GO Scholarship, sistemul suport de burse sportive, a împlinit un an de la lansare, bilanţul indicând că peste 40 de sportivi şi sportive au fost selectaţi şi au adus deja rezultate. Alte cifre ale proiectului indică peste 80 de rezultate excepţionale la nivel naţional şi internaţional obţinute de sportivii GO, 372 sesiuni de pregătire fizică, 215 sesiuni nutriţie, 213 sesiuni de psihoterapie şi psihologie sportivă, 313 sesiuni consiliere carieră, 717 sesiuni kinetoterapie şi fizioterapie.
”GO Scholarship, sistemul suport de burse sportive creat de Virgil Stănescu şi Ana Luca sub umbrela Asociaţiei Sports Hub, a împlinit un an de la lansare şi a contribuit la un bilanţ extrem de încurajator pentru cei doi fondatori şi pentru partenerii proiectului - peste 80 de rezultate excepţionale la nivel naţional şi internaţional obţinute de sportivii GO. La evenimentul de sărbătorire a primului an de activitate au participat multipli campioni ai României, retraşi din activitate - Ana-Maria Brânză (scrimă), Marian Drăgulescu (gimnastică), Geanina Beleagă (canotaj), George Ogăraru (fotbal), antreprenori - Dragoş Anastasiu (Eurolines), Felix Pătrăşcanu (Fan Courier), înalţi oficiali români membri ai unor foruri naţionale şi internaţionale - Mihai Covaliu şi Narcisa Lecuşanu, Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, el însuşi campion paralimpic, tineri campioni din programul GO, specialişti sportivi, antrenori, părinţi”, potrivit unui comunicat.
Mihaela Mihai. Luca Andrei Oprea. Valentina Necoară. Emma Şonţ. Edwin Petrea. Sunt doar câţiva dintre cei peste 40 de sportivi şi sportive selectaţi până în acum în GO Scholarship şi care au adus deja rezultate
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”României. Mihaela Mihai (handbal) a fost prima sportivă care a intrat în programul pilot în 2021. Mihaela este şi azi în proiect şi, între timp, şi-a făcut debutul la echipa naţională de senioare a României şi la echipa de senioare a CSM Bucureşti, unde joacă alături de o legendă, Cristina Neagu, desemnată cea mai bună handbalistă a lumii de patru ori”, explică reprezentanţii GO Scholarship.
”Am consolidat proiectul în funcţie de nevoile lor, ale părinţilor şi ale antrenorilor, ceea ce ne-a ajutat să construim, cărămidă cu cărămidă, acest sistem. Încă dezvoltăm şi învăţăm procese şi proceduri de funcţionare care să se potrivească atâtor sporturi diferite şi atâtor caractere diferite, dar sunt foarte bucuros că o putem face alături de o echipă minunată de profesionişti”, a povestit Virgil Stănescu, cel care a asigurat şi rolul de moderator al evenimentului.
Şi tot el a a făcut o trecere în revistă a primelor cifre bifate în primul an de programul GO - 372 sesiuni de pregătire fizică, 215 sesiuni nutriţie, 213 sesiuni de psihoterapie şi psihologie sportivă, 313 sesiuni consiliere carieră, 717 sesiuni kinetoterapie şi fizioterapie.
Cum funcţionează sistemul GO
Sunt selectaţi sportivi cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, în urma recomandărilor venite de la federaţii sportive, cluburi şi specialişti din ramurile sportive alese, dar şi prin înscriere directă pe site-ul GOscholarship.ro. Sportivii selectaţi până acum provin din 12 discipline - baschet, handbal, volei, fotbal, atletism, scrimă, triatlon, ciclism, tenis de masă, escaladă, judo şi box.
“Mi-am dorit să creez un sistem prin care să ofer suport celor capabili să-şi urmeze visul în sport, dar să înţeleagă şi nevoia educaţiei şi faptul că aceste două elemente se întrepătrund. Sportul şi educaţia sunt feţele aceleiaşi monezi, alegerea nu trebuie să fie niciodată între sport şi şcoală”, explică Virgil Stănescu în paginile revistei lansate cu prilejul primului an de existenţă sub titlul “Schimbăm jocul. Pe locuri, fiţi gata, GO!”
