Jocurile Olimpice de iarnă la Beijing, care se încheie duminică, au fost marcate de scandalul de dopaj care a avut-o în prim plan pe patinatoarea rusă Kamila Valieva.
Scandalul a izbucnit la 8 februarie, după concursul pe echipe, unde echipa Rusiei (care a evoluat sub numele de Comitetul Olimpic Rus) a câştigat aurul. În echipă era şi Kamila Valieva.
Ceremonia de premiere pentru această probă nu a mai avut loc, după ce a apărut o problemă juridică legată de un test antidoping al Kamilei Valieva, înainte de JO.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Valieva a efectuat două sărituri cvadruple, o execuţie în premieră cu succes la o ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă.
Kamila Valieva, în vârstă de 15 ani, a fost testată la Campionatul Rusiei de la Sankt Petersburg în 25 decembrie de către Rusada, care a primit doar în 7 februarie rezultatul pozitiv. Substanţa identificată este trimetazidina, folosită pentru ameliorarea anginei pectorale şi interzisă de WADA din 2014, deoarece favorizează circulaţia sângelui.
Rusada a suspendat-o iniţial temporar pe patinatoare, apoi Valieva a făcut recurs şi a obţinut ridicarea suspendării.
Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) şi WADA (Agenţia Mondială Antidoping) au făcut apel la această decizie în faţa Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS).
În 14 februarie, Valieva a fost autorizată de TAS să continue competiţia.
Presa a scris că Valieva ar fi luat din greşeală medicamentele bunicului ei, mama sportivei spunând chiar că aceasta a băut din paharul bunicului.
New York Times a scris că eşantionul ei conţinea şi medicamentele pentru inimă Hipoxen şi L-carnitină, care nu sunt pe lista celor interzise de Agenţia Mondială Antidoping.
NY Times a precizat că bunicul patinatoarei a furnizat un mesaj video preînregistrat la o audiere cu oficialii ruşi antidoping, în 9 februarie, în care a spus că el a folosit trimetazidină pentru a trata "atacuri".
Bunicul sportivei a arătat un pachet de medicamente în timpul mesajului. Mama Kamilei Valieva a afirmat la aceeaşi audiere că fiica ei a luat Hipoxen din cauza bătăilor neregulate ale inimii. Ea a precizat că bunicul avea grijă de nepoata lui în absenţa părintelui.
Prezenţa trimetazidinei în corpul sportivei ar fi putut fi o greşeală, au sugerat oficialii ruşi. Dar descoperirea mai multor substanţe în eşantionul unui sportiv de elită, în special a unuia tânăr ca Valieva, a fost extrem de neobişnuită, potrivit unui important oficial antidoping.
L-carnitina este permisă atunci când este administrată pe cale orală, a spus Tygart, dar este interzisă dacă este administrată în cantităţi mari prin perfuzie sau injectabil, deoarece ar putea oferi un avantaj incorect de îmbunătăţire a performanţei. Nu este clar cum a luat Valieva suplimentul şi nu este cunoscută nici concentraţia din proba ei.
Valieva a declarat trei produse într-un formular de control antidoping care a fost depus împreună cu testul efectuat. Aceste produse au fost L-carnitină, Hypoxen şi Supradyn, un supliment pentru stimularea imunităţii.
În acest scandal însă a apărut şi o altă problemă: anturajul Kamilei. Până şi fosta mare campioană Katarina Witt a afirmat că vina este a anturajului, având în vedere vârsta fragedă a copilei.
WADA a anunţat că va ancheta anturajul sportivei, ea avându-i alături la Beijing pe antrenorii Eteri Tutberidze, Serghei Dudakov şi Daniil Gleikhengauz, precum şi pe medicul echipei, Filipp Şvetski, şi un fizioterapeut.
Deşi a fost tare în primele zile ale scandalului, încheind pe primul loc programul scurt, la programul liber, Valieva a clacat şi a încheiat concursul pe locul 4.
Însă ce a atras cel mai mult atenţia a fost reacţia antrenoarei Eteri Tutberidze, care în loc să-şi îmbărbăteze şi susţină sportive, a întrebat: “De ce ai renunţat? Explică...”
