Vlad Voiculescu a afirmat, întrebat dacă ţara noastră va fi afectată de faptul că Pfizer a anunţat o scădere a livrării vaccinului anti-COVID în Europa, că sigur România va fi afectată, însă campania poate continua pentru că există o rezervă care să asigure rapelul de aproximativ 100.000 de vaccinuri şi statul nostru va mai primi şi alte doze. Ministrul Sănătăţii a adăugat că vaccinarea nu va merge cu viteza pe care şi-ar dori-o, însă problema nu e rapiditatea, ci numărul de vaccinuri, fiind o problemă la nivel european şi global.
„Da, sigur şi România va fi afectată. Livrările în următoarele trei săptămâni vor fi micşorate. Vom putea continua această campanie pentru că în acest moment avem o oarecare rezervă care pe de o parte ne asigură acel rapel de care au nevoie cei care s-au vaccinat deja cu prima doză de vaccin şi avem de asemenea o rezervă de circa 100.000 de vaccinuri. Cu această rezervă şi cu vaccinurile pe care le mai primi vom putea merge mai departe, nu cu aceeaşi rapiditate. Nu la viteza pe care ne-am dori-o. În continuare, menţionez încă o dată – principala problemă pe care o să o avem în perioada următoare nu va fi viteza cu care vaccinăm, ci va fi numărul de vaccinuri. Şi asta nu e doar o problemă a României, e o problemă la nivel european şi la nivel global”, a declarat Vlad Voiculescu, întrebat la finalul şedinţei de vineri a Guvernului, dacă anunţul Pfizer privind scăderea livrării vaccinului afectează România.
Laboratorul american Pfizer a avertizat vineri cu privire la o scădere - ”începând de săptămâna viitoare” - a livrărilor vaccinului împotriva covid-19, care va afecta Norvegia şi Europa, într-o perioadă în care îşi va îmbunătăţi capcitatea de producţie, au anunţat autortăţile norvegiene, informează AFP.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Reducerea temporară va afecta toate ţările europene. Pentru moment, nu este clar cât timp anume va dura ca Pfizer să atingă o capcitate de producţie maximă - care va creşte de la 1,2 la două miliarde de doze”, a anunţat într-un comunicat Institutul norvegian de sănătate publică (FHI).
FHI nu precizează amploarea globală a reducerii livrărilor către Europa, însă anunţă că se aşteaptă să primească, săptămâna viitoare, 36.075 de doze în loc de 43.875 de doze cât aştepta anterior - o scădere cu 17,8%.
În vederea unei compensări a acestei scăderi, Norvegia anunţă că va recurge la stocul de vaccinuri pe care l-a constituit la primirea primelor doze.
Norvegia nu face parte din Uniunea Europeană (UE), însă este asociată uniunii în numeroase domenii, inclusiv în cadrul achiziţionării de vaccinuri împotriva COVID-19 negociate de către Comisia Europeană (CE).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.