Orice român poate pleca pentru un transplant în străinătate, deşi operaţia se poate face în România, dacă obţine negaţie de la un centru din ţară, fiind vorba, în general de primitori marginali, cu foarte mare risc operatoriu, a declarat, pentru News.ro, medicul Victor Zota, cooordonator pentru Bucureşti al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT).
"Orice român poate face transplant de ficat, rinichi, cord şi, în viitor, plămâni în străinătate, chiar dacă aceste operaţii se fac în ţară, dacă obţine negaţie din centrul acreditat în acest sens. Este vorba despre pacienţi marginali, adică la care riscul operatoriu este ridicat. Spre exemplu, operaţia de plămân este simplă, dar pacientul are risc operator major, din cauza obezităţii sau a altor boli grave asociate", a explicat pentru News.ro, medicul Victor Zota.
Coordonatorul pentru Bucureşti al ANT a răspuns astfel unei întrebări privind şansele pe care le au românii de a mai face transplant de plămân la Viena, după ce va fi deschis un centru în România.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Potrivit medicului, şi acum sunt pacienţi care fac transplant de ficat, rinichi şi medular în străinătate .
"Şi acum sunt pacienţi care fac transplant de ficat, de rinichi şi de măduvă în străinătate. Şi la plămân va fi la fel", a explicat Zota.
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat, marţi, că a fost deblocat transplantul de plămâni pentru pacienţii români în clinica austriacă AKH, iar, în acelaşi timp, Spitalul Sfânta Maria din Capitală va fi acreditat pentru transplant pulmonar, putând să înceapă operaţiile după ce un ordin în acest sens va apărea în Monitorul Oficial, în urma aprobării sale în şedinţa de joi a Guvernului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...