Sportiva sud-africană Caster Semenya a acuzat, marţi, Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF) că s-a folosit de ea ca de un "şoarece de laborator", în contextul în care ea contestă regulamentul privind atletele cu hiperandrogenie.
Dubla campioană olimpică la 800 metri acuză IAAF că a experimentat pe ea un tratament hormonal destinat reducerii nivelului de testosteron, lucru cerut acum sportivelor cu hiperandrogenie pentru a putea concura la nivel internaţional.
Campioana a fost supusă acestui tratament hormonal între 2011 şi 2015, când IAAF a obligat toate sportivele să prezinte un nivel inferior de 10nml/l.
Din cauza acestui tratament, Semenya spune că a fost "permanent bolnavă".
În 3 iunie, Tribunalul Federal elveţian a suspendat temporar punerea în aplicare a regulii IAAF prinvind sportivele cu nivel ridicat de hormoni, ceea ce a însemnat că Semenya poate concura în probele de la 400 de metri la o milă.
La 1 mai, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a respins apelul formulat de atleta Caster Semenya şi de Federaţia Sud-africană de Atletism (ASA) împotriva regulii Diferenţei de Dezvoltare Sexuală (DDS) a IAAF, care presupune că sportivele cu hiperandrogenie vor trebui să-şi reducă nivelul de testosteron şi să-l menţină apoi pentru a putea să concureze pe plan internaţional.
Federaţia Internaţională de Atletism, IAAF, a anunţat, în urmă cu un an, o clasificare separată a atleţilor, pe baza Diferenţei de Dezvoltare Sexuală (DDS), care presupune că sportivele cu nivel natural de hormoni ridicat, cum este şi Semenya, să urmeze un tratament de diminuare, reducându-şi nivelul de testosteron şi menţinându-l apoi pentru a putea să concureze pe plan internaţional.
Sportivele DSD trebuie să-şi reducă nivelul de testosteron sub 5 nmol/l pentru o periodă continuă de cel puţin şase luni şi să menţină noul nivel pe durata restului carierei atletice.
Atletele care doresc să ia parte la competiţii internaţionale, dar nu-şi scad nivelul testosteronului, vor putea concura împotriva bărbaţilor.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.