Runda de dinaintea zilei de pauză nu a adus vreo modificare a clasamentului Superbet Chess Classic 2024: în fruntea lui se plasează în continuare Fabiano Caruana, urmat, la egalitate, de Gukesh Dommaraju şi Praggnanandhaa Rameshbabu. În a cincea rundă, datorită celor cinci remize, fiecare dintre cei 10 Mari Maeştri prezenţi la Bucureşti a obţinut 0,5 puncte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deschiderea celei de-a cincea zile competiţionale a avut loc duminică, 30 iunie, printr-o primă mutare simbolică, făcută de fondatorul Grand Chess Tour, legendarul şahist Garry Kasparov. Dacă sâmbătă el a ales să facă prima mutare la masa celui mai tânăr jucător, duminică el a trecut la cea unde avea să se dispute partida dintre Wesley So şi Praggnanandhaa Rameshbabu.

O altă primă mutare festivă a fost făcută de Andreea Paul, iniţiatoarea proiectului REKARO, dedicat renaşterii caiacului românesc, proiect către care merg toate încasările din biletele vândute la turneul de şah. Ea a făcut prima mutare a partidei jucate de Bogdan Deac şi Ian Nepomniachtchi.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Cât despre Cristian Ionescu, directorul general al EAZY Asigurări, el a dat startul partidei dintre Maxime Vachier-Lagrave şi Fabiano Caruana.

Cronica rundei a V-a

Vachier-Lagrave, Maxime - Caruana Fabiano- ½ - ½

Partidele din runda a 4-a au fost caracterizate de linişte, multă teorie şi simplificări rapide ale poziţiilor, semn că jucătorii şi-au dorit să îşi conserve energia pentru a doua jumătate a turneului. Partida dintre Vachier-Lagrave şi Caruana a provenit din deschiderea spaniolă, varianta „deschisă” în care albul a avut mult mai multe perspective de joc, reuşind să obţină chiar şi un pion în plus. Totuşi, abordarea foarte liniştită a celor doi jucători l-au condus pe Maxime spre alegerea unor variante ce au transformat un potenţial câştig într-o remiză prietenească.

Gukesh Dommaraju - Nodirbek Abdusattorov - ½ - ½

Gukesh-Abdusattorov a fost derby-ul juniorilor şi nu doar în cadrul acestui turneu, ci la nivel mondial, cei doi fiind cel mai bine cotaţi juniori ai lumii în acest moment. Gukesh, fiind cu piesele albe, a ales să joace o structură solidă, dar cu perspective de atac şi progresare a poziţiei. Din păcate, după o scăpare tactică la mutarea 27, în care reprezentantul Indiei nu l-a persecutat pe Abdusattorov, poziţia s-a simplificat rapid şi chiar dacă s-a luptat până când au mai rămas doar regii pe tablă, nicio parte nu a mai avut şanse la victorie.

Anish Giri - Alireza Firouzja - ½ - ½

După înfrângerea din runda a patra, Anish Giri a decis să joace o variantă pe care, considerând precizia şi timpul de pe ceas, putem spune că o stăpânea foarte bine. Varianta provine din Apărarea Semislavă şi chiar dacă nu i-a dat mari perspective de câştig, i-a oferit jucătorului olandez o partidă sigură şi liniştită, exact de ce avea nevoie pentru a trece peste înfrângere şi a se regrupa pentru rundele din a doua jumătate a turneului. Firouzja a părut mulţumit cu rezultatul egal având în vedere jumătatea de punct pe care o avea deja în avans şi faptul că juca cu piesele negre.

Wesley So - Praggnanandhaa Rameshbabu - ½ - ½

Partida dintre So şi Praggnanandhaa a fost prima Indiană a Regelui pe care am văzut-o în acest turneu. Şi dacă de obicei această deschidere ne arată un spectacol pe contre, partida de azi ne arată că se poate juca şi liniştit. Totuşi, finalul nu a fost lipsit de şanse pentru reprezentantul Indiei. La fel ca în derby-ul împotriva lui Gukesh, când rezultatul meciului părea a fi evident, lui Pragg i se iveşte ocazia de a lansa un atac extrem de puternic asupra regelui advers şi care îi putea aduce victoria. Din păcate, nici de această dată nu valorifică ocazia.

