Jocurile Olimpice de vară au fost găzduite de Tokyo în 2021, un an mai târziu faţă de programul normal, din cauza pandemiei. În tribune nu au fost spectatori şi sportivii au fost nevoiţi să respecte reguli stricte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În aceste condiţii, România a încheiat competiţia pe locul 46 în clasamentul pe medalii, cu patru medalii, una de aur şi trei de argint: aur la canotaj dublu vâsle (Ancuţa Bodnar, Simona Radiş) şi argint la canotaj dublu rame (Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă), la canotaj la patru rame (Mihăiţă Ţigănescu, Ştefan Berariu, Cosmin Pascari, Mugurel Semciuc) şi la spadă feminin individual (Ana Maria Popescu).

”Am 37 de ani, mă dor toate, m-am chinuit, e cea mai muncită şi mai chinuită medalie din toată cariera mea, aşa că nu-mi pasă de aurul care este la gâtul lui Sun Yiwen. Îmi pasă de bucăţica asta de metal pe care mi-am dorit-o pentru mine. Şi o am, asta e cel mai important. Şi dacă la Beijing n-am avut maturitatea necesară să mă bucur de acea medalie, acum sunt foarte mulţumită de ce-am reuşit să fac. E maxim din ce puteam să fac, la ce pregătire am avut, la ce chin şi la cât contează sportul în România, trebuie s-o spunem şi pe asta. A fost minunat ce-am reuşit să fac astăzi”, spunea Ana Maria Popescu după ce a câştigat argintul olimpic.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

După revenirea în ţară, sportivii medaliaţi la JO au fost decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis, iar Romfilatelia a introdus în circulaţie emisiunea de mărci poştale Medalii Olimpice 2020, dedicată celor nouă sportivi ai Team Romania medaliaţi.

La Tokyo a existat şi o clasare a unui român pe locul patru, în concursul de înot: David Popovici la 200 m liber.

Pe locul cinci au încheiat Claudia Nechita la box (categoria 57 kg), Cătălin Chirilă şi Victor Mihalachi la kaiac-canoe (C2-1000 m ), Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs la tenis de masă (dublu mixt) şi tot la tenis de masă Daniela Dodean Monteiro, Elisabeta Samara şi Bernadette Szocs (echipe).

Restul sportivilor din România participanţi la JO au obţinut clasări pe poziţiile 6-65.

Cele mai multe medalii le-a obţinut SUA la Tokyo: 113 (39 de aur, 41 de argint şi 33 de bronz). La competiţie au participat peste 11.000 de sportivi reprezentând 205 naţiuni.

După Jocurile Olimpice, la Tokyo au avut loc şi Jocurile Paralimpice, la care România a obţinut o medalie de argint, prin Eduard Novak la ciclism, şi un bronz, prin Alex Bologa la judo.

Performanţe deosebite la JO de la Tokyo

Belinda Bencic, finalistă la dublu, campioană la simplu

Jucătoarea elveţiană Belinda Bencic a câştigat titlul olimpic la simplu feminin, la tenis, învingând-o în finala de la Tokyo pe Marketa Vondrousova (Cehia), scor 7-5, 2-6, 6-3. Bencic a jucat şi finala de dublu, alături de Viktorija Golubic. Cele două sportive au pierdut însă în faţa echipei din Cehia Barbora Krejcikova/Katerina Siniakova, scor 5-7, 1-6.

Alexander Zverev, primul german campion olimpic la tenis

Germanul Alexander Zverev a câştigat titlul olimpic la tenis, la simplu, învingându-l în finală pe Karen Hacianov, scor 6-3, 6-1. Zverev este primul german care obţine titlul olimpic la tenis la masculin. În urmă cu 33 de ani, în 1988, la feminin triumfa germana Steffi Graf.

Cea mai titrată înotătoare din istoria JO

Sportiva americană Katie Ledecky a obţinut aurul olimpic la 1500 m liber şi 800 m liber şi a devenit cea mai titrată înotătoare din istoria Jocurilor Olimpice. Ea are acum şase titluri olimpice la individual şi unul pe echipe. La Tokyo, Ledecky a câştigat şi două medalii de argint, la 400 m liber şi 4x200 m liber.

