Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, în discursul rostit la ceremonia restrânsă desfăşurată la Arcul de Triumf cu ocazia Zilei Naţionale, că eroii patrioţi din istorie au demni urmaşi în prezent şi că gândurile noastre se îndreaptă către eroii acestui an, personalul medical şi toţi cei care se sacrifică pentru a opri răspândirea virusului, dar şi către victimele acestui virus ucigaş şi familiile lor. El s-a referit şi la alegerile din 6 decembrie, numindu-le ” acel moment în care putem construi o Românie al cărei viitor să fie mai mult decât o promisiune”. Iohannis a depus o coroană de flori în memoria eroilor, dar şi a victimelor pandemiei. După-amiază, la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis decorează personalităţi civile din domeniul medical care au contribuit la gestionarea epidemiei de COVID-19.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

UPDATE -  Iohannis: Niciodată în ultimele decenii n-am întâmpinat 1 Decembrie cu atâta îngrijorare şi strângere de inimă

”Niciodată în ultimele decenii n-am întâmpinat 1 Decembrie cu atâta îngrijorare şi strângere de inimă. Criza sanitară care a schimbat viaţa planetei, pandemia de COVID-19 care ne-a afectat şi pe noi, ne obligă să marcăm Ziua Naţională în alte registre decât cele obişnuite”, a afirmat preşedintele în discursul rosit la ceremonia de la Arcul de Triumf.
 
Preşedintele a subliniat că ”istoria României, aidoma celei a Europei căreia îi aparţinem, nu se aseamănă cu un marş triumfal şi nu a fost niciodată o succesiune luminoasă de evenimente fericite”.

”Dimpotrivă, istoria noastră a fost marcată de numeroase crize şi etape dificile, care au ameninţat de multe ori chiar viaţa oamenilor, libertatea poporului, identitatea comunităţilor şi existenţa statului. Bunicii şi părinţii noştri au trecut prin războaie, s-au confruntat cu dezastre naturale, au suportat foametea, au trăit perioade de gravă tensiune socială şi au fost victime ale celor mai întunecate regimuri politice. Hotărârea lor, curajul, capacitatea de sacrificiu, voinţa de a trăi liberi şi în pace au făcut însă posibilă surmontarea tuturor acestor grele încercări, în pofida provocărilor aproape de neimaginat”, a afirmat Iohannis.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

În opinia sa, Revoluţia de la 1848, Unirea Principatelor Române, Războiul de Independenţă, Marea Unire de la 1918, Revoluţia Română din Decembrie 1989, integrarea în NATO şi aderarea la Uniunea Europeană sunt bornele României democratice de astăzi.

”În urmă cu 102 ani, la Alba Iulia s-a decis unirea Transilvaniei cu România. Cine şi-ar fi imaginat că acest moment de glorie avea să vină tocmai după un război cumplit, care a secerat sute de mii de vieţi şi după ce ţara noastră fusese aproape ştearsă de pe hartă? Şi totuşi s-a întâmplat. Arcul de Triumf, lângă care ne aflăm acum, ne spune că izbânda vine când idealurile sunt înalte şi sunt urmărite cu stăruinţă, el atestă că eroii au căzut la datorie pentru ca toţi cetăţenii acestei ţări să cunoască o actuală, contemporană Cale a Victoriei, un viitor european, al securităţii, împlinirilor şi prosperităţii”, declaraă preşedintele.

El a continuat, referindu-se la faptul că eroii istoriei au demni urmaşi în prezent.

”Lor vreau să le dedicăm această zi”, a ţinut să precizeze preşedintele.

”În acest an, în care românii au avut de suportat consecinţele pandemiei şi măsurile restrictive menite să diminueze efectele acesteia, când am fost nevoiţi, cu toţii, să renunţăm la o viaţă normală pentru a ne proteja sănătatea, foarte mulţi români curajoşi s-au aflat în prima linie, luptându-se cu virusul şi boala, pentru viaţa şi sănătatea semenilor noştri. Efortul tuturor a fost şi este unul uriaş, privaţiunile şi modul în care ni s-a schimbat viaţa ne-au atins pe toţi, însă durerea chinuitoare provocată de moartea celor dragi nu poate fi alinată de nimic. Gândurile noastre se îndreaptă către eroii acestui an, personalul medical şi toţi cei care se sacrifică pentru a opri răspândirea virusului, dar şi către victimele acestui virus ucigaş şi familiile lor. Transmit, în numele Statului Român, toată aprecierea, respectul şi gratitudinea faţă de cei care îmbracă uniforma medicală şi militară”, a afirmat preşedintele Iohannis.

”Şi, în numele tuturor românilor, vă mulţumesc pentru altruismul vostru şi pentru că, în ciuda riscurilor enorme la care vă expuneţi, vă părăsiţi zi de zi căminele pentru a merge în spitale să salvaţi vieţi”, a continuat el.

Preşdintele a felicitat societatea civilă, care în toată această perioadă a fost un partener în lupta cu pandemia, printr-o mobilizare exemplară şi răspunsul prompt oferit în multe situaţii disperate.

Iohannis s-a referit şi la alegerile din 6 decembrie.

”Peste câteva zile, românii vor avea din nou ocazia să-şi facă auzită vocea, prin vot, şi să aleagă un nou Parlament. E acel moment în care putem construi o Românie al cărei viitor să fie mai mult decât o promisiune, mai concret decât un vis şi mai aproape decât orizontul speranţelor noastre. Un Parlament cu oameni oneşti, mai muncitori, mai buni. Găsesc foarte potrivite cuvintele lui Iuliu Maniu, unul dintre artizanii Unirii, care spunea că „deplina libertate şi egala împărţire în puterea de stat a cetăţenilor este singura bază solidă a dezvoltării unui stat.” De acţiunile fiecăruia dintre noi depinde ca tinerele generaţii să trăiască în pace, prosperitate şi stabilitate”, a subliniat Klaus Iohannis.

UPDATE - Şeful statului a ajuns, marţi, la ora 11.00, în Piaţa Arcului de Triumf din Capitală. Odată cu sosirea sa şi prezentarea onorului, ceremonia a început, cu intonarea Imnului Naţional. 

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Aproximativ 150 de militari din Ministerul Apărării Naţionale vor participa marţi, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la ceremonia oficială în format restrâns, organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcul de Triumf, din Bucureşti. Pe timpul ceremoniei se va ţine un moment de reculegere în memoria eroilor români căzuţi pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc şi a victimelor virusului SARS-CoV-2, vor fi trase 21 de salve de tun, iar Preşedintele României, Klaus Iohannis, va depune o coroană de flori şi va susţine o alocuţiune”, anunţă MApN.

Evenimentul, care nu va fi deschis publicului, se va desfăşura cu respectarea strictă a prevederilor legale referitoare la prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

,Cu prilejul Zilei Naţionale  a României, la ora 18:00, la Palatul Cotroceni, are loc o ceremonie de decorare a unor personalităţi civile din domeniul medical care au contribuit la gestionarea epidemiei de COVID-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.