La împlinirea a 110 ani de olimpism în România, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, condus de campionul olimpic Mihai Covaliu, a omagiat două legende ale sportului românesc, Dan Grecu şi Viorica Viscopoleanu, prin acordarea Colanului de Aur, cea mai mare distincţie a COSR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Dan Grecu este o legendă a CS Dinamo, fiind primul campion mondial din istoria gimnasticii româneşti, titlu cucerit la Varna, în 1974, la aparatul său favorit (inele). Anul următor a cucerit şi titlul european, la Berna, iar în 1976 a urcat pe podium de premiere (bronz) la Jocurile Olimpice de la Montreal.

Viorica Viscopoleanu este campioană olimpică la atletism în 1968 şi a reprezentat CSA Steaua.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

La 27 martie 1914, la cererea lui Gheorge Alexandru Plagino, deja membru al Comitetului Internaţional Olimpic pentru România la acea vreme, se înfiinţează Comitetul Olimpic Român. Tot atunci au fost desemnaţi primii delegaţi români la Congresul Internaţional al Comitetului Internaţional Olimpic de la Paris.

Primul preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român a fost ASR Principele Carol al României (1914-1920). Comitetul Olimpic Român, fondat pe 27 martie 1914, a fost imediat recunoscut de Comitetul Internaţional Olimpic.

În plus, în contextul Mişcării Olimpice, un rol important, recunoscut şi de către CIO, în renaşterea Jocurilor Olimpice l-a avut şi cetăţeanul român de origine greacă Evanghelie Zappa (1800-1865), stabilit în anul 1833 la Broşteni, judeţul Ialomiţa. Din iniţiativa acestui negustor, mare iubitor de artă şi literatură, au renăscut JO la Atena, desfăşurându-se în anii 1859, 1870, 1875 şi 1889, sub numele „Olimpicele”, însă numai cu participare grecească, după modelul celor din Antichitate.

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) este o asociaţie de interes naţional aparţinând Mişcării Olimpice, care este organizată şi care funcţionează în baza statutului propriu elaborat în conformitate cu prevederile Chartei Olimpice şi legislaţiei române în vigoare. COSR are rolul de a promova principiile fundamentale ale Olimpismului la nivel naţional, precum şi de a sprijini crearea unor instituţii care se dedică Educaţiei Olimpice.

În 110 ani de istorie olimpică, România a strâns 309 medalii.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.