Medaliat la 57 de ani, la a şaptea participare la JO

La 57 de ani, kuwaitianul Abdullah Al-Rashidi a câştigat a doua medalie de bronz la tir, la a şaptea ediţie a Jocurilor Olimpice la care a participat. Dar bucuria lui a fost mai mare pentru că a putut să arboreze drapelul Kuwaitului, lucru pe care nu l-a putut face în urmă cu cinci ani, la Rio, când comitetul kuwaitian era suspendat, iar el a fost nevoit să stea pe podium cu drapelul olimpic.

Prima campioană olimpică la skateboard, pe podium la 13 ani

Japoneza Momiji Nishiya, atunci vârstă de 13 ani, a devenit prima campioană olimpică din istorie la skateboard, disciplină nou introdusă în programul Jocurilor Olimpice. Momiji Nishiya a împlinit 14 ani la 30 august, iar pe podium la Tokyo a fost urmată de brazilianca Rayssa Leal (tot 13 ani) şi japoneza Funa Nakayama (16 ani).

Gest frumos pentru un atlet jamaican care a devenit apoi campion olimpic

Atletul jamaican Hansle Parchment a fost foarte aproape să rateze semifinala probei de 110 metri garduri de la Jocurile Olimpice, din cauza faptului că s-a rătăcit prin Tokyo. În loc să ajungă la Stadionul Olimpic unde aveau loc probele de atletism, el a ajuns la complexul acvatic. O voluntară i-a dat bani de taxi şi Parchment a ajuns la timp pentru a putea lua startul în semifinale. El a fost al doilea în semifinala câştigată de favoritul probei, americanul Grant Holloway, şi s-a calificat la limită în finală. În ultimul act, Parchment a produs surpriza şi l-a bătut cu două zecimi pe Holloway, câştigând medalia de aur.

Controverse şi probleme de la JO din Japonia

Cazul Krisţina Ţimanuskaia

Atleta belarusă Krisţina Ţimanuskaia a anunţat, la 1 august, că a fost condusă la aeroport împotriva voinţei sale, pentru a se îmbarca într-un avion către Belarus, după ce şi-a criticat antrenorii din ţara sa la JO. Ea a cerut protecţia poliţiei japoneze pentru a nu fi urcată cu forţa în avion, temându-se că dacă ajunge în Belarus va fi încarcerată. Atunci, Comitetul Olimpic Belarus susţinea că antrenorii au decis să o retragă pe atletă de la JO în urma unui aviz medical cu privire la starea emoţională şi psihologică a acesteia. A doua zi, Comitetul Internaţional Olimpic a anunţat că sportiva este în siguranţă la Tokyo.

La 4 august, Ţimanuskaia a părăsit Japonia şi a plecat în Polonia, ţară care i-a acordat viză umanitară. A primit viză umanitară şi soţul sportivei. Ţimanuskaia s-a declarat fericită să fie în siguranţă în Polonia.

CIO a retras acreditarea la Tokyo a antrenorilor atletei şi i-a dat afară din Satul olimpic.

Un algerian s-a retras pentru a nu înfrunta un israelian

Judoka algerian Fethi Nourine a decis la 23 iulie, în prima zi a JO, să se retragă din competiţie pentru a nu fi nevoit să înfrunte un adversar israelian pe partea sa de tablou. Nourine (-73 kg) urma să-l aibă ca adversar mai întâi pe sudanezul Mohames Abdalrasool, iar apoi, în caz de victorie, pe israelianul Tohar Butbul. La 29 iulie, el s-a declarat mândru de decizia de retragere.