Potrivit campionului olimpic la scrimă şi preşedintelui COSR, Mihai Covaliu, principala problemă în România este lipsa acelei resurse profesioniste în sport, la toate nivelurile.
”Şi părinţii, şi antrenorii au o mare responsabilitate. Bagheta magică e la ei. Şi ei trebuie să fie foarte atenţi la cum îşi conduc copiii, cum îi cresc, cum îi ajută, cum îi învaţă, cum îi sprijină. E foarte important să creezi un mediu bun, sănătos, în care aceşti copii să se formeze şi să crească. Mai ales că trebuie să fim sinceri şi să privim adevărul în faţă: nu toţi copiii care încep un sport ajung campioni. Dar noi trebuie să fim atenţi, vorbesc de antrenori şi de părinţi, la educaţia pe care o primesc aceşti copii în mediul în care se formează. Ei pot fi campioni pentru viaţă. Ei pot fi acei oameni adulţi care îşi creează un stil de viaţă şi-o concepţie anume de a reuşi în ceea ce-ţi propun. Asta ne va ajuta să avem o societate mai sănătoasă şi o societate mai performantă”, a punctat Covaliu pe scena evenimentului şi în faţa sportivilor GO, chiar în timp ce fiul său Vlad câştiga, alături de echipa de juniori, a opta medalie de aur a României la Europenele de scrimă pentru cadeţi şi juniori de la Tallinn.
Ana Luca, cealaltă jumătate a proiectului, care înainte de a face pasul spre management a făcut timp de 12 ani handbal de performanţă, explică şi ea esenţa sistemului GO: “Când am construit GO Scholarship, am avut tot timpul în minte dezvoltarea unui sistem performant prin care să le dăm ocazia celor admişi să-şi lărgească orizontul, să se depăşească de la o zi la alta şi să devină cea mai bună versiune a lor. Încă de la început, una dintre preocupările noastre a fost să conturăm un proiect cu ample valenţe educaţionale, prin care să facilităm şi accesul părinţilor, reprezentanţilor cluburilor şi antrenorilor la cât mai multe informaţii relevant.”
Pentru anul 2022, selecţia sportivilor s-a adresat sportivilor din municipiul Bucureşti şi din zonele adiacente. Sportivii beneficiază de consilierea unora dintre cei mai buni specialişti din ţară în ceea ce priveşte educaţia, nutriţia, pregătirea fizică, recuperarea, mental skills şi social smartness.
Costul cu un sportiv GO în anul 2022 a ajuns la puţin peste 1.000 de euro lunar, iar bugetul total anual al proiectului a fost de aproape 340.000 de euro.
Pentru anul în curs, selecţia începe în a doua jumătate a lunii martie. Pe viitor, va fi extinsă la nivel naţional şi vor exista mai multe discipline sportive, cei doi fondatori vizând o scalare a proiectului. Efortul va fi considerabil mai mare, dar au alături deja parteneri puternici şi de cursă lungă - Fundaţia Superbet, BRD, Nike, KPMG, Affidea, cărora li se vor alătura treptat nume noi.
###
DESPRE FONDATORI
Virgil Stănescu
După 20 de ani de sport la cel mai înalt nivel, baschetbalistul Virgil Stănescu, absolvent de studii postuniversitare în SUA, a luat calea managementului sportiv. În 2016, a creat Sports HUB cu scopul de a aduce antreprenoriatul sportiv în industria de business din România.
Ana Luca
După 12 ani de handbal de performanţă, Ana a făcut trecerea către business, management şi investiţii prin fonduri europene şi ajutoare de stat, domeniu în care a profesat timp de 8 ani. Apoi, în 2017, s-a alăturat lui Virgil în echipa Sports HUB, reîntorcându-se la prima draGOste, sportul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.