Fostul preşedinte al unei companii care a sponsorizat ediţia din 2020 a Jocurilor Olimpice de la Tokyo a primit o pedeapsă la închisoare cu suspendare, o primă condamnare de către justiţia japoneză în contextul unui dosar de corupţie legat de eveniment, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Scandalul a izbucnit vara trecută în Japonia, la un an după Jocurile Olimpice din 2020, care au avut loc în 2021 şi aproape în întregime fără spectatori din cauza pandemiei. Multe companii din ţară au fost de atunci afectate şi afacerea a compromis chiar candidatura oraşului Sapporo (nordul Japoniei) pentru organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2030.

Fostul preşedinte al Aoki Holdings, Hironori Aoki, în vârstă de 84 de ani, a primit vineri o pedeapsă de 30 de luni de închisoare cu suspendare, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al tribunalului din Tokyo.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

El a fost găsit vinovat că a dat mită pentru a se asigura că firma sa, un lanţ japonez de magazine de costume de afaceri, a devenit partener oficial al Jocurilor Olimpice din 2020. El a pledat vinovat în decembrie, potrivit presei japoneze. Procuratura a cerut 30 de luni de închisoare cu executare împotriva lui.

Doi dintre foştii săi colaboratori de la Aoki Holdings au primit şi ei pedepse de închisoare cu suspendare, dar mai scurte (şase luni şi un an), potrivit agenţiei de presă japoneză Jiji. Cei trei bărbaţi au fost arestaţi în august anul trecut împreună cu Haruyuki Takahashi, fost membru al comitetului de organizare al Jocurilor de la Tokyo. Takahashi este suspectat că a primit în 2017 echivalentul a peste 320.000 de euro mită de la Aoki Holdings, care a devenit în anul următor partener oficial al Jocurilor Olimpice din 2020. Procesul său nu a început încă.

„Aceste infracţiuni au afectat încrederea societăţii în buna desfăşurare a Jocurilor, care au atras atenţia la nivel mondial şi au fost importante pentru ţară”, a declarat, vineri, judecătorul Kenji Yasunaga, conform agenţiei Jiji.

„Luăm această judecată în serios şi vom face tot posibilul” pentru a preveni repetarea unui astfel de caz şi pentru a „recâştiga încrederea clienţilor noştri”, a spus o purtătoare de cuvânt a Aoki Holdings pentru AFP.

Au urmat şi alte arestări pentru cazuri similare, cum ar fi cele ale preşedintelui de atunci a importantei edituri japoneze Kadokawa şi a fostului şef al agenţiei de publicitate ADK, care au pledat vinovaţi în februarie. Dentsu, cea mai mare agenţie de publicitate japoneză, se află şi ea în atenţia anchetatorilor, care o suspectează că, alături de alte companii, ar fi trucat licitaţii pentru pregătirea contractelor legate de Jocurile Olimpice din 2020, care s-au ridicat la 40 de miliarde de yeni (circa 270 de milioane de euro). Un alt fost oficial al organizaţiei Jocurilor Olimpice, Yasuo Mori, a fost de asemenea arestat în februarie, în cadrul acestei părţi separate a cazului.

Suspiciunile de corupţie au plutit de mult şi în privinţa condiţiilor de atribuire a Jocurilor Olimpice din 2020 capitalei nipone de către Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) în 2013.

În martie 2019, preşedintele Comitetului Olimpic Japonez Tsunekazu Takeda şi-a dat demisia la câteva luni după ce a fost pus sub acuzare de sistemul de justiţie francez, care investighează acest caz.

Takeda este suspectat că a plătit Black Tidings, o companie cu sediul în Singapore, înainte şi după desemnarea capitalei japoneze de către CIO ca oraş gazdă a Jocurilor Olimpice din 2020.

Potrivit anchetatorilor francezi, Black Tidings era doar un paravan care ducea la Papa Massata Diack, fiul fostului şef al atletismului mondial din Senegal şi fost membru influent al CIO, Lamine Diack, care a murit la sfârşitul anului 2021.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.