Antrenorul Simonei Halep, Darren Cahill, şi cel al Serenei Williams, Patrick Mouratoglou, au vorbit, în cadrul unei emisiuni la ESPN, despre elevele lor care se vor confrunta în sferturile US Open. Unul dintre subiectele abordate a fost legat de ieşirile nervoase ale Simonei Halep în timpul meciurilor, când aruncă sau loveşte cu racheta de teren, concluzia fiind că exteriorizarea furiei îi îmbunătăţeşte evoluţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Mouratoglou a comparat ieşirile nervoase ale Simonei Halep cu cele ale lui John McEnroe, care devenea mai puternic după asemenea momente.

"Aruncă în continuare racheta, dar nu scapă meciul din mână din punct de vedere psihic, nu pierde puncte la rând ca înainte. Este important de înţeles faptul că unii jucători sunt buni când sunt furioşi, alţii nu. Unii pierd multe puncte atunci când sunt furioşi sau pierd pur şi simplu, alţii găsesc o modalitate de a deveni mai puternici. Ne amintim cu toţii de John McEnroe, care atunci când devenea furios începea să fie foarte periculos. Pentru unii este important să exteriorizeze această furie pentru a juca un tenis mai bun, alţii pierd. Trebuie doar să înţelegi dacă jucătorul tău este bun sau nu în astfel de momente", a declarat Mouratoglou.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Antrenorul Serenei Williams a remarcat progresul făcut de Simona Halep în ultima perioadă şi încrederea căpătată astfel.

"Ea este într-un moment foarte bun, ultima vreme a fost foarte bună pentru ea şi a câştigat multă încredere. Este foarte periculoasă şi, mai mult de atât, are un joc complet. Cred că şi-a dezvoltat o strategie înţeleaptă, pentru că nu este foarte puternică, este mică de înălţime, nu are loviturile lui Madison Keys, să spunem. De aceea este foarte aproape de linia de fund, deschide unghiurile foarte bine, ia mingea devreme, foloseşte ritmul adversarei, joacă un tenis foarte inteligent, Foloseşte toate unghiurile, are câteva lovituri care pot fi speculate, cum ar fi serviciul, dar şi acesta se îmbunătăţeşte, se mişcă încredibil de bine, nu numai în aprărare, ci şi în atac. Taie unghiurile şi se mişcă având ca obiectiv să ia din timpul adversarei. Este foarte consistentă în acelaşi timp, este mult mai solidă psihic decât înainte", a explicat el.

Cahill şi Mouratoglou despre Simona Halep: Românii sunt înflăcăraţi (Darren). Este precum John McEnroe (Patrick)

Întrebat cum explică longevitatea competiţională a Serenei Williams la un nivel atât de înalt, Mouratoglou a răspuns că nici el nu înţelege de unde are ea atât de multă motivaţie.

"Este foarte impresionant. Nimeni nu înţelege şi nici eu nu sunt sigur că înţeleg. Este incredibilă, toată lumea crede că îi dau eu motivaţia, dar eu nu cred. Eu cred că motivaţia este ceva ce are în interior. Este mai mult despre a crede că poate realiza lucruri importante, pentru că îmi amintesc că atunci când am început să lucrez cu ea se îndoia, era într-o situaţie dificilă după ce avusese multe probleme medicale. I-a fost dificil să revină. Dar în momentul în care a simţit că poate realiza lucruri mari, motivaţia ei a fost la cote maxime în fiecare zi. Nu ştiu dacă lumea înţelege cum e să trezeşti în fiecare dimineaţă şi să dai sută la sută pe teren. Este o suferinţă, pentru că ieşi din zona de confort şi să poţi să faci asta în fiecare zi de atât de mulţi ani este unic", a spus antrenorul francez.

La rândul său, referindu-se la furia de pe teren a elevei sale, Cahill spune că Simona Halep este româncă, iar românii sunt înflăcăraţi. 

"Cred că într-o lume perfectă vrei ca jucătoarea ta să încerce să îşi stăpânească emoţiile. Dar este româncă şi românii sunt foarte înflăcăraţi. Le place să se exteriorizeze, în special Simonei, şi cea mai mare problemă a mea este, ok, te-ai enervat, dar nu lăsa asta să îţi afecteze următoarele două, trei, patru puncte şi să pierzi ghemuri. Cândva cred că o vedeaţi Simona aruncând racheta, cerând mingi, revenind la linie în cinci secunde şi servind o dublă greşeală. Acum nu mai face asta, nu mă deranjează, cred că şi-a găsit un ritm bun. Dar să recunoaştem, nu vrem ca toată lumea să fie plictisitoare, nu? E ca şi cum l-am pune pe Marat Safin să nu îşi arunce racheta. Va juca un tenis plictisitor şi va fi plictisitor şi nu va juca atât de bine cât poate. Dacă va juca tipul ei de tenis şi să se exprime sunt total de acord. Trebuie doar să îi mai dăm nişte rachete, pentru că le loveşte bine", a afirmat Cahill.

