2021 nu a fost un an lipsit de controverse: cazul Peng Shuai, Superliga europeană eşuată din start, dialogul în contradictoriu Eduard Novak – Ana Maria Popescu şi proiectul Cupei Mondiale din doi în doi ani sunt doar câteva dintre subiectele care au stârnit discuţii în sportul mondial.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Peng Shuai, dispărută şi sub presiunea autorităţilor după acuzaţii în social media?

În primele zile ale lunii noiembrie, jucătoarea de tenis Peng Shuai, fosta numărul 14 mondial şi câştigătoare a turneelor de la Roland Garros şi Wimbledon la dublu, l-a acuzat pe fostul vicepremier Zhang Gaoli că a forţat-o să întreţină relaţii sexuale cu el, în urmă cu trei ani. Zhang Gaoli, cu vârsta în jur de 75 de ani, a fost până la începutul lui 2018 membru permanent al biroului politic al Partidului Comunist Chinez şi, ca atare, unul dintre cei mai puternici şapte bărbaţi din China. El este considerat un apropiat al premierul Li Keqiang.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Pe reţeaua de socializare Weibo, Peng a susţinut că a întreţinut relaţii sexuale forţate cu fostul vicepremier Zhang Gaoli, la casa acestuia din urmă. În postarea sa, sportiva a spus că Zhang a forţat-o să întreţină relaţii sexuale cu el după ce au jucat tenis. "Am fost foarte speriată. În după-amiaza aceea, am refuzat mai întâi. Nu m-am putut opri din plâns. De frică (...) am cedat şi am făcut sex", a spus ea. Ea a adaugat că soţia liderului ştia despre asta şi "a fost de pază afară". Peng a afirmat că mai târziu a devenit amanta lui Zhang, până la o ceartă care a avut loc săptămâna trecută. Ea precizat că nu are dovezi care să-şi susţină afirmaţiile. "Întotdeauna ţi-a fost teamă că ascund un aparat de înregistrat. Cu siguranţă vei nega sau vei ajunge până acolo încât să mă ataci", a scris ea, adresându-se persoanei în cauză.

Mărturia jucătoarei a fost ştearsă de cenzură la mai puţin de o jumătate de oră de la publicare. Dar nu numai căutările despre Zhang Gaoli sau Peng Shuai au eşuat, dar şi silabele din numele lor au fost respinse. Cuvântul "tenis" a fost indisponibil mai multe ore după postarea problematică. Chiar şi grupurile private de ştiri au fost vizate, iar conturile care distribuiau capturi de ecran ale mărturiei lui Peng Shaui au fost suspendate.

La o săptămână după dezvăluiri, presa internaţională a scris că sportiva chineză pare să fi dispărut, ea nedând nicio veste şi o solicitare a Reuters făcută pe contul său de Weibo rămânând fără răspuns.

La 17 noiembrie, canalul de stat chinez CGTN a publicat în social media un mesaj care i-ar fi fost trimis de sportiva Peng Shuai şefului WTA Steve Simon, pentru a fi dat publicităţii.

“Nu am dispărut şi nu sunt în pericol. Doar m-am odihnit acasă şi totul este în regulă. Mulţumesc din nou pentru că vă pasă de mine. Dacă WTA mai publică ştiri despre mine, vă rog să verificaţi informaţiile la mine şi să o publicaţi cu acceptul meu”, era o parte a mesajului postat pe Twitter de CGTN.

Reacţia a venit după ce WTA îşi exprimase îngrijorarea privind situaţia în care se află Peng şi a cerut autorităilor chineze să investigheze acuzaţiile formulate de sportivă.

Tot presa de stat chineză a postat la 19 noiembrie imagini cu Peng Shuai care ar fi fost postate de sportivă pe o aplicaţie, cu mesajul ‘Weekend fericit’. Nu au întârziat să reacţioneze nici ATP şi ITF, cerând o anchetă completă şi transparentă în acest caz. În aceeaşi zi, şi Simona Halep a postat un mesaj pentru colega sa din circuit: “Peng Shuai, te rog să ştii că sunt alături de tine colegii tăi. Mă gândesc la tine şi sper că eşti în siguranţă”.

