Consiliul FIFA a luat decizia de înfiinţare a unui Grup de Lucru care să discute şi să propună modificări ale Statutului FIFA pentru a reglementa procedurile şi activitatea federaţiilor naţionale, conform principiilor de Bună Guvernanţă, precum şi rolul Comisiilor de Normalizare, informează frf.ro.
Comisiile de Normalizare reprezintă o intervenţie a FIFA în asociaţiile membre care încalcă statutul forului internaţional. Din 2016 până în prezent, FIFA a instituit aceste Comisii de Normalizare care au preluat conducerea în 21 de federaţii, 7 dintre acestea au avut parte de o extindere a mandatelor.
La finalul lunii ianuarie, patru asociaţii europene, România, Danemarca, Finlanda şi Irlanda de Nord au semnat împreună pentru o modificare a Statutului FIFA în ceea ce priveşte reglementarea atribuţiilor şi prerogativelor unei federaţii care este condusă de o Comisie de Normalizare. Alte 22 de federaţii europene au trimis scrisori de susţinere pentru demersul iniţiat de cele patru federaţii.
Grupul de lucru de la nivelul FIFA va fi compus din câte doi reprezentanţi ale celor şase confederaţii la care se vor adăuga şi reprezentanţii FIFA. UEFA va fi reprezentantă de preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, membru al Consiliului FIFA, şi Preşedintele Federaţiei Daneze de Fotbal, Jesper Møller, membru al Comitetului Executiv UEFA.
Prima întâlnire va avea loc în preajma Congresului FIFA de anul acesta, organizat în Qatar, când se vor prezenta amendamente concrete pentru modificarea Statului FIFA, astfel încât o formă finală să fie pregătită pentru Congresul FIFA din 2023.
În momentul de faţă Comisiile de Normalizare stabilite sunt cele care au preluat prerogativele de conducere a federaţiilor naţionale în următoarele şase ţări: Haiti, Trinidad şi Tobago, Pakistan, Guinea, Ciad şi Coasta de Fildeş. Federaţiile de fotbal din Zimbabwe şi Kenya au fost suspendate în urma ultimei şedinte de Consiliu FIFA, ca o consecinţă a interferenţei politice în activitatea federaţiilor naţionale.
La finalul anului 2018, UEFA a adoptat un set de zece principii de bună guvernanţă care să impulsioneze evoluţia calităţii administrării fotbalului european. FRF a susţinut abordarea forului continental, participând inclusiv la procesul de elaborare a celor zece principii, fiind prima federaţie din această zonă a Europei care adoptă această declaraţie, în aprilie 2019, cu ocazia Adunării Generale.
Cele 10 puncte ale declaraţiei de asumare a principiilor de bună guvernanţă ale fotbalului European:
Strategia Clară
Statutul
Implicarea părţilor interesate
Promovarea valorilor etice, integritate şi bună guvernanţă
Profesionalismul componenţei comisiilor
Administraţie
Responsabilitate
Transparenţă în aspectele financiare
Respectarea prevederilor
Programele de voluntariat.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.