Medicul Valeriu Gheorghiţă a prezentat, marţi, datele privind numărul de reacţii adverse prezentate de cei care s-au vaccinat anti-COVID. Statistica realizată la nivel naţional arată că rata cea mai scăzută de dezvoltare a reacţiilor adverse s-a înregistrat în cazul serului Pfizer, în timp ce la Moderna numărul de reacţii este aproape dublu, iar la AstraZeneca de câteva ori mai mare.
Conform datelor prezentate marţi după-amiază de coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, până în 26 aprilie, au fost raportate 13.705 cazuri de reacţii adverse postvaccinale, din aproape cinci milioane de doze administrate la nivel naţional.
Statisticile arată că rata de raportare a reacţiilor adverse post imunizare este, în medie, de 2,8 cazuri la 1.000 de doze administrate.
"Avem o raportare pe fiecare tip de vaccin. Pentru vaccinul COVID-19 de la Pfizer vorbim de o rată de raportare de 1,7 cazuri la 1.000 de doze administrate, pentru Moderna - 3,2 cazuri de reacţii adverse la 1.000 de doze administrate şi pentru AstraZeneca - 10,9 reacţii adverse la 1.000 de doze administrate. Aş menţiona că numărul de reacţii adverse raportate pentru rapel la AstraZeneca este semnificativ mai redus comparativ cu prima doză. Practic, vorbim în fiecare zi de câteva zeci de cazuri de reacţii adverse dintr-un număr mare de doze administrate”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.
Acesta a menţionat că peste 95% dintre cei cărora li s-a administrat o primă doză cu serul AstraZeneca şi care au ajuns la termenul pentru rapel s-au prezentat în centrele de vaccinare pentru a primi şi doza a doua.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.