Înotătorul chinez Sun Yang, triplu campion olimpic cu rezultate controversate, a obţinut, duminică, prima sa victorie în competiţie de la revenirea după o suspendare de patru ani pentru dopaj.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Sun a fost suspendat pentru opt ani de către Agenţia Mondială Antidoping (WADA) în 2020 pentru că a spart eşantioane de sânge în timpul unui test în 2018, circumstanţe pe care încă le contestă.

Interdicţia a fost redusă în apel la patru ani şi trei luni de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv în 2021.

Aceasta a expirat în mai, prea târziu pentru ca el să facă parte din echipa chineză pentru Jocurile Olimpice de la Paris. În schimb, înotătorul a câştigat duminică primul său titlu la Campionatele naţionale de vară ale Chinei de la Hefei.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Sun a câştigat aurul în proba masculină de 400 m liber, depăşindu-şi rivalii după primii 200 de metri, dar cu un timp departe de cel mai bun al său pe această distanţă.

Cu toate acestea, el a insistat că ar fi putut face şi mai bine, declarând agenţiei oficiale Xinhua: „Mă simt puţin ruginit în controlul tempoului şi am nevoie de mai multe competiţii”.

Duminică, sportivul din Hangzhou a scris într-un mesaj pe platforma socială Weibo că victoriile şi eşecurile sale din trecut l-au „învăţat să facă faţă numeroaselor dificultăţi şi provocări ale vieţii”.

Revenirea lui Sun vine după ce înotătorii chinezi s-au confruntat cu suspiciuni de dopaj la Jocurile Olimpice din 2024.

El a fost primul înotător chinez care a câştigat aurul olimpic, la 400 m şi 1500 m, la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, dar a fost mult timp o figură controversată în bazine.

Unii dintre rivalii săi l-au numit trişor la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016, după triumful său de la 200 m, iar doi concurenţi au refuzat să stea lângă el pe podium la campionatele mondiale din 2019.

De asemenea, Sun a fost suspendat timp de trei luni în 2014, după ce a fost depistat pozitiv cu o substanţă interzisă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.