Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, legată de lansarea proiectului pilot pentru bolnavii de tuberculoză, că este foarte important că aceştia vor fi trataţi în siguranţă acasă. De acest proiect vor beneficia 200 de pacienţi din Sectoarele 4, 5 şi 6 din Bucureşti.
"Este o schimbare de paradigmă şi este foarte important că aceşti pacienţi nu vor fi scoşi din sânul familiei şi vor fi trataţi în siguranţă acasă. Proiectul face parte dintr-un proiect mai larg care se numeşte «Abordarea provocărilor sistemului de Sănătate privind controlul tuberculozei în România», şi este finanţat pe plan internaţional dintr-un fond la Naţiunilor Unite, Fondul Global pentru SIDA, tuberculoză şi malarie”, a declarat ministrul Sănătăţii.
Evenimente
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
El a precizat că 200 de pacienţi din Sectoarele 4, 5 şi 6 vor beneficia de acest proiect.
"200 de pacienţi vor beneficia de acest nou tratament, de această nouă formă de management inovativ a tuberculozei. Vor fi pacienţi din Sectoarele 4, 5 şi 6 ale Capitalei. Este o abordare integrată, multidisciplinată a tuberculozei, pe lângă medici participă asistenţi medicali, asistenţi sociali, este foarte important ca aceşti pacienţi să adere 100% la tratament pentru a nu avea eşecuri teraputice”, a explicat Victor Costache.
Astfel, pacienţii care se prezintă în dispensarele TB din Sectoarele 4, 5 şi 6 din Bucureşti sunt examinaţi clinic şi radiologic, iar pe baza rezultatelor (leziuni sugestive de TB) şi a examenului microbiologic al sputei (microscopie), un pacient este fie caz infirmat, fie este declarat bolnav TB.
În cazul în care pacientul este declarat bolnav TB, i se va recolta sputa pentru testare GeneXpert. Dacă la testarea GeneXpert rezultatul arată TB sensibilă, el va fi inclus in pilot şi se va iniţia tratamentul în dispensar.
Pentru a fi inclus în pilot, un pacient trebuie să aibă peste 18 ani, să fie rezident în sectoarele 4,5 şi 6 din Bucureşti, să fie diagnosticat drept un caz TB pulmonară cu microscopie negativă la examenul bacteriologic, indiferent de rezultatul testului GeneXpert, sau un caz TB extrapulmonară şi să nu aibă criterii de spitalizare.
Pacientul inclus in pilot va începe tratamentul antituberculos printr-unul din dispensarele TB ale sectoarelor 4, 5 sau 6 ale Institutului "Marius Nasta". În caz contrar, adică dacă pacientul are criterii de spitalizare şi/sau reprezintă o urgenţă medicală va fi indrumat pentru internare în spital.
Includerea pacienţilor în programul pilot va începe în luna ianuarie 2020 şi va dura până la sfârşitul proiectului pilot. Se estimează ca în primele 6 luni de înrolare să se atingă un număr de 200 pacienţi bolnavi TB care vor efectua tratamentul exclusiv în ambulator.
Decizia privind extinderea pilotului la alte categorii de pacienţi va fi luată după cel puţin 3 luni de desfăşurare a programului pilot. După încheierea pilotului se va evalua extinderea modelului de îngrijire în ambulatoriu şi la alte judeţe.
Buget estimativ al proiectului este de 30 de milioane de lei.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.