“Am fost şocat când am văzut că tragerea la sorţi mă opunea unui judoka de ‘entitate sionistă’. Nu mă aşteptam, însă nu am ezitat să iau decizia de a mă retrage. Am luat decizia împreună cu antrenorul meu şi sunt mândru. Mă bucur că am înfuriat ‘entitatea sionistă’ şi că am primit mesaje de susţinere din lumea arabă. Această decizie mă onorează şi onorează statul algerian, pentru că preşedintele Abdelmadjid Tebboune a declarat că nu binecuvântăm normalizarea (relaţiei cu Israel) şi că susţinem cauza palestiniană”, a afirmat Fethi Nourine la revenirea în Algeria, după ce acreditarea la Tokyo i-a fost retrasă.

Sportivul a fost suspendat în septembrie zece ani de Federaţia Internaţională de Judo.

Nu este prima dată când Nourine se retrage dintr-o competiţie din această cauză. El a procedat la fel şi la Mondialele din 2019. 

Abandon din cauza caniculei

Jucătoarea spaniolă de tenis Paula Badosa a fost nevoită să abandoneze din cauza căldurii meciul cu sportiva cehă Marketa Vondrousova, din sferturile de finală ale turneului olimpic, la 28 iulie. După un prim set pierdut cu 6-3, Badosa a primit asistenţă medicală, însă nu a mai putut continua şi a părăsit terenul într-un scaun cu rotile.

Din cauza acestei probleme, ea a fost nevoită să se retragă şi din proba de ddublu-mixt, în care făcea pereche cu Pablo Carreno Busta.

Retragerea sportivei spaniole a venit după ce atât sârbul Novak Djokovici, cât şi rusul Daniil Medvedev au criticat public programarea meciurilor la Tokyo 2020. Ambii jucători au spus că ar fi de preferat să înceapă meciurile mai târziu, seara, când condiţiile erau mai bune.

Probleme cu medaliile: una s-a cojit, alta a fost muşcată de un primar

Jucătoarea de softball Miu Goto a primit o nouă medalie, după ce cea de aur obţinută la Jocurile Olimpice de la Tokyo a fost muşcată în timpul unui eveniment de primarul din Nagoya, Takashi Kawamura. Kawamura a devenit ţinta criticilor după ce la un eveniment, după ce sportiva i-a pus masca la gât, şi-a tras masca sub bărbie şi a muşcat medalia pentru a fi fotografiat astfel, în ciuda îngrijorărilor cu privire la propagarea coronavirusului. Incidentul a avut loc în timpul unei vizite a lui Goto la primăria din Nagoya. Imaginile cu Kawamura muşcând medalia au devenit virale şi au dus la peste 7.000 de plângeri pe adresa primăriei. Ulterior, primarul şi-a cerut iertare pentru ignorarea regulilor din pandemie, pentru că a fost impulsiv şi a “murdărit simbolul multor ani de muncă grea”. Primarul a declarat că s-a oferit să plătească pentru ca medalia să fie înlocuită. Echipa de softball a Japoniei a câştigat aurul olimpic la Tokyo învingând în finală SUA. Medalia de bronz i-a revenit Canadei, care s-a impus în finala mică în faţa Mexicului.

Gimnasta chineză Zhu Xueying s-a plâns în august pe reţelele de socializare că medalia ei olimpică de aur, cucerită în proba individuală de trambulină, la JO de la Tokyo, a început să se cojească. Comitetul Olimpic Internaţional a respins rapid de bănuielile legate de calitatea medaliilor. Reprezentanţii forului olimpic au răspuns la afirmaţiile lui Zhu, precizând că stratul protector este cel care se cojeşte şi nu placarea cu aur. Stratul protector ar trebui să împiedice zgârierea medaliei, iar CIO a adăugat că, şi în cazul în care stratul protector este îndepărtat, calitatea medaliei nu este afectată.

În situaţia în care o medalie este deteriorată, CIO păstrează matriţele tuturor modelelor de medalii ale Jocurilor Olimpice şi o poate înlocui, contra cost.

Medaliile acordate campionilor olimpici nu sunt din aur solid. Acestea sunt fabricate în mare parte din argint, acoperit apoi cu şase grame de aur pur, care sporesc greutatea medaliei la aproximativ 556 grame fecare. Medaliile de la Tokyo au fost realizate din metal reciclat de pe dispozitive electronice donate de cetăţeni japonezi.

