Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a făcut, luni, un nou apel către parlamentari pentru a "opri schilodirea legii antifumat", precizând că au fost aduse amendamente care pun în pericol sănătatea copiilor, dar şi a tuturor românilor, iar modificarea legii ar face din România prima ţară care îmblânzeşte legea antifumat, record care nu este de dorit şi care nu ne-ar face cinste.
"Fac un apel la responsabilitate, un apel pentru a opri schilodirea legii antifumat! Legea antifumat a fost atacată şi în Parlament! I s-au adus amendamente care pun în pericol sănătatea tuturor românilor, inclusiv a copiilor şi adolescenţilor. Aceste amendamente permit, în realitate, să se fumeze în orice spaţiu. România ar deveni un caz unic în lumea civilizată. Ar deveni, potrivit tuturor experţilor pe care i-am consultat, prima ţară care îmblânzeşte legea antifumat. Este un record pe care nu mi-l doresc şi pe care nu cred că ni-l dorim", a spus ministrul Sănătăţii.
Potrivit lui Vlad Voiculescu, statistica privind fumatul este îngrijorătoare, mai ales cea care se referă la generaţia tânără, adică la viitorul României.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Aş vrea să reţineţi! Unul din trei tineri cu vârste între 15 şi 16 ani, adică în jur de 200.000 de copii, au fumat o dată în ultimele 30 de zile. Dacă o parte dintre ei vor deveni fumători este şi vina celor care astăzi încearcă să schilodească legea antifumat! Populaţia nu îşi doreşte o schimbare a legii anifumat aşa cum este ea acum. Populaţia nu îşi doreşte şi nici măcar fumătorii nu doresc acest lucru. Atunci mă întreb, dine doreşte acest lucru", a spus ministrul Sănătăţii.
La rândul lui, secretarul de stat Raed Arafat a spus că, odată modificată legea antifumat, am deveni unici în Europa, poate chiar şi în lume.
"Vorbesc nu numai ca medic, ci şi ca o persoană aflată la coordonarea serviciilor de urgenţă. Nu putem nega că aceia care fumează fac parte din pacienţii noştri siguri, pentru că ei au şansa să facă un infarct, să facă un accident vascular cerebral, să aibă boli pulmonare cronice, toate sunt corelate cu fumatul. Este foarte grav dacă copiii încep să fumeze la 13 ani, pentru că la 20-25 de ani au afecţiuni pe care poate nu le resimt, dar sigur la 30 încep să se manifeste", a declarat Arafat.
El a adăugat că diferenţa între fumat şi droguri nu există, în final amândouă duc la moarte şi de aceea ar trebui tratate ca ameninţări.
"Este o problemă de sănătate publică, Este problemă a sistemului sanitar în general. Am auzit comentarii: plătim taxa de viciu, ce mai vreţi. Eu aş prefera să nu plătească taxa de vicu şi să nu fumeze. Ar fi mult mai ieftin pentru sistemul sanitar. Nu sunt fan şi nu voi fi fan al producătorilor de tutun. Cred că noi dăm în mână producătorilor de tutun cea mai puternică armă, odată cu modificarea legii, să meargă în alte ţări şi să dea de exemplu ţara noastră care a dat înapoi pe o legislaţie care nu este dintre cele mai dure pe limitarea fumatului. Ţigările cu tot felul de arome, căpşuni, ciocolată sunt destinate în primul rând copiilor. Copiii încep să fumeze pentru că este cool, pentru că fumează şi colegii, de aceea fumatul în spaţii publice trebuie interzis. Este foarte grav dacă am da înapoi. Diferenţa între fumat şi droguri nu există, în final amândouă duc la moarte, poate fumatul mai lent. Dar nu este normal să privim drogul ca o ameninţare, iar cu fumatul mergem în Parlament şi creăm diferite condiţii ca să se defăşoare în spaţii publice", a adăugat Arafat.
El a spus că şi comisarul european pentru sănătate a atenţionat comisia de sănătate a Parlamentului cu privire la modificarea legii.
"O scrisoare a comisarului european pe sănătate a fost trimisă, luni, de la Comisia europeană către comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor, prin care se adresează recomandarea la prudenţă şi atrage atenţia de a nu merge înapoi pe ceva care s-a realizat. Dacă 61 la sută dintre fumători spun că este foarte bine că s-a oprit fumatul în spaţii publice, oare cine este cel care insistă să ne întoarcem înapoi? Dacă nu o doresc oamenii de rând, ne întoarcem pentru că aşa doreşte industria? Nimeni nu a venit la oameni să spună să nu cumpere ţigări. Noi spunem doar: nu fumaţi în spaţiile publice, unde vă expuneţi voi şi colegii, prietenii şi familia voastră. Nu este un atac asupra nimănui, nu este un atac la adresa fumătorilor. Este doar dorinţa de a junge la o normalitate, cum este în Europa sau în SUA, Japonia, Turcia. Nu este normal ca România să facă un pas înapoi, ar fi un exemplu negativ", a mai spus Raed Arafat.
Medicul pneumolog Magda Ciobanu, expert al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), e explicat că sunt copii care au fumat prima ţigară la 13 ani sau mai devreme.
"Efectele acestui lucru se vor vedea în timp, pentru că dependenţa de nicotină se instalează mult mai repede la adolescenţi, decât la adulţi, iar efectele nicotinei asupra sistemului nervos central sunt mai importante şi cu efecte pe termen mult mai lung la adolescenţi comparativ cu adultul. O treime din aceşti copii practivc consumă în fiecare zi ţigări", a spus Magda Ciobanu.
Ea a adăugat că legea antifumat protejează tot ce iubim.
"Din fericire, este o pantă descendentă comparativ cu 2001, dar constatăm că în ultimii ani cifrele se menţin constante, potrivit studiului Agenţiei Naţionale Antidrog. Dar, având în vedere felul cum evoluează societatea, ar fi bine ca aceste procente să fie descrescătoatre. Ori, la 15-16 ani, cel mai important factor care determină iniţierea şi continuarea fumatului este factorul social. În clasa a IX-a, a X-a, merg în cluburi, se îndepărtează de familii. Practic, efectele se vor vedea peste câţiva ani. Să nu schimbăm legea antifumat! Dacă nu se fumează în spaţiile publice nu facem altceva decât să protejăm ceea ce iubim, familia, prietenii, locul de muncă", a precizat medicul Magda Ciobanu.
Amendamentul introdus modifică total legea antifumat, mai adaugă Magda Ciobanu.
"Acest amendament este unul prin care fumatul este permis în spaţii izolate, separate şi care sunt inscripţionate pentru această destinaţie. Adică, orice cameră poate deveni o cameră pentru fumat cu condiţia ca pe ea să fie lipit un afiş A4, pe care să scrie «Spaţiu pentru fumat». Acest amendament anulează orice definiţie a spaţiului public închis, toate interdicţiile care sunt curpinse în legea 15 pe 2016 şi deschide poarta larg fumatului oriunde", a spus Magda Ciobanu, precizând că în acest fel fumatul ar putea fi permis şi în saloane, în şcoli şi în clase.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...