China a calificat informaţiile din presa internaţională cu privire la Peng Shuai drept speculaţii rău intenţionate.

Preşedintele CIO, Thomas Bach, a avut o discuţie prin apel video cu Peng, însă nici aceasta nu a liniştit opinia publică. La discuţia care a durat 30 de minute Peng a mulţumit CIO pentru grija arătată pentru ea şi a explicat că este bine şi în siguranţă, acasă la Beijing, însă a adăugat că vrea să i se respecte intimitatea în acest moment. De aceea preferă să îşi petreacă timpul cu prietenii şi familia. Ea va continua să fie implicată în tenis, sportul pe care îl iubeşte mult, a anunţat CIO.

Amnesty International a criticat această intervenţie a lui Thomas Bach, precizând că forul olimpic "intră în ape periculoase” cu apelul video efectuat. "Ar trebui să fie extrem de atenţi să nu participe la vreo ascundere a unei posibile încălcări a drepturilor omului", a declarat Alkan Akad, cercetător de la Amnesty China.

De asemenea, WTA a precizat că apelul video dintre Peng Shuai şi Thomas Bach nu este suficient pentru a risipi îngrijorările cu privire la soarta sportivei chineze. Nici discuţia jucătoarei cu preşedintele CIO, Thomas Bach, prin apel video şi nici apariţiile ei ulterioare la o cină cu prietenii şi la un turneu de tenis pentru copii, transmise de presa oficială chineză, nu au fost suficiente pentru a linişti WTA cu privire la viitorul sportivei.

La 24 noiembrie, s-a implicat şi Uniunea Europeană şi a cerut autorităţilor chineze "dovezi verificabile" cu privire la libertatea de mişcare a jucătoarei Peng Shuai.

Câteva zile mai târziu, la 1 decembrie, WTA a anunţat suspendarea cu efect imediat a tuturor competiţiilor sub egida sa din China, din cauza situaţiei neclare a lui Peng. Steve Simon a spus că are "îndoieli serioase" că Peng este "liberă, în siguranţă şi nu este supusă intimidării".

La 2 decembrie, reprezentanţi ai CIO au discutat din nou prin apel video cu Peng Shuai. “I-am oferit un sprijin larg, vom păstra legătura cu ea în mod regulat şi am convenit deja asupra unei întâlniri personale în ianuarie. Există diferite moduri de a-i obţinea starea de bine şi siguranţa. Am recurs la o abordare foarte umană şi centrată pe persoană a situaţiei ei. Deoarece ea este de trei ori participantă la JO, CIO abordează aceste preocupări direct cu organizaţiile sportive chineze. Folosim <diplomaţia discretă>, care, date fiind circumstanţele şi pe baza experienţei guvernelor şi altor organizaţii, este indicată a fi cea mai promiţătoare modalitate de a proceda eficient în astfel de chestiuni umanitare. Eforturile CIO au dus la o videoconferinţă de jumătate de oră cu Peng Shuai la 21 noiembrie, în timpul căreia ea şi-a explicat situaţia şi a părut bine şi în siguranţă, având în vedere situaţia dificilă în care se află. Acest lucru a fost reconfirmat în apelul de ieri. Abordarea noastră umană şi centrată pe persoană înseamnă că suntem preocupaţi în continuare de situaţia ei personală şi continuăm să o susţinem", a precizat atunci CIO.

Peng Shuai a afirmat, la 19 decembrie, într-un videoclip postat de Lianhe Zaobao, un site de presă din Singapore, că a fost greşit înţeleasă şi că niciodată nu a acuzat pe cineva că a agresat-o sexual.

Cele mai recente imagini cu Peng Shuai au apărut la 19 decembrie. Sportiva a fost fotografiată şi filmată alături de fostul baschetbalist Yao Ming.

Însă nici declaraţia lui Peng şi nici noile imagini nu au risipit îngrijorarea WTA, care bănuieşte în continuare că sportiva nu poate comunica fără cenzură şi impunere şi are îndoieli cu privire la siguranţa jucătoarei.