Încurajare brutală

Un antrenor a fost mai energic decât trebuie pentru a-şi motiva eleva, germana Martyna Trajdos, înainte de a intra în competiţia olimpică de judo, la categoria -63 kg. Antrenorul prins-o de kimono pe sportiva lui, a zdruncinat-o bine, apoi i-a aplicat o pereche de palme. Tehnica violentă de motivare nu a dat însă roade, deoarece Trajdos a pierdut, prin waza-ari, în faţa sportivei ungare Szofi Ozbas, în primul tur. Martyna Trajos este medaliată cu bronz la Campionatele Mondiale şi la cele europene, din 2019.

Plângere pentru rele tratamente aplicate calului şi reacţia unei actriţe

Sportiva germană Annika Schleu a fost acuzată de Asociaţia germană de protejare a animalelor de "cruzime" şi de "complicitate la cruzime contra animalelor". Vizată de plângere a fost şi antrenoarea Kim Raisner. Antrenoarea echipei de pentatlon modern a Germaniei, Kim Raisner, a fost exclusă de la JO după ce a lovit un cal. Ea a lovit calul sportivei Annika Schleu, care a refuzat să treacă obstacolele la proba de echitaţie. Annika Schleu se afla în fruntea clasamentului înaintea probei de echitaţie, când a preluat calul Saint Boy. Însă, armăsarul a refuzat să sară obstacolele, în ciuda eforturilor sportivei, astfel că aceasta a încheiat proba în lacrimi şi a pierdut aurul olimpic. Kim Raisner a lovit calul cu pumnul şi a îndemnat-o şi pe Annika Schleu să facă acelaşi lucru.

La pentatlon modern, caii sunt traşi la sorţi pentru probele de echitaţie. Fiecare sportivă dispune de 20 de minute pentru a se obişnui cu armăsarul, lucru pe care Annika Schleu nu a reuşit să-l facă.

După incidentul de la JO, actriţa americană Kaley Cuoco, cunoscută publicului în special pentru rolul Penny din serialul The Big Bang Theory, s-a oferit să cumpere calul care a fost lovit. “Simt că este datoria mea să comentez această ruşine. Acesta nu este un spectacol olimpic de sărituri. Este o reprezentare dezgustătoare, lipsită de clasă şi abuzivă a sportului nostru în atât de multe privinţe. Acestei echipe ar trebui să-i fie ruşine”, a scris Cuoco atunci pe Instagram.

Kaley Cuoco este pasionată de echitaţie şi a fost căsătorită cu Karl Cook, care practică acest sport.

Privind spre Jocurile Olimpice de iarnă din 2022

La doar câteva luni după Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo, Beijing va găzdui Jocurile Olimpice de iarnă, în perioada 4-20 februarie 2022. Va fi prima Olimpiadă de iarnă din China.

Însă ediţia de la Beijing este deja marcată de controverse.

Câteva naţiuni importante au anunţat că vor boicota diplomatic evenimentul: SUA. Australia, Marea Britanie, Canada. Boicotul vine în special ca protest faţă de ”genocidul şi crimele împotriva umanităţii în curs în Xinjiang”.

CIO a răspuns la anunţul SUA cu privire la biocot considerând că decizia administraţiei Biden arată clar că Jocurile Olimpice şi participarea sportivilor trec peste consideraţiile politice.

China a avertizat naţiunile care au decis să boicoteze diplomatic Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, că “vor plăti”. “Folosirea de către SUA, Australia, Marea Britanie, Japonia şi Canada pentru manipulare politică reprezintă o metodă nepopulară şi de autoizolare. Ei inevitabil vor plăti preţul pentru greşeala lor”, a declarat în decembrie Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Guvernele mai multor ţări critică Beijingul pentru încălcări grave ale drepturilor omului comise în cazul minorităţii uigure din provincia Xinjiang, caracterizate de unii chiar ca un “genocid”. În plus, Beijingul este criticat pentru suprimarea protestelor democratice din Hong Kong.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.