Australianul a mai spus că Simona Halep a început să joace foarte bine începând de la Madrid Open.

"A avut o tragere la sorţi dificilă. Să joci cu Flipkens, cu Safarova, cu Babos, cu Suarez Navarro. Pe Carla nu a mai învins-o la un turneu major, astfel că Simona ştia când a intrat pe teren că nu poate sta în spatele liniei, trebuia să joace agresiv şi să controleze linia de fund în măsura posibilităţilor. A fost un echilibru delicat, pentru că adversara schimba şi ea tempoul meciului. Cred că Simona a servit bine, am fost mulţumit de felul în care a servit. Şi a aruncat şi racheta destul de bine uneori (râzând). Se concentrează şi joacă fiecare punct cu sută la sută dăruire. A fost un punct uriaş când încerca să încheie meciul. Şi a fost important pentru ea. Când vezi tragerea la sorţi, vezi primul tur cu Flipkens şi încerci să nu priveşti dincolo de asta, dar multe jucătoare fac asta. Eşti în secţiunea Serenei, dar ca să ajungi la Serena în sferturile de finală ai multe jucătoare mari în cale. Ştia că trebuie să joace un tenis foarte bun când a venit la US Open şi a devenit mai încrezătoare în ultimele trei-patru luni. De la Madrid, când a început sezonul pe zgură, a jucat foarte bine", a declarat tehnicianul. 

Întrebat care este cheia evoluţiei foarte bune a jucătoarei sale în ultima perioadă, el a răspuns: "Consistenţa, antrenamentul, implicarea în meciuri şi înţelegerea planului de joc şi apoi capacitatea de a evolua ca jucătoare, de a nu se crampona într-un singur lucru pe teren.  Dacă nu funcţionează ceva trebuie să găseşti alte metode pentru a câştiga meciuri de tenis. Şi am vorbit despre Novak, Roger, Andy şi putem să învăţăm multe de la băieţi, în ideea că ei nu au mereu zile foarte bune şi dacă ceva nu merge trebuie să găsească alte căi pentru a câştiga şi mulţi băieţi fac asta. Uneori, cel puţin cu Simona, când am început să lucrez cu ea, când ceva nu funcţiona era ca un efect de domino, pica tot jocul. Dar acum face o treabă mult mai bună în privinţa izolării acelui lucru şi trecerii la ceva ce funcţionează. Şi a făcut asta astăzi şi a făcut-o pe parcursul turneului, dar va avea nevoie ca totul să meargă bine împotriva Serenei."

Despre adversara Simonei Halep din sferturile de finală ale US Open, Darren Cahill a afirmat că liderul WTA nu a fost invincibilă în acest an, astfel că jucătoarea română are şansa ei.

"Cifrele nu mint. 22 de trofee majore, pe cale de a stabili un record de clasare pe numărul 1, probabil una dintre cele mai bune dacă nu chiar cea mai bună jucătoare ale tuturor timpurilor, alături de Steffi Graf şi poate Margaret Court, cel mai bun joc în tenisul feminin, mişcările ei, forehand-ul, backhand-ul, este o jucătoare completă. Este bine antrenată. A fost foarte bună de când a început colaborarea cu Patrick. Fără îndoială Simona va trebui să joace la cel mai bun nivel. Dar nu este de neînvins şi cred că jucătoarele au arătat asta anul acesta în meciurile mari când au intrat pe teren le este teamă de ea, o respectă, dar ştiu că dacă îşi pot mări nivelul pot reuşi. Astfel că Simona va trage putere din unele rezultate din meciuri mari, făcute de Garbine Muguruza şi Angelique Kerber. Ele au reuşit, de ce nu şi Simona", a declarat Cahill.

Serena Williams şi Simona Halep se vor întâlni, miercuri, în sferturile de finală ale US Open, ultimul turneu de Grand Slam al anului. Partida dintre ele va fi cea de-a noua, Williams conducând detaşat, scor 7-1, în meciurile directe, cu victorii obţinute în ultimele patru partide.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.