Superliga europeană, proiect eşuat din start

12 mari cluburi europene au vrut în acest an să înceapă o nouă competiţie, o Superligă cu 20 de echipe (cele 12 formaţii fondatoare plus trei cluburi aşteaptate să se alăture şi cinci echipe care se calificau anual în funcţie de rezultatele lor interne). Conform propunerilor, European Super League ar fi început în luna august a fiecărui an, cu meciuri la jumătatea săptămânii, iar cluburile ar fi fost împărţite în două grupe de câte zece, cu meciuri acasă şi în deplasare. Primele trei echipe din fiecare grupă s-ar fi calificat în sferturile de finală, formaţiile de pe locurile al patrulea şi al cincilea jucând un play-off cu două manşe pentru cele două locuri rămase. Din sferturi, formatul ar fi fost eliminatoriu în două manşe, la fel ca acela folosit în Liga Campionilor, cu o finală într-un singur meci, în luna mai, într-un loc neutru.

ESL ar fi generat mai mulţi bani decât Liga Campionilor şi ar fi avut ca rezultat o distribuţie mai mare a veniturilor în sport.

Proiectul Superligii europene a fost anunţat oficial la 19 aprilie de cele 12 cluburi fondatoare: AC Milan, Arsenal Londra, Atletico Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Internazionale Milano, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid şi Tottenham. Preşedintele grupului era Florentino Perez, conducătorul de la Real Madrid.

Înainte ca iniţiativa să fie făcută publică oficial, UEFA a reacţionat dur, printr-un comunicat comun, semnat şi de federaţia engleză, Premier League, federaţia spaniolă, LaLiga, federaţia italiană şi Lega Serie, precizând că jucătorii care ar urma să participa la o astfel de superligă ar putea fi suspendaţi din competiţiile internaţionale organizate sub egida forului european şi a FIFA.

La 48 de ore de la anunţul înfiinţării, Superliga s-a prăbuşit: Chelsea şi Manchester City s-au retras. La scurt timp au renunţat şi Liverpool, Manchester United, Arsenal, Tottenham, AC Milan, Inter Milano şi Atletico Madrid.  Au mai rămas trei grupări, Juventus, Real Madrid şi FC Barcelona.

La 26 aprilie, preşedintele UEFA, Aleksandar Ceferin, a promis sancţiuni împotriva celor douăsprezece cluburi implicate în crearea Super League, iar la 7 mai forul continental a anunţat că reintegrează nouă cluburi care au participat la înfiinţarea Superligii, însă acestea trebuie să plătească 15 milioane de euro, ca un gest de bunăvoinţă. Cluburile vor avea reţineri de 5% din veniturile din următoarea campanie europeană şi au semnat acorduri ce prevăd amenzi mari în cazul unor participări la competiţii neautorizate de UEFA (100 milioane euro) dacă vor avea vreo contravenţie faţă de acordul de astăzi  (50 milioane de euro). Atletico Madrid, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Arsenal, Tottenham, AC Milan şi Inter Milano sunt cele nouă cluburi vizate. Acestea au fost reintegrate şi în Asociaţia Cluburilor Europene.

Real Madrid, FC Barcelona şi Juventus au ajuns sub lupa inspectorilor de etică şi disciplină ai UEFA şi fac obiectul unor proceduri disciplinare.

Disputa Eduard Novak – Ana Maria Popescu

Sportiva Ana Maria Popescu, medaliată cu argint la scrimă, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, a refuzat să dea mâna cu Eduard Novak după revenirea în ţară, la aeroport, în 28 iulie, aceasta fiind o reacţie după ce ministrul declarase că ea nu ar fi luat medalia de aur la JO nici dacă federaţia de scrimă ar fi fost mai bine finanţată.

