Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că studiile indică faptul că, după o primă schemă de vaccinare, protecţia faţă de infecţie este limitată, chiar dacă se menţine un anumit grad de protecţie faţă de spitalizări şi faţă de riscul de deces. "După administrarea dozei de booster, protecţia faţă de infecţie creşte la 60%, iar faţă de formele severe, care necesită spitalizare, şi deces creşte la 90% în primele două luni de la administrarea dozei de booster", subliniază el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Gheorghiţă a arătat, joi, într-o conferinţă de presă, că au fost vaccinate cu doza a treia peste 2.256.000 de persoane, iar numărul total de persoane eligibile pentru booster la 20 ianuarie (care au cel puţin patru luni de la prima schemă de vaccinare) este de circa 5,26 de milioane de persoane. Astfel, 42,85 la sută dintre acestea au deja administrată doza booster.

Din totalul persoanelor vaccinate cu cel puţin o doză, 28% au primit şi doza booster.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Accentuez aceste date pentru că este important în ceea ce priveşte protecţia faţă de varianta Omicron şi am văzut diferenţele între ţări care au o rată încă mică de administrare a dozei booster şi ţări care au o rată crescută de administrare a dozei booster, cum este Marea Britanie, Danemarca, care au peste 60% rată de administrare a dozei booster şi dacă ne uităm la rata de spitalizare aici sunt diferenţe, mai ales la populaţia vulnerabilă, care pierde protecţia mai repede după o primă schemă de vaccinare şi care are nevoie cât se poate de clar de administrarea dozei booster", a subliniat medicul.

El a afirmat că se observă o "decuplare, o dihotomie" în ce priveşte eficienţa vaccinurilor actuale pentru varianta Omicron faţă de infecţie, respectiv faţă de spitalizări şi decese.

"După o primă schemă de vaccinare, protecţia faţă de infecţie este limitată, este considerabil scăzută, însă se menţine o protecţie faţă de spitalizări şi faţă de riscul de deces. Această protecţie este considerată în momentul de faţă ridicată, cu atât mai mult după administrarea dozei de booster. Studiile ne arată că protecţia unei prime scheme de vaccinare faţă de infecţie, inclusiv infecţia asimptomatică, este de circa 30%, iar protecţia după o primă schemă de vaccinare este de 50% faţă de riscul de spitalizare şi de deces şi aici vorbim de varianta Omicron. După administrarea dozei de booster, protecţia faţă de infecţie creşte la 60%, iar faţă de formele severe, care necesită spitalizare, şi deces creşte la 90% în primele două luni de la administrarea dozei de booster şi are o tendinţă uşoară de scădere după 3 luni de la administrarea dozei de booster", a explicat el.

Gheorghiţă a explicat că, deşi numărul de infectări a crescut, încă rămâne o rată mică de spitalizare şi de decese, din două motive: răspunsul imun celular, care se menine activ şi e foarte bine întărit după doza de booster, şi patogenitatea intrinsecă mai redusă a variantei Omicron.

"Aceste lucruri ne dau speranţa că putem controla un val produs de varianta Omicron, în ciuda unui număr foarte mare de cazuri raportate în fiecare zi", a punctat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.