Marele Maestru (GM) Alireza Firouzja a câştigat atât Saint Louis Rapid & Blitz 2024, cât şi Sinquefield Cup şi a devenit astfel campionul general al Grand Chess Tour (GCT) 2024 pentru a doua oară. Câştigurile francezului din turneul co-fondat în 2017 de legendarul Garry Kasparov ajung, pentru această ediţie, la 323.500 de dolari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„ A fost un parcurs obositor, dar m-am bucurat de fiecare pas. /…/ GCT-ul este foarte dificil de câştigat. Este un turneu lung cu cei mai buni jucători şi mă bucur foarte mult că l-am câştigat de două ori”, a declarat Firouzja.

Marele Maestru american Fabiano Caruana, câştigătorul de anul trecut, a terminat pe locul doi, după ce a câştigat etapa din România - Superbet Chess Classic Romania şi pe cea din Croaţia - SuperUnited Rapid & Blitz Croatia.

Tot un şahist din Franţa, GM Maxime Vachier-Lagrave, a terminat pe locul trei în clasamentul ediţiei de anul acesta a turneului lui Kasparov.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE



CLASAMENTUL FINAL, GCT 2024

Anul acesta, circuitul a inclus nouă jucători full tour plus jucători wildcard, alături de campionul mondial, Magnus Carlsen. Jucătorii au concurat pentru un premiu total de 1,5 milioane de dolari în cinci etape desfăşurate în Polonia, România, Croaţia şi Statele Unite.

1     GM Alireza Firouzja         FRA             323.500

2     GM Fabiano Caruana         SUA             234.250

3     GM Maxime Vachier-Lagrave  FRA             129.333

4     GM Wesley So         SUA             91.333

5     GM Praggnanandhaa R.     IND             107.583

6     GM Gukesh D.            IND             97.583

T-7    GM Nodirbek Abdusattorov     UZB             74.500

T-7     GM Ian Nepomniachtchi     FIDE             61.833

9     GM Anish Giri             NED             50.333

„Turneul din acest an a fost unul dintre cele mai puternice de la fondare, deoarece toţi jucătorii de top au concurat în cele diverse turnee din întreaga lume. A fost multă emoţie şi un şah incredibil pe tot parcursul sezonului, suntem încântaţi să-l felicităm pe Alireza Firouzja pentru o performanţă spectaculoasă de la Saint Louis cu care a câştigat circuitul pentru a doua oară”, a ţinut să remarce legendarul campion mondial, Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari ambasadori ai şahului din lume.

Programul Grand Chess Tour 2025

În contextul anunţării rezultatului final al ediţiei din 2024, organizatorii GCT au anunţat şi programul circuitului pentru anul viitor, care se va derula după cum urmează:

Superbet Poland Rapid & Blitz    26-30 aprilie    Varşovia (Polonia)

Superbet Chess Classic Romania    7-16 mai    Bucureşti (Romania)

SuperUnited Croatia Rapid & Blitz    2-6 iulie    Zagreb (Croaţia)

Saint Louis Rapid & Blitz    9-16 august    Saint Louis, Missouri, SUA

Sinquefield Cup    16-29 august    Saint Louis, Missouri, SUA

Participanţii la turneu vor concura pentru un fond total de premii de 1,5 milioane de dolari. Premiile pentru fiecare dintre cele două turnee clasice vor fi de 350.000 de dolari şi 175.000 de dolari per eveniment pentru rapid şi blitz. Va fi acordat şi în 202, un fond de premii bonus în valoare de 275.000 de dolari.

Întregul efort financiar este susţinut de principalii sponsori - Fundaţia Superbet şi Saint Louis Chess Club, ambele organizaţii non-profit, care susţin educaţia prin şah şi misiunea GCT de a promova sportul minţii în toate colţurile lumii.

Din 2022, Fundaţia Superbet a devenit partener strategic global al Grand Chess Tour, prin organizarea a trei etape ale circuitului - Bucureşti, Varşovia şi Zagreb.

“Îi felicităm pe Alireza Firouzja pentru câştigarea titlului de campion al Grand Chess Tour 2024 şi pe toţi jucătorii participanţi, care încă o dată ne-au oferit emoţii şi inspiraţie. Aşteptăm cu nerăbdare să-i găzduim din nou, anul viitor, pe cei mai buni jucători la Bucureşti, Varşovia şi Zagreb, când GCT va marca şi a zecea sa aniversare”, a subliniat şi Augusta Dragic, Preşedinta Fundaţiei Superbet.

Federaţia Română de Şah continuă şi în 2025 să fie co-organizator şi partener al etapei din România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.