homosexuali, bisexuali, transsexuali şi intersexuali) în şcoli drept o lucrătură a "diavolului", într-o predică înflăcărată la biserica ei din Perth.
Court, pastor creştin la Biserica Victory Life, a făcut aceste comentarii incendiare cu câteva săptămâni înainte de a fi celebrată la Australian Open, la împlinirea a 50 de ani de la câştigarea grand slam-ului de la Antipozi din 1970.
Într-o înregistrare video a predicii ei de duminică, postată online, Court a spus că încă de la 7-8 ani sunt copii care decid să îşi schimbe sexul.
"Copiii iau decizia la 7 sau 8 ani să-şi schimbe sexul... Nu, citiţi primele două capitole din Geneza, este tot ce spun! Bărbat şi femeie. Este atât de greşit deoarece multe lucruri sunt sădite în acest tărm al gândirii la acea vârstă şi ei încep să se întrebe <ce sunt eu?> Şi dacă eşti creştin, crezi în cuvântul Domnului, acesta este ghidul TV pentru viaţă. Şi ştiţi, cu acel LGBT, ei vor dori să nu pună niciodată <T-ul> la sfârşit, deoarece, mai ales în sportul feminin, vor avea atât de multe probleme. Sunt tineri care iau hormoni şi au schimbări, când ajung la 17 ani se gândesc <acum, sunt băiat şi în realitate eram fată>. Pentru că ştiţi ce, Dumnezeu ne-a făcut aşa", a declarat ea.
Court a adăugat că "diavolul" vrea să controleze Australia, pentru a putea afecta "minţile şi gurile oamenilor".
"Diavolul intră în mass-media şi în politică, educaţie, TV, el vrea să controleze o naţiune pentru a afecta minţile şi gurile oamenilor. Pot merge la televiziune şi, dacă zic <ei, bine, asta este ceea ce spune Biblia>, e ca şi cum aş deschide o cutie de viermi. Dumnezeule, ai lansat o torpilă sau ceva! Nu, este adevărat, pentru că ei urăsc cuvântul Domnului. Pentru că trăim într-o perioadă... chiar cu acel LGBT în şcoli, este al diavolului, nu al Domnului", a spus fosta sportivă, în vârstă de 77 de ani.
În trecut, Maragert Court a fost criticată de activiştii LGBTI şi de anumiţi jucători şi foşti jucători de tenis pentru că şi-a exprimat opoziţia faţă de căsătoriile între persoane de acelaşi sex.
Anul trecut, marea rivală a lui Court, americanca Billie Jean King, s-a alăturat celor care cereau schimbarea denumirii arenei Margaret Court de la Melbourne Park, afirmând că ea ar fi boicotat meciurile de pe acel stadion dacă ar mai fi fost jucătoare.
Preşedintele Tennis Australia, Jayne Hrdlicka, a declarat, luna trecută, că schimbarea numelui arenei Margaret Court nu figurează pe agenda forului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.