Federaţia Sud-africană de Atletism (ASA) va contesta la Tribunalul federal elveţian decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv în cazul regulii Diferenţei de Dezvoltare Sexuală (DDS) a IAAF, care o vizează şi pe atleta Caster Semenya, a anunţat, luni, Vuyo Mhaga, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sporturilor din statul african, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Vom face apel cât mai repede posibil", a declarat Mhaga. El a precizat că au fost identificate trei motive pentru a contesta decizia TAS. Potrivit acestuia, apelul ASA se referă în primul rând la recuzarea a doi judecători împlicaţi într-un precedent caz la TAS, în urma căruia, în 2015, a fost ridicată suspendarea lui Dutee Chand, o sportivă indiană de asemenea cu nivel ridicat de hormoni (hiperandrogenie). 

"În plus, nu ştim şi nu s-a explicat cum va pune IAAF în aplicare noul său regulament. Credem că informaţii ştiinţifice (n.r. - în ceea ce le priveşte pe femeile cu hiperandrogenie) au fost în cele din urmă total ignorate", a mai declarat Vuyo Mhaga.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a respins apelul formulat de atleta Caster Semenya şi de Federaţia Sud-africană de Atletism (ASA) împotriva regulii Diferenţei de Dezvoltare Sexuală (DDS) a IAAF, care presupune că sportivele cu hiperandrogenie vor trebui să-şi reducă nivelul de testosteron şi să-l menţină apoi pentru a putea să concureze pe plan internaţional.

Federaţia Internaţională de Atletism, IAAF, a anunţat, în urmă cu un an, o clasificare separată a atleţilor, pe baza Diferenţei de Dezvoltare Sexuală (DDS), care presupune că sportivele cu nivel natural de hormoni ridicat, cum este şi Semenya, să urmeze un tratament de diminuare, reducându-şi nivelul de testosteron şi menţinându-l apoi pentru a putea să concureze pe plan internaţional.

Sportivele DDS trebuie să-şi reducă nivelul de testosteron sub 5 nmol/l pentru o perioadă continuă de cel puţin şase luni şi să menţină noul nivel pe durata restului carierei atletice.

Atletele care doresc să ia parte la competiţii internaţionale, dar nu-şi scad nivelul testosteronului, vor putea concura împotriva bărbaţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.