Imaginile au ajuns în social media, fiind postate chiar de ministru, alături de un mesaj: “Am mers cu mare emoţie şi bucurie să îi întâmpin astăzi pe sportivii noştri care au revenit de la Tokyo. M-am întristat însă că interpretarea dată de presă declaraţiilor mele de acum câteva zile a umbrit bucuria pe care Ana Maria Popescu o merită pentru medalia obţinută cu atâta muncă. Ştiu ce greu se câştigă o medalie, ştiu câtă muncă e în urmă, câţi ani de sacrificii şi renunţări. Ca ministru, dar şi ca sportiv, îmi pare rău că un astfel de moment, care trebuia să fie unul de fericire, este întunecat de un scandal de presă. Nimic din cele declarate de mine nu a fost îndreptat împotriva Anei Maria Popescu, pentru care am toată aprecierea şi admiraţia. Este o sportivă de mare valoare, iar medalia ei vine pe fondul multor ani de muncă, nu al celor şase luni de când sunt eu ministru. Răspunsul meu la o întrebare legată de buget a fost interpretat şi comentat ca un atac la adresa Anei. Citiţi, vă rog, postarea mea din momentul câştigării medaliei! Aceea este declaraţia mea despre ea. Mă doare să vad sportivii loviţi. Cuvintele dor mai mult decat faptele. Titlurile din ziare, aşa cum a afirmat şi Ana, dor şi mai mult”.

La Salonul Prezidenţial al Aeroporului Internaţional Henri Coandă, Ana Maria Popescu a ţinut un discurs-manifest în favoarea sportivilor, în care i-a criticat pe ministrul Eduard Novak şi pe reprezentanţii presei: "Mă bucur că după 13 ani de zile am văzut mai puţine titluri cu <Brânză a pierdut aurul>, dar încă mai sunt. Mă bucur că o parte dintre voi aţi înţeles mesajul, că un loc la Jocurile Olimpice se câştigă, oricum ar fi el şi simplul fapt că te-ai calificat acolo este un loc câştigat. Mi-aş dori ca de acum înainte asta să vorbim despre sportivii români, indiferent că sunt la fotbal şi sunt cei din echipa a doua, indiferent că suntem la alt sport, să ştiţi că toţi colegii mei de acolo muncesc foarte mult. Am citit toate comentariile şi am citit toate declaraţiile din ultimele zile şi am rămas cu acelaş gust din 2016, de la Rio, înainte să luăm aurul şi nu e OK, oameni buni. Pentru că indiferent dacă ne întoarcem de acolo cu medalii sau fără, noi muncim, la fel şi antrenorii noştri. Am în spatele meu patru oameni. Atât am avut la jocuri. Pe lângă ei - apropo de finanţare, domnule ministru - am avut ca sparring-partner-i sportivi de 43 de ani care s-au retras din activitate, pentru că nu mai am alţii. Îmi doresc tare mult să ajungeţi dumneavoastră la Tokyo şi să luaţi aurul ăla pe care nu am fost în stare să-l iau. Şi credeam că mă aşteptaţi cu cecul ăla de cinci milioane, dar nu e problemă, mai avem timp să mi-l daţi şi să facem o sală nouă pentru copiii aceia. Povestea acestei aventuri este incomensurabilă. Am trecut prin atâtea, a fost atât de greu, dar am demonstrat că se poate, deşi practic asta vreau să se înţeleagă, nu contează culoarea medaliei. Mi-am demonstrat mie, pentru că am spus de la început că vreau să ajung la Tokyo pentru mine, dintr-un egoism pur, mai pur ca ăsta nu cred că există. Nu am mai vrut să confirm, nu am vrut să am validarea nimănui, am vrut să merg acolo să văd dacă sunt în stare să fac ceva pentru mine şi am făcut. Şi dacă am reuşit, cu siguranţă fiecare copil care intră într-o sală de sport sau merge pe un teren de sport trebuie să înţeleagă că are o şansă, iar datoria naostră este să-i susţinem şi atunci când sunt jos, mai ales când sunt jos. Anul, trecut, în luna iulie, abia renunţasem la cârje, învăţam să merg din nou şi acum m-am întors cu o medalie, chiar de argint de la JO. Dacă eu am putut, oricine poate, visaţi oameni buni! Visaţi şi credeţi în visul vostru chiar şi atunci când pare imposibil! Şi pe lângă asta ţineţi-le pumnii şi când nu aveţi nimic de spus despre sportivii români nici măcar să nu spuneţi. E greu, e al naibii de greu să fii acolo, să ştii că ai concurs şi să citeşti un titlu care, paote, aduce trei click-uri, dar poate dărâma castelul din cărţi de joc al unui sportiv care a muncit atâţia ani de zile şi nu e corect. Haideţi să ne apreciem munca unii altora şi să trăim în armonie, fiindcă, vrem nu vrem, suntem cu toţii o echipă, ne place sau nu, suntem cu toţii în aceeaşi echipă. Ştiu treaba asta, pentru că am făcut echipă cu trei tipe minunate, pe care mi-e o ciudă de mor acum, pentru că astăzi puteam să fim la Tokyo să tragem la echipe, dar am înţeles că ele aveau un alt dum în viaţă. Drumurile noastre s-au despărţit, dar asta, chiar dacă nu am rămas prietene, nu înseamnă că am anulat tot ce am făcut împreună, până acum. Aşa trebuie să fim şi noi, sportivi, presă şi toţi cei care ne conduc, pentru că putem face lucruri minunate. Citeam astăzi undeva, Kosovo are două medalii de aur, Filipine are medalie de aur la Jocurile Olimpice şi România nu are. Ok, poate e şi vina naostră, dar e oare doar vina sportivilor şi antrenorilor? Hai să ne gândim puţin la treaba asta şi vă mulţumesc că aţi venit aici", a declarat scrimera.

