Jocurile Olimpice de la Paris s-au încheiat, duminică seară, cu o ceremonie de trei ore pe Stade de France, care a inclus şi un moment de show total la Los Angeles, gazda următoarei ediţii a JO. Pe Stade de France, sportivii care mai bine de două săptămâni au luptat pentru gloria olimpică au fost omagiaţi, iar ei au avut parte şi de un spectacol, de karaoke şi de o incursiune în istoria Jocurilor Olimpice. Team Romania a avut-o portdrapel la ceremonie pe Mihaela Cambei, medaliată cu argint la haltere. Actorul Tom Cruise a avut o apariţie spectaculoasă, el fiind cel care, după ce a coborât în rapel în arenă, a luat steagul olimpic pentru a-l duce la Los Angeles. În SUA, Red Hot Chili Peppers, Billie Eilish, Snoop Dogg şi Dr Dre au făcut un show total pe faimoasa plajă Venice Beach. Pentru sportivii din întreaga lume s-a încheiat un ciclu olimpic. Ei îşi dau acum întâlnire peste patru ani, la Los Angeles.
UPDATE -
La final, Yseult a interpretat piesa clasică a lui Frank Sinatra, My Way, ea însăşi bazată iniţial pe cântecul francez Comme d'habitude.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Totul s-a încheiat cu focuri de artificii.
UPDATE -
UPDATE -
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a declarat, duminică seară, că, la Jocurile Olimpice, sportivii au demonstrat că se poate trăi în pace şi poate exista o lume mai bună.
"În ciuda tuturor tensiunilor din lume, am venit aici 206 de comitete olimpice naţionale şi echipa refugiaţilor pentru a face ca oraşul luminii să strălucească mai tare. Am trăit împreună în pace şi satul olimpic. Aţi creat o cultură a păcii. Ne-aţi inspirat pe noi şi pe toţi oamenii din această planetă. Vă mulţumim pentru că ne faceţi să credem într-o lume mai bună, Ştim că Jocurile nu pot aduce pacea, dar pot crea o cultură a păcii care să inspire lumea".
CITEȘTE ȘI Thomas Bach, mesaj pentru sportivi la închiderea JO: Vă mulţumim pentru că ne faceţi să credem într-o lume mai bună / Simone Biles a preluat drapelul olimpic pentru Los Angeles - 2028UPDATE -
Imnul SUA a fost interpretat de artista californiană H.E.R., care a câştigat un Emmy, un Grammy şi un Oscar de-a lungul carierei sale, rămânând doar la un premiu Tony de statutul de EGOT.
În arenă şi-a făcut apariţia, în stil Misiune Imposibilă, coborând în rapel de pe acoperişul Stade de France, celebrul actor Tom Cruise. El a preluat steagul olimpic şi a plecat cu motocicleta.
Tom Cruise a ajuns apoi ca prin magie la Los Angeles cu drapelul, călătorie presărată cu cascadorii şi momente impresionante prezentate într-un filmuleţ de organizatori. La Los Angeles, steagul olimpic a parcurs oraşul printr-o ştafetă ca la torţa olimpică, în ritmurile trupei Red Hot Chili Peppers, care cânta pe faimoasa plajă Venice Beach.
Pe parcurs, au apărut olimpicii Kate Courtney (mountain bike, 2020), Michael Johnson (atletism, de patru ori campion olimpic, 1992-2000) şi Jagger Eaton (skateboarding, de două ori medaliat olimpic, 2020-2024).
Momentul Red Hot Chilli Peppers a fost urmat de un moment Billie Eilish, de Snoop Dogg şi Dr Dre.
We’re coming to Los Angeles! It's Californication!
— The Olympic Games (@Olympics) August 11, 2024
The Red Hot Chili Peppers are getting the @LA28 party started!#Paris2024 #LA28 #ClosingCeremony pic.twitter.com/P6PZEU2Yuf
UPDATE -
Imnul olimpic, interpretat de Maîtrise de Fontainebleau şi Orchestre Divertimento, a răsunat în timp ce drapelul olimpic a fost coborât.
Steagul olimpic a fost transmis de la primarul Parisului, Anne Hidalgo, preşedintelui CIO, Thomas Bach, apoi primarului oraşului Los Angeles, Karen Bass. Simone Biles li s-a alăturat pe scenă.
Primarii Hidalgo şi Bass sunt primele femei primari din Paris şi Los Angeles.
