Finala campionatului Euro 2020, jucată în iulie între Anglia şi Italia pe arena Wembley din Londra, a fost un eveniment „super-propagator” de Covid-19, din cauza nivelului infecţiilor descoperit în şi în jurul stadionului în ziua respectivă, arată datele oficiale publicate vineri, potrivit Reuters.
Serviciul de Sănătate Publică din Anglia (Public Health England, PHE) a precizat că 2.295 de oameni este posibil să fi fost contaminaţi şi alţi 3.404 să fi contractat infecţia la meciul din 11 iulie.
„Finala Euro a fost un eveniment super-propagator”, a scris ziarul Times.
Meciul de fotbal, la care au asistat 67.000 de oameni, a fost prima finală a Angliei într-un turneu internaţional de când ţara a găzduit şi câştigat Cupa Mondială în 1966.
„Euro 2020 a fost o ocazie unică şi este puţin probabil să vedem un impact similar privind cazurile de Covid-19 la evenimente viitoare”, a declarat Jenifer Smith, director medical adjunct la PHE, într-un comunicat. „Totuşi, datele arată cât de uşor virusul se poate răspândi când există contact apropiat şi acesta ar trebui să fie un avertisment pentru noi, toţi, pe măsură ce încercăm şi revenim încă o dată la o normalitate prudentă”.
Alte evenimente-test derulate pe o perioadă de patru luni au arătat mult mai puţine rezultate pozitive la testele Covid-19, fiind fie, în mare, în concordanţă sau mai scăzute decât mediile naţionale.
Marele Premiu de la Silverstone, disputat în luna iulie, a atras, pe parcursul a trei zile, 350.000 de participanţi, cea mai mare adunare din ultimele 18 luni în Marea Britanie, iar de aici au rezultat 585 de cazuri confirmate de NHS Test and Trace.
Dintre aceste cazuri, 343 de persoane erau deja posibil infecţioase în perioada evenimentului şi restul este posibil să fi contractat boala atunci.
La finalul turneului de tenis de la Wimbledon, cu un public de aproximativ 300.000 de oameni în două săptămâni, au fost înregistrate 881 de cazuri.
„Am demonstrat că putem reintroduce în siguranţă evenimentele sportive şi culturale mari, dar este important ca oamenii să rămână prudenţi când ajung în locuri foarte aglomerate”, a spus ministrul Culturii, Oliver Dowden. „Ca să menţinem sigure, iarna aceasta, sezonul fotbalistic, teatrele şi concertele sigure cu public mare, îi îndemn pe fanii sportului, muzicii şi culturii să se vaccineze, acesta fiind cel mai sigur mod în care putem avea din nou evenimente la capacitate maximă”, a adăugat el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...