Eduard Novak a spus la 29 iulie că îi pare rău de faptul că a spus că Ana Maria Popescu nu ar fi luat aurul la JO de la Tokyo nici cu o finanţare mai mare a federaţiei de scrimă. "Îmi pare foarte, foarte, foarte rău. S-a înţeles foarte greşit. Dacă nici eu nu înţeleg sacrificul unei sportive care participă la cinci Jocuri Olimpice, chiar nimeni nu înţelege. Şi eu voi participa la a V-a ediţie a Jocurilor Paralimpice, ştiu cum este să munceşti. Ea este sportivă, a reacţionat în felul ei, nicio problemă. Eu sunt ministru, datoria mea e să reprezint sportul românesc în orice condiţii, chiar dacă sunt înjurat, atacat. Trebuie să văd dincolo de aceste lucruri, ce este mai bine pentru sportivi. Dacă până acum m-aş fi supărat pentru unele atacuri, atunci jumătate din federaţii nu ar mai fi primit finanţare. Vreau să fiu un ministru bun, să fiu alături de sportivi şi îmi pare rău. Ana Maria este pentru mine campioana de aur, sunt alături de ea", a afirmat Novak.

Ana Maria Popescu a reacţionat afirmând că apreciază mesajul şi că îi doreşte sportivului Novak să obţină medalia de aur la Jocurile Paralimpice. Ea şi-a cerut scuze pentru că nu a răspuns strângerii de mână la aeroport: ”Apreciez mesajul domnului ministru Eduard Novak. Sunt de părere că niciodată nu este prea târziu pentru a îndrepta lucrurile. Drept urmare, consider că este de datoria mea să fac unele precizări. Asta nu înainte de a-mi cere scuze faţă de gestul nepoliticos de a nu răspunde strângerii de mână tuturor oficialilor prezenţi. Am urmărit articolele/părerile/comentariile din ultimele zile şi le mulţumesc celor care au înţeles că mesajul meu nu a fost un atac la persoană, ci mai degrabă, strigătul unui om care a reuşit indiferent de condiţii, dar care îşi doreşte ca cei mici să nu mai fie nevoiţi să parcurgă aceleaşi etape... lipsuri materiale, competiţii ratate din lipsa de fonduri, echipamente obosite de vreme şi alte obstacole care îi împiedică încă din faşă să-şi atingă adevăratul potenţial”, a scris sportiva pe Facebook.

În august, sportiva a revenit cu precizări referitoare la gestul său de la aeroport: “A fost un gest conştient, de revoltă, pe care l-am considerat normal”.

