Jandarmeria Capitalei anunţă, într-o analiză a faptelor constatate în sezonul 2023-2024, că s-au înregistrat 49 de fapte de natură penală, fiind identificaţi 49 de autor minori. Cel mai tânăr dintre autorii unor fapte care constituie infracţiuni avea vârsta de 12 ani la momentul săvârşirii, iar cel mai tânăr autor al unei fapte care constituie contravenţie avea 11 ani la momentul săvârşirii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În ultimii ani, s-a observat o scădere a mediei de vârstă a membrilor galeriilor, adeziunea acestora la diferitele facţiuni de suporteri intervenind încă de la 10-12 ani. Minorii, în mod special cei sub 14 ani, sunt utilizaţi de către galerii pentru a introduce materiale pirotehnice sau alte obiecte interzise pe stadioane, fiind încurajaţi că nu vor răspunde penal sau contravenţional, pentru faptul că sunt minori, precizează Jandarmeria Bucureşti.

Comparativ cu sezonul 2022-2023, când au fost constatate 50 fapte de natură penală cu autori minori la jocurile şi competiţiile sportive de fotbal, în sezonul 2023-2024, se observă o uşoară scădere a numărului de infracţiuni constatate.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

De asemenea, comparativ cu sezonul 2022-2023, când pentru fapte săvârşite de minori au fost aplicate 55 de sancţiuni contravenţionale, în sezonul 2023-2024, se observă o scădere a numărului de sancţiuni aplicate.

În sezonul competiţional 2023-2024, jandarmii din cadrul D.G.J.M.B. au constatat 49 de fapte de natură penală, fiind identificaţi 49 de autori minori. Totodată, pentru fapte săvârşite de minori, au fost aplicate 39 de sancţiuni contravenţionale, din care 36 cu amendă, în valoarea totală de 5.870 de lei, şi 3 cu AVERTISMENT, fiind aplicate şi 14 sancţiuni complementare de interzicere a accesului la competiţii sportive (7 pe o perioadă de 6 luni şi 7 pe o perioadă de 1 an), astfel:

  • cu ocazia jocurilor sportive de fotbal din cadrul Ligii I au fost constatate 47 de fapte de natură penală, cu 47 de autori minori şi au fost aplicate 37 de sancţiuni contravenţionale, din care 35 cu amendă, în valoarea totală de 4370 de lei şi 2 cu AVERTISMENT, fiind aplicate şi 13 sancţiuni complementare de interzicere a accesului la competiţii sportive (7 pe o perioadă de 6 luni şi 6 pe o perioadă de 1 an);
  • cu ocazia jocurilor sportive de fotbal din cadrul ligilor inferioare nu au fost constatate fapte de natură penală cu autori minori şi a fost aplicată o sancţiune contravenţională cu AVERTISMENT, fiind aplicată şi sancţiunea complementară de interzicere a accesului la competiţii sportive pe o perioadă de 1 an;
  • cu ocazia jocurilor sportive de fotbal din cadrul competiţiilor internaţionale (echipe de club şi echipe naţionale) a fost constatată o faptă de natură penală cu un autor minor şi a fost aplicată o amendă, în valoare de 1500 de lei;
  • cu ocazia jocurilor sportive de fotbal din cadrul Cupei României a fost constatată o faptă de natură penală, fiind identificat un autor minor.

În sezonul competiţional 2022-2023, jandarmii din cadrul D.G.J.M.B. au constatat 50 de fapte de natură penală, fiind identificaţi 50 de autori minori. Totodată, pentru fapte săvârşite de minori au fost aplicate 55 de sancţiuni contravenţionale, din care 47 cu amendă, în valoarea totală de 9.550 de lei, şi 8 cu AVERTISMENT, fiind aplicate şi 25 de sancţiuni complementare de interzicere a accesului la competiţii sportive (4 pe o perioadă de 6 luni şi 21 pe o perioadă de 1 an), astfel:

  • cu ocazia jocurilor sportive de fotbal din cadrul Ligii I, au fost constatate 36 de fapte de natură penală, cu 36 de autori minori şi au fost aplicate 34 de sancţiuni contravenţionale, din care 29 cu amendă în valoarea totală de 6.090 de lei şi 5 cu AVERTISMENT, fiind aplicate şi 17 sancţiuni complementare de interzicere a accesului la competiţii sportive (1 pe o perioadă de 6 luni şi 16 pe o perioadă de 1 an);
  • cu ocazia jocurilor sportive de fotbal din cadrul ligilor inferioare au fost constatate 10 fapte de natură penală, cu 10 autori minori şi au fost aplicate 15 sancţiuni contravenţionale, din care 14 cu amendă în valoarea totală de 3.070 de lei şi una cu AVERTISMENT, fiind aplicate şi 8 sancţiuni complementare de interzicere a accesului la competiţii sportive (3 pe o perioadă de 6 luni şi 5 pe o perioadă de 1 an);
  • cu ocazia jocurilor sportive de fotbal din cadrul competiţiilor internaţionale (echipe de club şi echipe naţionale) au fost constatate 2 fapte de natură penală, cu 2 autori minori şi au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale, din care 3 cu amendă în valoarea totală de 190 de lei şi 2 cu AVERTISMENT.
  • cu ocazia jocurilor sportive de fotbal din cadrul Cupei României au fost constatate 2 fapte de natură penală, cu 2 autori minori şi a fost aplicată o amendă în valoare de 200 de lei;

Jandarmeria Capitalei prezintă şi două exemple de meciuri la care minorii au fost autori de fapte antisociale:

Meciul de fotbal dintre echipele A.F.C. Carmen 1937 Bucureşti şi A.S.F.C. Universitatea Cluj, din cadrul Cupei României, disputat în data de 11.06.2024:

Un suporter al echipei A.F.C. Carmen 1937 Bucureşti, în vârstă de 12 ani la acel moment, a fost surprins în timp ce aprindea materiale pirotehnice. Efectivele de jandarmi au procedat la interceptarea, legitimarea şi întocmirea actelor de sesizare care au fost înaintate organelor competente.

Meciul de fotbal dintre FCSB şi Rapid Bucureşti, din cadrul Superligii, disputat în data de 05.11.2024:

Pe timpul accesului, au fost identificaţi 44 de suporteri oaspeţi care aveau asupra lor materiale pirotehnice, dintre aceştia, 23 fiind minori. Persoanele în cauză au fost conduse la secţiile de poliţie pentru întocmirea actelor de sesizare şi predarea către organele competente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.