Zeci de scafandri militari din cinci ţări participă, începând de săptămâna viitoare, la un exerciţiu la Constanţa în cadrul căruia vor pune în aplicare proceduri operaţionale de căutare şi găsire a dispozitivelor marine explozive şi vor efectua activităţi de căutare a ţintelor folosind drone subacvatice.
Potrivit unui comunicat al Forţelor Navale, cea de-a 10 ediţie a exerciţiului multinaţional „Eurasian Partnership MCM Dive” se desfăşoară în perioada 22-26 iulie, la Constanţa şi în raioanele maritime din proximitatea litoralului românesc al Mării Negre.
“Zeci de scafandri militari din România, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia şi SUA vor pune în aplicare proceduri operaţionale de căutare şi de identificare a dispozitivelor explozive marine şi vor executa activităţi de scufundare cu circuit deschis, semi-închis şi cu alimentare de la suprafaţă, precum şi activităţi de căutare a ţintelor aflate în imersiune folosind drone subacvatice”, se arată în comunicat.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Din partea Forţelor Navale Române, secvenţele de pe mare vor fi executate de corveta „Contraamiral Horia Macelariu”, dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu”, nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu”, remorcherul maritim de salvare „Grozavul”, nava rapidă de scafandri „Venus”, patru ambarcaţiuni rapide (RHIB), două detaşamente de scafandri EOD şi un detaşament de scafandri de mare adâncime.
“Obiectivul principal al exerciţiului este antrenarea în comun a forţelor participante, pentru dezvoltarea interoperabilităţii şi pentru îmbunătăţirea cunoştinţelor din domeniul luptei împotriva ameninţărilor subacvatice. Exerciţiul cuprinde workshop-uri pe teme despre siguranţa scufundărilor, asigurarea medicală pentru incidentele de scufundare, planificarea decompresiilor şi a tratamentelor medicale, precum şi activităţi de căutare subacvatică a minelor marine, de filmare şi fotografiere subacvatică şi de neutralizare a dispozitivelor explozive improvizate subacvatice”, a mai precizat sursa citată.
„Eurasian Partnership MCM Dive 19” este condus de Componenta Operaţională Navală, iar gruparea de forţe are în compunere structuri din subordinea Comandamentului Flotei, a Centrului 39 Scafandri şi a Direcţiei Hidrografice Haritime şi este singurul exerciţiu multinaţional anual, organizat în bazinul vestic al Mării Negre, care este destinat consolidării instruirii scafandrilor militari din ţări NATO şi din ţări semnatare ale Parteneriatului pentru Pace.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.