Ana Maria Popescu şi-a anunţat retragerea din activitatea sportivă la 7 decembrie, prilej pentru Eduard Novak să afirme că, în ciuda neînţelegerilor, respectul între campioni rămâne neştirbit. "Una dintre cele mai mari campioane ale României şi-a anunţat retragerea din cariera sportivă: Ana Maria Popescu. De azi, scrima românească a rămas fără un luptător de mare valoare, însă Ana Maria va fi un exemplu pentru viitoarele generaţii şi mi-aş dori ca ea să rămână alături de această frumoasă disciplină, ca să o facă mai puternică. Chiar dacă am avut momente de neînţelegere, respectul între campioni rămâne neştirbit, iar între noi nu pot exista supărări. Respirăm acelaşi aer, avem acelaşi sânge. Îţi mulţumesc, Ana Maria, pentru tot ceea ce ai făcut pentru această ţară! Mult succes mai departe, în tot ceea ce vei realiza!", a scris Novak pe Facebook.

La 9 decembrie, la Gala Scrimei, cei doi s-au întâlnit din nou şi de această dată şi-au strâns mâna. “Sper ca cu această strângere de mână să încheiem acel scandal în care niciunul dintre noi nu şi-a dorit să ajungă, mai  ales că celebram totuşi o medalie, fie ea şi de argint, de la Jocurile Olimpice, îmi doresc ca atât la Ministerul Sportului cât şi în federaţii şi în cluburile sportive din România să facem echipă. Eu să ajung într-o echipă care să facă performanţă, aşa cum s-a întâmplat şi în sala de scrimă”, a spus Popescu, punând punct disputei.

Controversele cu arbitri români

Scandalul de rasism – Anul trecut, în 8 decembrie, meciul PSG-Istanbul BB, contând pentru etapa a VI-a, ultima, a Grupei H a Ligii Campionilor, arbitrat de români, a fost întrerupt, în minutul 16, la scorul de 0-0. Turcii au părăsit terenul după ce arbitrul de rezervă Sebastian Colţescu a folosit cuvântul "negru" la adresa unei persoane din staff-ul echipei din Istanbul. Oaspeţii au protestat deseori la deciziile arbitrului de centru Ovidiu Haţegan, iar Sebastian Colţescu l-a atenţionat pe central că o persoană din staff-ul echipei turce trebuie sancţionată. Colţescu a folosit cuvântul "negru" indicându-i centralului Haţegan acea persoană. Pe o înregistrare, s-a auzit şi vocea lui Octavian Şovre, care a folosit cuvântul "negru" la adresa secundului echipei turce, Pierre Webo. Haţegan l-a eliminat pe Webo, fost internaţional camerunez, iar turcii au decis să iasă de pe teren după mai multe discuţii cu brigada şi cu alţi oficiali ai meciului. Demba Ba l-a apostrofat pe Colţescu, spunându-i următoarele: "Nu spui niciodată <omul ăsta alb>, spui <omul ăsta>. Atunci de ce vorbeşti despre Webo folosind cuvintele <omul ăsta negru>?" Jucătorii echipei Istanbul Başakşehir au părăsit după aproape două ore Stadionul Parc des Princes, refuzând să mai dispute meciul, în urma scandalului de rasism. UEFA a stabilit ca partida să se reia a doua zi, cu o altă brigadă de arbitri, iar PSG s-a impus cu 5-1.

În februarie 2021, un inspector UEFA a stabilit însă că folosirea cuvântului "negru" de către Colţescu şi Şovre la adresa antrenorul secund al echipei Istanbul Başakşehir, Pierre Webo, nu reprezintă rasism.

Conform raportului lingvistic, expresiile româneşti <negrul ăla> şi <ăla negru> nu au conotaţii peiorative sau negative. Cele mai relevante dicţionare englezeşti stabilesc explicit că termenul <negru> folosit ca adjectiv, aşa cum rezultă din expresiile româneşti menţionate mai sus, nu este ofensator. Mai mult, cuvântul <negru> este utilizat la scară largă de organizaţiile anti-rasiste şi de milioanele de adepţi ai acestora tocmai pentru a combate rasismul. Astfel, expresiile <negrul ăla> şi <ăla negru>, deşi ar putea fi considerate drept controversate în contextul în care erau spuse şi din cauza foneticii similare dintre cuvântul <negru> din română şi termenul peiorativ englezesc <negro>, nu pot fi percepute ca discriminatorii sau rasiste. În consecinţă, nu constituie conduită sancţionabilă.

