Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, joi, că în două săptămâni ar putea fi dată o Hotărâre de Guvern prin care terenul pe care se va construi spitalul regional de la Craiova va fi transferat de la Ministerul Apărării Naţionale la Ministerul Sănătăţii, precizând că în a doua jumătate a lui 2017 ar putea fi demarată licitaţia pentru realizarea proiectului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Vlad Voiculescu a vorbit, într-o sesiune online din cadrul proiectului ”De vorbă cu ministrul tău", despre stadiul în care se află proiectul spitalului regional de la Craiova.

"Craiova este unul dintre cele două locuri unde avem deja un teren pe care l-am identificat şi va fi transferat de la Ministerul Apărării către Ministerul Sănătăţii, printr-o Hotărâre de Guvern pe care o pregătim deja, posibil să se întâmple acest lucru în următoarele două săptămâni, deci vom avea o Hotărâre de Guvern prin care stabilim unde se va construi acest spital", a spus Voiculescu.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ministrul Sănătăţii a explicat că, în acest moment, sunt refăcute studiile de fezabilitate, în colaborare cu Banca Europeană de Investiţii.

"Stadiul pregătirii este următorul: refacem studiile de fezabilitate, facem asta printr-o colaborare cu Banca Europeană de Investiţii, care sperăm să coordoneze proiectul de pregătire de la început până la final, iar când spun final mă refer la documentele de licitaţie. Este ceea ce ne dorim, este ceea ce negociem cu Banca Europeană de Investiţii, credem că implicarea unei instituţii financiare internaţionale va asigura o continuitate procesului indiferent ce schimbări vor mai veni la Ministerul Sănătăţii şi credem că asta va asigura şi un nivel de calitate pregătirii proiectului", a adăugat ministrul.

Vociulescu a precizat că se aşteaptă ca, în a doua jumătate din 2017, să demareze licitaţia pentru realizarea spitalului.

"Este esenţial pentru orice proiect de investiţii să fie pregătit judicios şi pentru asta vom lupta alături de BEI. Înainte de a pleca de la acest ninister vom avea o foaie de parcurs foarte clară, cred că în a doua jumătate a anului viitor este fezabil să ne aşteptăm la demararea licitaţiei", a spus Vlad Voiculescu.

El a adăugat că România va avea cele trei spitale regionale, la Craiova, la Iaşi şi la Cluj "în timp dacă toată lumea îşi face treaba".

"Subiectul spitalelor regionale nu este unul nou, s-a discutat prima dată în 2007-2008 despre asta, există, de asemenea, un acord de parrteneriat cu Comisia Europeană încheiat în 2014, lucrurile ar fi putut să demareze puţin mai devreme, cred că suntem însă în timp şi sunt convins că România va avea cele trei spitale regionale, la Craiova, la Iaşi şi la Cluj în timp, dacă toată lumea îşi face treaba", a mai arătat ministrul Sănătăţii.

De altfel, tot joi, înainte de sesiunea online, Voiculescu declarase că va pregăti lucrurile astfel încât în 2017 să fie demarată licitaţia pentru toate cele trei spitale regionale.

"Ce vom reuşi noi, până la sfârşitul acestui mandat, este să lăsăm lucrurile pregătite astfel încât, în a doua parte a anului viitor, să înceapă deja licitaţia pentru cele trei spitale regionale", a spus Voiculescu.

Comisarul european pentru politici regionale Corina Creţu a declarat, pe 30 septembrie, într-o conferinţă de presă, la Iaşi, că în cazul în care construcţia spitalelor regionale de la Iaşi, Craiova şi Cluj-Napoca nu va începe până în 2018 există riscul ca investiţiile să nu fie realizate până în decembrie 2020, iar astfel s-ar pierde fondurile europene alocate.

Corina Creţu a spus că Ministerul Sănătăţii ar trebui să urgenteze definitivarea documentaţiilor în baza cărora vor fi construite spitalele.

"A trecut mai bine de un an de la decizia de a face cele trei spitale regionale, agreată de Comisia Europeană, şi încă nu avem amplasamentele. Domnul ministru a explicat că mai urmează câţiva paşi care necesită timp. Construcţia efectivă sperăm să înceapă până la finalul anului 2018, pentru că altfel, fizic, nu vedem posibilitatea ca aceste spitale să poată fi terminate până în 2020. Ne interesează foarte mult ca aceste trei spitale regionale să fie construite pentru că estimarea noastră este că prin cele trei spitale aproape un milion de oameni din întreaga Românie vor beneficia de servicii de mai bună calitate. Orice amânare înseamnă, de fapt, întârzierea începerii investiţiei şi riscul de a pierde banii europeni care sunt alocaţi până în 2020", a declarat comisarul european.

Prezent la aceeaşi conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a precizat că pentru spitalul regional de urgenţe de la Iaşi au fost identificate două terenuri, unul în municipiul Iaşi, în zona Moara de Vânt, iar celălat în comuna Miroslava, la câţiva kilometri de municipiu, în apropierea drumului european care leagă Iaşiul de Bacău, Piatra Neamţ, Botoşani şi Suceava.

"Decizia e una pur tehnică, subiectul nu e unul încărcat politic, deşi cunosc faptul că la nivel local este o temă încinsă. Nu vom lua o decizie imediată, vom analiza, iar până la sfârşitul lunii octombrie, vom anunţa amplasamentul pentru spitalul regional. Nu putem lua o decizie pe genunchi”, a spus ministrul Sănătăţii.

El a afirmat că, în cel mult trei ani, Iaşiul va putea avea un spital nou, cu o mie de paturi.

Ministrul Sănătăţii a precizat că decizia privind locul unde va fi situat spitalul de la Iaşi va fi luată de minister, de comun acord cu autorităţile locale.

Voiculescu a adăugat că aceeaşi problemă privind stabilirea amplasamentului există şi la Craiova, dar şi la Cluj-Napoca. "La Craiova sunt vreo cinci terenuri, iar la Cluj idem”, a spus ministrul Sănătăţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.