Federaţia Română de Fotbal a notat, într-un comunicat postat vineri pe site-ul oficial, că a respectat întocmai litera şi spiritul sancţiunilor UEFA la acţiunea de invitare a copiilor la meciul cu naţionala Norvegiei, din preliminariile Euro-2020.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

FRF a precizat următoarele în comunicat:

“Federaţia Română de Fotbal este dezamăgită de abordarea ridicolă cu care mai mulţi lideri de opinie au tratat acţiunea de invitare a copiilor în tribune la meciul România – Norvegia, în sensul că FRF ”s-a folosit de aceşti copii” şi a abordat sancţiunea UEFA cu ”şmecherii”. Diferitele grade de speculaţie în acest registru au transformat, pe alocuri, dezamăgirea FRF în indignare. Drept pentru care, FRF se simte obligată să informeze opinia publică despre realitatea din spatele acestei acţiuni.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cea mai deplasată ipoteză pe care dorim să o demontăm este aceea că zecile de mii de copii au fost aduse fără voia lor la stadion, prin metode preluate din cultura mitingurilor politice. În afară de declaraţia fermă a FRF că nu a organizat în niciun fel deplasarea copiilor, mai stau mărturie a falsităţii acuzei zecile, poate sutele, de declaraţii ale copiilor preluate în mass media înainte şi după meci. Cu toţii şi-au manifestat bucuria de a veni la Arena Naţională, unii după obositoare călătorii de la Timişoara sau Satu Mare. Sperăm că bănuiala că FRF poate manipula şi presa să publice doar anumite păreri de copii nu a ajuns încă în registrul de atac al criticilor noştri.

O altă speculaţie absolut neadevărată este aceea că FRF a apelat la ”şmecherii” pentru a ”fenta” sancţiunea UEFA. Probabil că aici acuza este generată de o precară cunoaştere a regulamentelor şi a spiritului sancţiunilor acordate de UEFA. Chiar şi dihotomia vehiculată de „legal, dar imoral” este nesustenabilă. Ca să fie mai bine înţeles, să amintim că până acum ceva timp UEFA închidea stadioanele ca sancţiune, fără nicio  excepţie. Dacă şi-ar fi dorit în continuare stadioane goale, UEFA ar fi păstrat vechea reglementare. Or, UEFA, prin toate acţiunile şi programele sale, transmite fără încetare că fotbalul nu înseamnă doar jocul în sine, ci cuprinde, în acelaşi cuvânt, spectacolul oferit suporterilor. Aşadar, organismul european îşi doreşte ca spectatorii să fie în tribune, nu la porţile stadionului sau acasă. Desigur, sancţiunea pentru xenofobie trebuie aplicată, dar fotbalul trebuie să meargă înainte şi să dea lecţii. De aceea, UEFA a găsit o cale de mijloc, aceea de a permite copiilor să intre la meciuri cu sancţiuni, producând astfel o frustrare şi o stigmatizare a fanilor extremişti. Dacă UEFA ar fi dorit să reglementeze această excepţie, ar fi făcut-o, aşa cum este foarte strictă cu alte categorii de spectatori şi invitaţi la meciuri, unde stipulează cuantumuri fixe. La copii nu există nicio limită impusă pentru că tocmai acesta este spiritul, să fie fotbal cu tribune pline.

Absurdul acuzei că FRF a fentat sancţiunea UEFA mai este demonstrat şi de faptul că la acest meci cu copii s-au cheltuit bani de care nu ar fi fost nevoie la stadionul total închis. Cum se ştie, însă, FRF a oferit fiecărui copil o apă, o gustare, steaguri şi eşarfe tricolore. Apoi FRF a angajat stewarzi ca la orice meci, ceea ce la porţi închise n-ar fi fost nevoie. S-au suplimentat şi serviciile medicale de urgenţă, cele de curăţenie, consumurile de utilităţi. Totodată, fiecare copil a intrat cu bilet cu loc, ceea ce înseamnă alte cheltuieli pentru procesarea a 30.000 de bilete. La o socoteală simplă, de 1-2 euro cheltuială suplimentară pentru fiecare copil, rezultă că FRF aproape că şi-a dublat singură sancţiunea pecuniară pe care o primise o dată cu închiderea porţilor. Cine fentează o sancţiune, dar plăteşte dublu? E absurd.

FRF vrea totodată să răspundă unor critici, pe alocuri ambalate în sugestii, privind accesul copiilor în tribune şi la alte meciuri ale Naţionalei, nu numai la cele cu sancţiuni. Acest lucru se întâmplă deja, nu trebuie iniţiat niciun demers. Şcolile şi academiile de fotbal, pe baza unei solicitări la FRF, au avut şi au acces gratuit la meciurile Naţionalei. Totodată, fixarea unui număr de copii care să aibă acces la următorul meci, cel cu Suedia, ar însemna o abandonare a principiilor FRF. Adică, abia atunci ar putea fi acuzată – chiar pe drept – că iniţiază acţiuni de mobilizare pentru o prezenţă artificială care să atingă pragul asumat public. Nu, FRF nu va acţiona astfel. Copiii vor veni când vor dori şi câţi vor dori. FRF foloseşte acest prilej şi invită din nou şcolile şi academiile de fotbal să aplice pentru intrare gratuită la meciuri. Efortul familiilor, al şcolilor şi al autorităţilor locale a fost fantastic din punct de vedere logistic. S-au mobilizat să vină la Bucureşti pentru a susţine echipa naţională, într-unul dintre puţinele momente sincere de ataşament faţă de simbolurile naţionale pe care le vedem în România. Le mulţumim încă o dată tuturor pentru gestul pe care l-au făcut!

În speranţa că umbrele puse pe acţiunea de la meciul cu Norvegia s-au risipit, rămânem cu imaginea de nepreţuit a unui stadion de copii cântând imnul României cu mâna la inimă”.

România a terminat la egalitate, scor 1-1 (0-0), meciul disputat, marţi, pe Arena Naţională, cu Norvegia, în etapa a VIII-a a Grupei H a preliminariilor Euro-2020. Puşcaş a ratat un penalti, în minutul 52. România rămâne pe locul al treilea al grupei.

La această partidă au asistat 29.854 de copii şi însoţitori ai acestora, după ce UEFA a sancţionat echipa României cu un meci cu porţile închise.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.