Zece oraşe din România cu populaţie de peste 50.000 de locuitori pot beneficia de granturi norvegiene şi islandeze pentru a reduce poluarea. Termenul până la care reprezentanţii acestora se pot înscrie pentru a beneficia de expertiză, sprijin tehnic şi administrativ pentru creşterea capacităţii în vederea atingerii neutralităţii climatice este 15 septembrie. Un juriu internaţional format din profesionişti renumiţi din diverse domenii relevante, cum ar fi urbanismul, neutralitatea climatică sau dezvoltarea durabilăm,va selecta oraşele care vor beneficia de sprijin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Oraşele din România cu peste 50.000 de locuitori mai au doar trei săptămâni în care pot aplica la proiectul M100, prin care pot beneficia de sprijin pentru a deveni neutre climatic, termenul limită fiind 15 septembrie, după care 10 dintre cele înscrise vor fi selectate de un juriu internaţional.  Prin intermediul M100, misiunea oglindă a Misiunii UE „100 de oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic până în anul 2030” şi cu sprijinul partenerilor din Norvegia şi Islanda, 10 oraşe din România vor beneficia de informaţii, activităţi de dezvoltare a capacităţii (workshopuri, webinarii, sesiuni de asistenţă tehnică individuală) şi documentaţie (ghiduri şi modele de documente programatice) pentru elaborarea planurilor de acţiune pentru neutralitate climatică, a planurilor de investiţii şi a altor documente relevante. Oraşele vor putea face, astfel, paşi importanţi pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2035. Angajamentul oraşelor va fi acela de a nu mai contribui la poluarea care provoacă schimbările climatice”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de reprezentanţii proiectului M100.
Termenul limită de înscriere va fi urmat de un proces complex de evaluare în baza unor etape definite de Comisia Europeană pentru desemnarea oraşelor participante. Procesul este coordonat de un juriu internaţional format din profesionişti renumiţi din diverse domenii relevante, cum ar fi urbanismul, neutralitatea climatică sau dezvoltarea durabilă. 
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris
„Numele celor 10 oraşe selectate vor fi anunţate oficial în cadrul evenimentului Climate Neutrality Forum M100 care va avea loc pe 29 şi 30 octombrie 2024, în Bucureşti, la Mina Museum. Oraşele selectate vor beneficia de expertiză, sprijin tehnic şi administrativ pentru creşterea capacităţii în vederea atingerii neutralităţii climatice”, precizează organizatorii proectului.
În lunile iulie şi august sub egida Mirror Mission Cities Hub România, în parteneriat cu Urbanize Hub, Ordinul Arhitecţilor din România şi UEFISCDI, au fost organizate o serie de evenimente regionale, workshop-uri şi conferinţe în cinci oraşe din ţară, în cadrul Caravanei Neutralităţii Climatice M100.
Evenimentele au fost destinate atât administraţiilor publice, zonelor metropolitane şi zonelor urbane funcţionale din România, care doresc să se înscrie în apelul de selecţie M100, cât şi specialiştilor în dezvoltare urbană, mobilitate, mediul construit, energie sau sustenabilitate, dar şi organizaţiilor din mediul nonguvernamental care contribuie deja, prin proiectele lor, la atingerea ţintelor de neutralitate climatică a oraşelor din România.
În cadrul Caravanei Neutralităţii Climatice M100, reprezentanţii administraţiilor publice au putut afla care sunt oportunităţile pe care le au pentru a face pentru paşi concreţi în direcţia oraşelor sustenabile, inteligente şi neutre climatic dar şi despre Apelului de proiecte pentru selectarea celor 10 oraşe româneşti. 
Caravana Neutralităţii Climatice M100 a avut întâlniri în oraşele Braşov,  Timişoara, Buzău, şi Constanţa. Au răspuns pozitiv la invitaţia M100 de a participa la Caravana Neutralităţii Climatice reprezentanţi la nivel administrativ, din mediul nonguvernamental, academic şi privat din 17 oraşe ale ţării: Alba Iulia, Arad, Bacău, Bârlad, Botoşani, Braşov, Bucureşti, Buzău, Constanţa, Sibiu, Iaşi, Oradea, Reşiţa, Suceava, Târgovişte, Timişoara şi Sfântu Gheorghe. 
Până la data închiderii aplicaţiilor, 15 septembrie 2024, experţii M100 oferă suport constant oraşelor interesate să aplice în cadrul Apelului deschis de proiecte la adresa de email dedicată, info@m100.ro, la care se pot adresa întrebări punctuale sau se pot solicita sesiuni individuale de suport pentru a creşte şansele de selecţie printre cele 10 oraşe. 
HUB-ul M100 susţine atât cele trei oraşe româneşti selectate deja în Misiunea UE - Cluj-Napoca, Bucureşti - Sector 2 şi Suceava, cât şi alte oraşe care vor să atingă neutralitatea climatică.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.