UPDATE -
"Cea mai dificilă parte a oricărei relaţii de iubire este despărţirea. Iar în această seară, suntem cu toţii îndrăgostiţi de Jocuri. Sentimentele de speranţă, inspiraţie şi dragoste vor rămâne. Când va veni timpul, ne vom reuni la LA28.", a spus Tony Estanguet, preşedintele Paris 2024.
Şi preşedintele CIO, Thomas Bac, a rostit un discurs, după care a fost intonat imnul olimpic.
UPDATE -
Trupa franceză Phœnix a încântat publicul şi sportivii alături de Angèle, Kaminsky, Air şi Vannda şi Ezra Koenig.
La performance d’Angèle, Kavinsky et Phoenix lors de la #CeremonieDecloture des JO de #Paris2024
— Kultur (@Kulturlesite_) August 11, 2024
pic.twitter.com/xNz9jmgXvT
UPDATE -
UPDATE -
Aşa cum este protocolul în timpul ceremoniei de închidere, steagul Greciei va fi arborat şi imnul naţional al Greciei va fi interpretat în semn de recunoaştere a rolului acestei naţiuni în Jocurile Olimpice.
Există însă o noutate: în loc ca acest lucru să facă parte din protocolul obişnuit, Thomas Jolly l-a împletit cu spectacolul, purtându-ne pe urmele lui Pierre de Coubertin la sfârşitul anilor 1800, care a reînviat Jocurile Olimpice antice.
Anterior, Stade de France a fost transformat într-un teatru uriaş, întunecat şi misterios. Din cer, a apărut un Voiajor de Aur. Acest personaj este inspirat de referinţe din istoria Franţei, inclusiv Spiritul Bastiliei.
Steagul Greciei a fost adus de unul dintre personajele de la ceremonia de deschidere. Au participat la moment şi încă un personaj misterios de la ceremonia de deschidere, dar şi Voiajorul de Aur.
Athens 1896 to Paris 2024
— The Olympic Games (@Olympics) August 11, 2024
It’s always worth remembering Pierre de Coubertin’s vision for the modern Olympic Games and the contribution of Greece.#Paris2024 #ClosingCeremony pic.twitter.com/BiHfQNGrQu
Nike, zeiţa victoriei care apare pe fiecare medalie olimpică, a apărut ca o entitate în mijlocul scenei.
În tribune, brăţările LED distribuite spectatorilor au generat imagini ale sportivilor pictaţi pe ceramică, apoi porumbei ai păcii şi, în final, inelele olimpice.
UPDATE -
Cei patru membri nou aleşi ai Comisiei Sportivilor din cadrul CIO, Allyson Felix (SUA), Kim Bul (Germania), Jess Fox (Australia) şi Marcus Daniell (Noua Zeelandă) au fost prezentaţi lumii şi au fost cei care le-au mulţumit public voluntarilor Paris 2024.
UPDATE -
Protocolul tradiţional al ceremoniei de închidere include în mod normal o ceremonie de premiere pentru maraton, ultima probă din programul atletic. Ceremonia de închidere de la Paris 2024 nu a făcut excepţie. Doar că, de data aceasta, ultima probă a fost maratonul feminin şi nu cel masculin, pentru a evidenţia Marşul istoric al femeilor asupra Versailles-ului din 1789.
Au primit medaliile: Sifan Hassan (Ţările de Jos) - aur, Tigst Assefa (Etiopia) - argint şi Hellen Obiri (Kenya) – bronz.
The final medal ceremony of Paris 2024 is for the women’s marathon. A highly symbolic way to wrap up the first-ever Olympic Games with full gender parity. #Paris2024 #ClosingCeremony pic.twitter.com/OyX5BbN3qK
— The Olympic Games (@Olympics) August 11, 2024
UPDATE -
Karaoke pe Stade de France: Les Champs-Elysées de Joe Dassin, Freed From Desire de Gala, şi We Are the Champions de Queen sunt printre melodiile pe care cei prezenţi sunt invitaţi să le cânte.
UPDATE -
A venit rândul restului sportivilor din delegaţiile participante să intre în arenă.
UPDATE -
Şi-au făcut apariţia purtătorii de drapel. Drapelul României este adus în arenă de Mihaela Cambei.
CITEȘTE ȘI Mihaela Cambei a defilat cu drapelul României la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Paris#Paris2024 ¡Así desfila la bandera de Guatemala en la ceremonia de clausura de los Juegos Olímpicos en el Stade de France!
— Deportes_PL (@tododeportes_pl) August 11, 2024
Video: CDG pic.twitter.com/dALfTNVs4K
UPDATE -
Demnitarii, inclusiv preşedintele CIO Thomas Bach şi preşedintele Franţei Emmanuel Macron, şi-au luat locurile în arenă, iar Orchestre Divertimento şi Maîtrise de Fontainebleau au cântat imnul naţional francez, La Marseillaise, rearanjat de Victor le Masne.