Bogdan Deac - Ian Nepomniachtchi - ½ - ½

Poate cea mai lungă partidă pe care o vom avea în acest turneu, încheiată abia după 108 mutări, partida dintre Bogdan şi Nepo a fost o luptă pentru victorie. Chiar dacă după deschidere ambii jucători au avut o abordare la fel de liniştită, într-un final teoretic de remiză, dar cu şanse de victorie doar pentru negru (turn contra turn + cal), Nepo a decis că e momentul să încerce să exploateze potenţiale greşeli ale jucătorului nostru. Cu toate acestea, Bogdan nu i-a dat nicio emoţie şi nicio şansă de victorie şi astfel s-a încheiat şi ultima şi cea mai disputată remiză a rundei 4.

Rezultate runda V 

Maxime Vachier-Lagrave - Fabiano Caruana - ½ - ½

Gukesh Dommaraju - Nodirbek Abdusattorov - ½ - ½

Anish Giri - Alireza Firouzja - ½ - ½

Wesley So - Praggnanandhaa Rameshbabu - ½ - ½

Bogdan Deac - Ian Nepomniachtchi - ½ - ½

Clasamentul după runda V

1. Caruana Fabiano – 3,5 puncte

2. Praggnanandhaa Rameshbabu – 3 puncte

3. Gukesh Dommaraju - 3 puncte

4. Vachier-Lagrave Maxime – 2,5 puncte

5. Nepomniachtchi Ian – 2,5 puncte

6. So Wesley – 2,5 puncte

7. Firouzja Alireza – 2,5 puncte

8. Abdusattorov Nodirbek - 2 puncte

9. Giri Anish – 2 puncte

10. Deac Bogdan – 1,5 puncte

Programul rundei a VI-a Runda a şasea va începe marţi, 2 iulie, la ora 15.00, la Grand Hotel Bucharest şi se va disputa după cum urmează: Fabiano Caruana - Ian Nepomniachtchi Praggnanandhaa Rameshbabu - Bogdan Deac Alireza Firouzja - Wesley So Nodirbek Abdusattorov - Anish Giri Maxime Vachier-Lagrave - Gukesh Dommaraju

Prima mutare simbolică va fi făcută marţi de legendarul şahist Garry Kasparov şi de celebrul fotbalist Ioan Andone. 

Biletele au fost puse la vânzare şi sunt în număr limitat. Copiii cu vârsta de până la 14 ani beneficiază de intrare gratuită, dar trebuie să-şi asigure participarea pe pagina menţionată anterior, în secţiunea “bilete pentru copii”. Vârsta minimă de participare este de cinci ani, cu menţiunea că trebuie păstrată liniştea în sala de competiţie. Toate fondurile strânse în urma achiziţionării biletelor vor fi donate către programul REKARO pentru renaşterea caiacului românesc.

Premiile etapei din Bucureşti ajung la 350.000 de dolari, iar cele ale întregului circuit, la 1,5 milioane de dolari, dintre care 350.000 de dolari pentru etapa de şah clasic şi 175.000 dolari pentru fiecare etapă de şah rapid şi blitz. Totodată, ediţia din 2024 va beneficia şi de un fond de premii bonus, de 275.000 de dolari, care vor fi acordate primilor clasaţi la finalul întregului turneu. Fondul de premiere al actualei ediţii este pus la dispoziţie de principalii sponsori: Fundaţia Superbet şi Saint Louis Chess Club, ambele organizaţii non-profit care susţin educaţia prin şah şi misiunea GCT de a promova sportul minţii în toate colţurile lumii. Federaţia Română de Şah va fi co-organizator şi partener al etapei din România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.