Cinci componenţi ai unei echipe de rugby din Argentina au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, după ce au omorât în bătaie un tânăr student de 18 ani, în ianuarie 2020, la Villa Gesell, o staţiune populară, situată la aproximativ 400 km sud de Buenos Aires, anunţă presa argentiniană.
Această crimă odioasă a ocupat prima pagină a ziarelor în Argentina.
În noaptea de 17 spre 18 ianuarie 2020, în faţa unui club de noapte, o simplă încăierare a degenerat şi opt rugbyşti de la Club Nautico Arsenal Zarate, cu vârste cuprinse între 21 şi 23 de ani, majoritatea din clasele privilegiate ale societăţii, l-au atacat pe tânărul Fernando Baez Sosa, care avea 18 ani, şi l-au lăsat să moară în faţa stabilimentului nocturn, după ce l-au lovit cu pumnii şi picioarele.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Cinci dintre principalii inculpaţi au fost acuzaţi de omor şi condamnaţi la închisoare pe viaţă. Condamnaţi ca „participanţi secundari”, alţi trei inculpaţi au primit câte 15 ani de închisoare, pedeapsa maximă posibilă pentru această Infracţiune.
La procesul de la Dolores, la 220 km de Buenos Aires, procuratura a invocat o „dorinţă de a ucide” împărtăşită „de toţi”, o „coordonare” a atacului, în timpul căruia atacatorii au împiedicat pe oricine să vină în ajutorul victimei.
La ultimul discurs după pledoarii, inculpaţii, tăcuţi în cea mai mare parte a procesului, au cerut iertare şi clemenţă, asigurând, unii în lacrimi, că „nu au intenţionat niciodată să-l omoare" pe Fernando.
Astfel, judecătorii María Claudia Castro, Emiliano Lázzari şi Christian Rabaiavan i-au condamnat pe Máximo Thomsen (23 de ani), Ciro Pertossi (22), Enzo Comelli (22), Matías Benicelli (23) şi Luciano Pertossi (21), la închisoare pe viaţă, în timp ce Ayrton Viollaz (23), Blas Cinalli (21) şi Lucas Pertossi (23) au fost condamnaţi la 15 ani de închisoare.
Audierea finală a procesului a provocat scene dramatice în instanţă. Avocatul apărării le-a cerut inculpaţilor să asculte verdictul în picioare, dar pe măsură ce acesta era citit, unul dintre rugbişti a leşinat.
Procesul a captat atenţia ţării, iar verdictul pronunţat, după măsuri sporite de securitate în faţa tribunalului din Dolores, a fost transmis în direct de mai multe canale de televiziune.
Pe lângă această fascinaţie mediatică, „procesul jucătorilor de rugby”, aşa cum a fost cunoscut în Argentina, a stârnit şi dezbateri pe mai multe teme precum violenţa, efectul de turmă, masculinitatea sau alcoolismul în rândul tinerilor.
Dezbaterile au pus sub semnul întrebării rasismul latent şi rasismul de clasă în Argentina: victima era fiul unor imigranţi paraguayeni de origine modestă, iar în timpul agresiunii, unii dintre atacatori, care practică un sport, rugby, asociat în general claselor înstărite, au strigat „Negru de rahat!".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.