UPDATE -
În Jardins des Tuileries, unde se află vasul olimpic cu balonul care s-a înălţat în fiecare seară pe cerul Parisului, Zaho de Sagazan şi corul Académie Haendel-Hendrix au cântat Sous le ciel de Paris de Édith Piaf.
Campionul francezilor, Leon Marchand, a preluat flacăra olimpică, aceasta începându-şi drumul către Stade de France
Sous le Ciel de Paris, la Flamme Olympique a brillé de mille feux. Il est temps de la ramener au Stade de France pour clore nos Jeux Olympiques de #Paris2024 !
— Paris 2024 (@Paris2024) August 11, 2024
Under the Parisian sky, the Olympic Flame shone brightly. It's time to bring it back to the Stade de France to close… pic.twitter.com/pI0edAMwP5
ŞTIREA INIŢIALĂ
Evenimentul va combina atmosfera de sărbătoare cu solemnitatea transferului oficial al Jocurilor Olimpice Paris 2024 către următoarea gazdă, Los Angeles 2028.
Pentru această ocazie, Stade de France a fost transformat într-o sală de concerte gigantică. O parte a spectacolului se va desfăşura în aer, în timp ce decorurile gigantice, costumele şi efectele de iluminare spectaculoase vor duce spectatorii într-o călătorie în timp, atât în trecut, cât şi în viitor.
În cadrul spectacolului va fi adus un omagiu publicului, dar şi voluntarilor şi sportivilor, peste 100 de dansatori, acrobaţi, artişti de circ şi sute de muzicieni fiind implicaţi în ceremonie. Printre celebrităţile care vor fi prezente se pare că se află Tom Cruise, iar Red Hot Chili Peppers, Billie Eilish şi Snoop Dogg vor cânta în timpul ceremoniei, anunţă ANS.
Va exista şi un moment înregistrat, de 30 de minute, care va combina opera şi teatrul, o distopie – o lume imaginară, o proiecţie în viitor, cu un personaj interstelar care va însufleţi vestigiile pe care le găseşte vizitând Pământul, aşa cum a însufleţit Pierre de Coubertin Jocurile Olimpice antice, la sfârşitul secolului XIX.
Pe lângă secţiunea artistică unică, ceremonia de închidere va include şi elemente tradiţionale, printre care:
Parada sportivilor
Omagiu adus celor 45.000 de voluntari
Festivitatea de premiere pentru maratonul feminin
Stingerea flăcării olimpice
Proclamarea sfârşitului Jocurilor Olimpice, făcută de preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, Thomas Bach
Predarea drapelului olimpic de la Anne Hidalgo către Karen Bass - primarii din Paris şi Los Angeles.
România a fost reprezentată la Paris de 106 sportivi şi a încheiat pe locul 23 în clasamentul pe medalii, în care apare şi medalia de bronz a Anei Bărbosu, acordată după apelul la TAS.
Team România are nouă medalii: trei de aur, patru de argint şi două de bronz.
Au obţinut aurul olimpic Maria Magdalena Rusu, Roxana Iuliana Anghel, Nicoleta Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Geanina Radiş şi Victoria Ştefania Petreanu la canotaj - opt rame cu carmaci (8+), Andrei Sebastian Cornea şi Marian Florian Enache la canotaj - dublu vasle (2x) şi David Popovici la înot - 200 m liber.
Au urcat pe treapta a doua a podiumului Mihaela Valentina Cambei la haltere - 49 kg, Gianina Elena van Groningen şi Ionela Livia Cozmiuc la canotaj - dublu vasle categorie uşoară (L2x), Ioana Vrînceanu şi Roxana Iuliana Anghel la canotaj - dublu rame (2-) şi Simona Geanina Radiş şi Nicoleta Ancuţa Bodnar la canotaj - dublu vasle (2x).
Au câştigat bronzul David Popovici la înot - 100 m liber şi Ana Maria Bărbosu la gimnastică artistică – sol, aceasta din urmă după un apel la TAS.
Pe primul loc în clasamentul pe naţiuni a terminat lotul Statelor Unite, cu 126 de medalii (40 de aur, 44 de argint şi 126 de bronz). Pe locul doi este China, cu 91 de medalii (40 de aur, 27 de argint, 24 de bronz), iar pe trei este Japonia, cu 45 de medalii (20 de aur, 12 de argint, 13 de bronz).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.