"Când am văzut cum a fost primită de cel mai apropiat om din anturajul ei, cu ceea ce părea a fi o răceală extraordinară, a fost înfricoşător. În loc să-i ofere confort, să încerce să o ajute...", a afirmat a doua zi preşedintele CIO, Thomas Bach.
Proba feminină a fost câştigată de Anna Şcerbakova, în timp ce compatriota sa Alexandra Trusova a luat argintul. Ambele au 17 ani şi sunt antrenate tot de Tutberidze.
Nici Trusova nu a fost mai bine primită de Tutberidze, ea afirmând că urăşte să patineze, după ce a obţinut doar medalia de argint, fiind depunctată la impresia artistică, după un program tehnic fără greşeală.
Tutberidze, în vârstă de 47 de ani, este o fostă concurentă la dans care a locuit în Statele Unite în anii 1990 timp de şase ani, lucrând în spectacole pe gheaţă.
În timp ce era acolo, a fost prinsă în atentatul cu bombă din Oklahoma City din 1995, care a ucis 168 de oameni. Ea şi trupa ei au stat peste drum de clădirea federală unde s-a produs explozia şi au primit despăgubiri ca victimă a atacului.
În timp ce se afla în SUA, a avut o fiică, Diana Davis, care a concurat la Beijing 2022 la dans, terminând pe locul 14 alături de Gleg Smolkin. Davis nu este antrenată de mama ei.
Tutberidze a început să-şi construiască o carieră de antrenor în SUA, dar apoi s-a mutat înapoi în Rusia, alăturându-se în cele din urmă clubului Sambo-70 din Moscova. În urmă cu doar opt ani, când a antrenat-o pe Iulia Lipniţkaia, în vârstă de 15 ani, care a câştigat aurul la Soci 2014, a început să devină un nume cunoscut.
De atunci, ea a câştigat multe premii pentru antrenor, inclusiv premiul pentru antrenorul anului al Uniunii Internaţionale de Patinaj (ISU) în 2020 şi un premiu de stat în 2018, care i-a fost oferit de preşedintele rus Vladimir Putin.
Ceea ce îi diferenţiază pe patinatorii lui Tutberidze de ceilalţi de pe scena mondială sunt vârsta şi felul lor atletic.
Succesul olimpic al lui Lipniţkaia din 2014 a fost urmat în 2018 de Alina Zagitova, care avea 15 ani când a câştigat aurul, înaintea medaliatei cu argint, în vârstă de 18 ani, Evghenia Medvedeva.
Dar nu numai vârsta lor fragedă când câştigă este notabilă sub Tutberidze. De asemenea, sunt adesea încă adolescenţi când se retrag.
Sportivii ei au reputaţia în cercurile de patinaj de a fi “de unică folosinţă” - acesta este cuvântul folosit cândva campioana austriacă de patinaj artistic din 1972 Beatrix Shuba - şi fac parte dintr-o linie de producţie.
Nu este chiar o surpriză că nu rezistă mult – prin natura lor, acele sărituri cvadurple cu scoruri mari – care presupun o rotire de patru ori în aer – sunt mult mai uşor de făcut atunci când ai un corp mic, cu şolduri şi umerii îngusti.
Într-un interviu pe care Tutberidze l-a acordat canalului rus 1 în 2018, ea a spus că plămădeşte campioni prin “dragoste” nu prin „stricteţe”.
Ea a mai spus că „nu cere lucruri”, dar vrea să-i facă pe sportivi „să se simtă nemulţumiţi de eşecul lor de a îndeplini o sarcină”, astfel încât “să simtă dezgust în interiorul lor”.
Medvedeva a spus anul trecut că metodele lui Tutberidze „funcţionează, dar pe măsură ce îmbătrâneşti, cu fiecare an este mai greu să suporti asta” şi că, de asemenea, ea era „pe jumătate înfometată” uneori.
Când Lipniţkaia s-a retras la 17 ani, ea a început un tratament pentru anorexie, în timp ce Medvedeva, care a spus că are nevoie de „duritatea” stilului de antrenor al lui Tutberidze pentru a reuşi, a rămas permanent cu dureri de spate.
Ca urmare a acestui scandal, medaliile de la proba pe echipe nu au fost acordate, deşi patinatorii americani, aflaţi pe locul 2, au cerut TAS să organizeze o ceremonie de premiere, solicitare respinsă.
Locul 3 la concursul pe echipe a revenit Japoniei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.