O staţie de pompare şi repompare a apei, care va asigura irigarea unei suprafeţe de circa 3.000 de hectare de culturi agricole, a fost pusă în funcţiune, miercuri, în localitatea Haret, judeţul Vrancea, în prezenţa premierului Viorica Dăncilă şi a ministrului Agriculturii, Petre Daea. În premieră, canalul Siret-Bărăgan devine funcţional, astfel, în zona Pufeşti – Mărăşeşti.
Premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Agriculturii, Petre Daea, participă, miercuri, la inaugurarea şi punerea în funcţiune a unei staţii de pompare, la Haret. Aceasta va asigurarea irigarea culturilor pe o suprafaţă de circa 3.000 de hectare.
Prin punerea în funcţiune a sistemului respectiv, canalul Siret-Bărăgan devine funcţional pe o anumită porţiune, în zona Pufeşti – Mărăşeşti.
Este pentru prima dată când va fi livrată apă pentru irigaţii din canalul Siret Bărăgan.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În urma solicitărilor din partea fermierilor din zona Mărăşeşti, conducerea Ministerului Agriculturii a alocat fondurile necesare pentru reabilitarea staţiei, a instalaţiei electrice şi a celor două agregate de pompare. Lucrările începute în acestă primăvară au fost finalizate cu o lună mai devreme.
”Ne propunem ca până în 2020 să putem iriga 2 milioane de hectare, vrem ca acest lucru să devină realitate. Avem acum 3,5 km, aici la Haret, vom merge până la 7 km şi încercăm să continuăm investitia pentru că atunci când porneşti ceva trebuie să duci la bun sfârşit. Înţeleg că deja două asociaţii de fermieri au si început irigaţiile. Se irigă 3.000 de hectare. E un început promiţător, care trebuie continuat, nu putem vorbi de eficienţă şi competitivitate în agricultură fără a avea irigaţii”, a declarat, la Haret, premierul Viorica Dăncilă.
La rândul său, ministrul Agriculturii, Petre Daea a declarat că investiţşia de la Haret se ridică la circa un milion de lei.
”E un program în detaliu construit în aşa fel încât să ajungem la finalitatea lui pe partea dreaptă a canalului Siret. Continuăm investiţiile pentru că Vrancea este o zonă extrem de secetoasă”, a spus ministrul Daea.
Proiectul Canalului Siret-Bărăgan a fost aprobat de Nicolae Ceauşescu în 1986, iar în anul următor a început execuţia primului tronson.
Conform proiectului, canalul ar trebui să aibă 198 kilometri, o lăţime la bază de 20 de metri şi o adâncime de 7 metri. Lucrările au mers bine până la începutul anilor 1990, când s-au realizat şi primii kilometri de infrastructură din cele două tronsoane. Canalul ar trebui să aibă următorul traseu: Călimăneşti-Mărăşeşti-Focşani-Râmnicu Sărat-Buzău-Urziceni-Dridu, între Acumularea Călimăneşti de pe Siret şi lacul Dridu, situat la nord de Bucureşti, pe râul Ialomiţa.
Primul tronson al Canalului este amplasat pe teritoriul judeţului Vrancea şi are o lungime de 50 de kilometri, din care s-au început lucrări pe 11 kilometri, 5,7 kilometri fiind deja funcţionali. Din păcate, lucrările au început să de degradeze.
Al doilea tronson are 140 de kilometri şi traversează judeţele Buzău şi Ialomiţa, până la Dridu.
Potrivit Ministerului Agriculturii, realizarea Canalului Siret-Bărăgan ar permite irigarea a 500.000 până la 700.000 de hectare de teren din Câmpia Română şi obţinerea unor economii de 50% la energie, deoarece transportul apei în sistemele de irigaţii se va face preponderent gravitaţional şi mai puţin prin pompare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.