Autograful cerut lui Haaland

Octavian Şovre i-a cerut un autograf lui Erling Haaland, după meciul pierdut de Borussia Dortmund, scor 1-2, cu Manchester City, la 6 aprilie, în turul sferturilor Ligii Campionilor. El a cerut autograful în tunelul de la vestiare, iar acest lucru nu a fost pe placul UEFA. Ulterior, arbitrul asistent a declarat că obişnuieşte să strângă autografe de la mari sportivi ai lumii pentru a sprijini SOS Autism Bihor, un centru pentru bolnavii de autism.

În mai, Octavian Şovre s-a retras din activitate.

Comportamentul lui Benoit Paire

Jucătorul francez de tenis Benoit Paire a pierdut în aprilie şansa de a participa la Jocurile Olimpice, el fiind exclus de federaţia naţională de la posibila selecţionare. Decizia a fost luată “ţinându-se cont de repetarea comportamentului profund deplasat al lui Benoit Paire”, la propunerea lui Nicolas Escude şi după discuţii şi cu Sebastien Grisjean, căpitanul echipei de Cupa David a Franţei.

Federaţia a considerat că Paire a avut “un comportament nesportiv” atât pe teren (scuipat, injurii) cât şi în afara terenului (reacţie nepotrivită în social media) la un meci cu argentinianul Francisco Cerundolo de la turneul de la Buenos Aires, în data de 4 martie.

Comitetul de Etică al federaţiei franceze a fost sesizat după acest incident, ţinându-se cont şi de faptul că sportivul a mai avut un astfel de comportament. Însă sportivul şi-a cerut scuze printr-o scrisoare adresată comitetului şi nu a fost sancţionat atunci.

La 11 aprilie, după meciul cu australianul Jordan Thompson, de la Monte Carlo, Paire a recidivat însă în conferinţa de presă, prin declaraţii care “nu sunt conforme eticii sportului şi valorilor tenisului”. Federaţia a ajuns de această dată la concluzia că jucătorul nu corespunde exigenţelor participării la JO din punct de vedere etic.

Şi Marion Bartoli a spus, în luna mai, că Paire trebuie să fie sancţionat pentru numeroasele sale derapaje (insulte, scuipat pe teren şi greşeli voluntare). Reacţia lui Bartoli a venit la câteva zile după ce Benoit Paire declara că se simte total lipsit de motivaţie în urma situaţiei din circuitul ATP, cauzată de pandemia de coronavirus, şi că nu are niciun interes "să pună osul" în meciurile pe care le dispută.

Proiectul FIFA de organizare a Cupei Mondiale din doi în doi ani

FIFA i-a invitat în octombrie pe cei 211 selecţioneri să se exprime cu privire la proiectul organizării Cupei Mondiale o dată la doi ani. Forul a publicat atunci un sondaj în care explica faptul că fanii sunt în general în favoarea proiectului.

Ideea nu a fost însă pe placul UEFA, şi nici al confederaţiei sud-americane, Conmebol, care a considerat că o Cupă Mondială organizată cu o frecvenţă mai mare ar dilua prestigiul competiţiei şi ar suprasolicita jucătorii prin supraîncărcarea calendarului.

Şi mai multe cluburi şi foşti şi actuali jucători s-au pronunţat împotriva proiectului, fiind de părere că un calendar cu turneu final al CM la doi ani ar fi prea solicitant pentru fotbalişti.

Gianni Infantino, preşedintele FIFA, îi acuză pe adversarii proiectului său de Cupă Mondială din doi în doi ani că sunt reticenţi la orice formă de schimbare.

Deşi Infantino a spus că un turneu final al CM din doi în doi ani ar putea genera 4,4 miliarde de dolari, un astfel de scenariu este puţin probabil, având în vedere reacţiile din fotbalul mondial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.