Secţia Penală a Curţii de Casaţie din Turcia a decis, luni seară, achitarea fostului preşedinte al clubului Fenerbahce, Aziz Yildirim, şi a altor foşti conducători ai grupării, după rejudecarea cazului cu privire la trucarea de meciuri în sezonul 2010/2011, informează Sabah.
Alături de Yildirim, au fost achitaţi, între alţii, Abdullah Başak, Ilhan Yuksel Ekşioglu şi Ahmet Celebi.
Analizând apelul clubului Trabzonspor, care susţine că oficiali ai Fenerbahce au fost implicaţi în trucarea de meciuri în sezonul de Super Lig 2010/2011, instanţa a aprobat în unanimitate achitarea lui Yildirim şi a celorlalţi foşti conducători.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Scandalul de aranjare a meciurilor a dus în 2012 la încarcerarea lui Aziz Yildirim şi a celorlalţi conducători, găsiţi vinovaţi atunci de implicarea într-un sistem de aranjare a meciurilor din primul eşalon din Turcia. Yildirim şi ceilalţi condamnaţi au negat în mod repetat acuzaţiile. Acuzaţii au afirmat că înregistrările audio care au fost prezentate la proces de acuzare au fost falsificate.
La rejudecarea procesului, Yildirim şi ceilalţi acuzaţi au fost achitaţi.
Cei achitaţi au emis un comunicat, prin care au ameninţat că toţi cei care i-au făcut să sufere vor plăti: “În perioada în care am fost încarceraţi, FETO a încercat să provoace disensiuni în ţara noastră, a folosit toate instrumentele pentru a-i face pe iubitorii sportului să se duşmănească între ei. Prin canalele sale media, prin sursele din justiţie, din poliţie, a acţionat pentru a ne arăta vinovaţi, pentru a arăta că Fenerbahce face aranjamente. Scopul său era însă să pregătească terenul pentru lovitura din 15 iulie. Noi ne-am dat seama de atunci de asta şi am spus: “Ce aranjamente, se duce ţara...” (...) Acum este momentul ca toţi cei care ne-au făcut să suferim pe noi şi pe Fenerbahce în ultimii 10 ani să dea socoteală, aşteptăm asta cu nerăbdare”.
Procesul de trucare a meciului a reprezentat punctul culminant al unei anchete făcute de procurorul Zekeriya Oz, acum fugitiv. Oz este căutat după ce o anchetă care a vizat FETO (numele pe care Ankara îl foloseşte pentru a desemna mişcarea predicatorului Fethullah Gülen), la finalul căreia s-au emis mandate de arestare pe numele său şi pe cel al altui procuror cu legătură cu fapte ilegale în legătură cu FETO. Judecătorii care s-au ocupat de cazul trucării meciurilor au fost arestaţi după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.