Un buzoian de 50 de ani, fost militar de carieră, care practică din 2017 ciclismul de anduranţă, va participa la finele lunii iulie la cea mai mare cursă de anduranţă de pe continentul european. Cursa transcontinentală începe în Italia, de la Rovereto, şi se încheie la North Cape, în Norvegia, după o distanţă de 4.430 de kilometri care trebuie parcurşi în cel mult 22 de zile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Locotenent-colonelul Cristi Mănăilă a fost militar de carieră  36 de ani, timp în care s-a ocupat de pregătirea fizică a mii de tineri care au îmbrăţişat cariera militară.

Pasionat de tot ce înseamnă mişcare sportivă, Cristi Mănăilă a început să practice ciclismul de anduranţă în 2017, iar de atunci a participat la numeroase curse interne şi internaţionale pe care a reuşit să le ducă la bun sfârşit.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Acum, se pregăteşte de ce mai mare cursă a vieţii sale, care se va desfăşura începând cu 24 iulie, timp de 22 de zile, şi care măsoară 4.430 de kilometric.

”Este, cred, cea mai tare cursă de pe continentul european. Începe din Italia, de la Rovereto, la 80 de kilometri de Verona şi se încheie în Norvegia, la North Cape, traversând 10 ţări. Are 4,430 de kilometri şi totul este autonom. Ei îţi pun la dispoziţie doar track-ul de urmărire şi te urmăresc. Este a cincea ediţie şi avem patru puncte de control pe Lacul Balaton, unul la Krakovia, unul la Riga şi unul în Finlanda, la Rovaniemi, la căsuţa lui Moş Crăciun", a explicat Cristi Mănăilă.

Pentru această cursă, Cristi Mănăilă spune că va trebui să scoată din buzunar cel putin 4.000 de euro, iar la aceasta se adaugă şi alte sume cheltuite înainte cu achiziţia şi pregătirea bicicletei şi chiar cu înscrierea în cursă, care a costat în jur de 400 de euro.

”Toţi banii ăştia îi scot din buzunar. Nu prea se înghesuie nimeni să te ajute, pentru că este, într-adevăr, o cursă grea şi nimeni nu riscă să investească nişte bani în tine şi să nu ştie dacă ajungi la capăt. Practic, dacă termini cursa, câştigi doar recunoaştere internaţională, dacă nu, nu te mai bagă nimeni în seamă. Toţi banii îi scot din buzunar. Un singur ajutor am avut ,de la un magazin de biciclete din Buzău care m-au ajutat şi în primăvară, când mi-am cumpărat bicicleta aceasta nouă şi m-au ajutat  cu pregătirea tehnică a bicicletei. Am discutat ce cauciucuri, ce modificări îi mai facem şi toate astea le-au pus de la ei si nu m-au costat nimic. Am avut o tentativă să caut un sponsor, dar lumea nu are încredere. Am reuşit să rezolv cu deplasarea în Italia, merg cu un autobuz că este mai sigur, dar să văd cum mă întorc de la North Cape", a mai declarat Cristi Mănăilă.

Cursa la care participă buzoianul este complet autonomă. Fiecare sportiv pleacă cu bicicleta, cu un bagaj pe care îl poate căra pe două roţi, dar care să conţină doar lucrurile esenţiale şi apoi fiecare hotărăşte cât timp să pedaleze, cât şi unde doarme, cât şi ce mănâncă.

”Ei ne-au spus că, dacă am merge 200 de kilometri zilnic, ne-am încadra să facem baremul în cele 22 de zile, dar cam la limită. Eu însă mi-am făcut o altă strategie, să pedalez zilnic 250-270 de kilometri. După ce parcurg distanţa asta, o să îmi caut un loc să mă adăpostesc sau să îmi iau o cazare. Acum vă daţi seama că  atunci când ajung în Finlanda trebuie neapărat să îmi iau cazare sau să merg continuu. Se pleacă la drum cu un bagaj, atât cât poţi duce şi cât îţi este util. Eu acum, zilele acestea,am făcut o tură de test de 1.000 de kilometri cu tot bagajul pe care mi-am propus să îl iau. chiar dacă nu mi-a trebuit tot bagajul. dar am vrut să văd cum este. Reacţia organismului a fost bună. dar acum să vedem ce va fi la cursă pentru că. practic. plecăm de la peste 30 de grade şi ajungem, undeva la 7-8 grade, ceea ce nu este uşor", a povestit Cristi Mănăilă.

Evident, în toată această aventură, un lucru extrem de important este faptul că familia îi înţelege pasiunea şi este de acord cu cheltuielile făcute. Din ianuarie 2020 Cristi Mănăilă s-a pensionat, dar face cam acelaşi lucru cu ceea ce făcea în unitatea militară.

”M-am pensionat în ianuarie anul trecut de la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri de la Boboc iar acum am propria mea afacere... Sunt persoană fizică autorizată şi mă ocup cu pregătirea fizică a tinerilor care vor să acceadă în sistemul militar. După 36 de ani, nu puteam sta deoparte", afirmă Cristi Mănăilă.    

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.