Reorganizarea organismelor consultative din subordinea Ministerului Cercetarii şi Inovării (MCI) devine obligatorie, odată cu desfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare, acestea urmând a fi alcătuite tot din experţi pe domenii de competenţă, selectarea şi numirea membrilor acestor organisme neavând în vedere criteriul apartenenţei politice, a declarat, pentru News.ro, ministrul Cercetării, Şerban Valeca.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Menţionez faptul că organismele consultative vor fi formate tot din experţi  pe domenii de competenţă,  iar selectarea şi numirea membrilor acestor organisme nu va avea în vedere criteriul apartenenţei politice. Rolul Organismelor consultative se va potenţa cu noi atribute ce trebuie menţionate în noile Regulamente de Organizare şi Funcţionare (de exemplu propuneri de reglementări pentru domeniul Cercetării Dezvoltării Inovării etc) Astfel, consideram neîntemeiată îngrijorarea manifestată de unii membri ai comunităţii ştiinţifice care fac proces de intenţie noului Guvern, înainte ca aceste schimbări, ajustări, sa aibă loc”, a explicat Valeca.

Pentru a nu exista suspiciuni şi interpretări, ministrul Cercetarii şi Inovarii nu va face nicio propunere privind componenţa acestor organisme consultative, a adăugat Valeca.

"Menţionăm faptul că, tocmai pentru a nu exista suspiciuni şi interpretări,  ministrul Cercetării şi Inovării nu va face nicio propunere privind componenţa acestor organisme consultative. În cadrul reorganizării organismelor consultative se va urmări asigurarea unei componenţe susţinută de organismele din care aceştia provin prin recomandare/acord din partea Consiliilor Ştinţifice ale Institutelor, Consiliului Naţional al Rectorilor, Academiei Române şi Academiilor de ramură, Senatelor Universitare, după caz şi, de asemenea, asigurarea unei reprezentativităţi regionale”, a adăugat ministrul Cercetării. 

Recunoscând importanţa organismelor consultative, se va reglementa organizarea întrunirilor pentru a se evita situaţiile neplăcute apărute cu ocazia convocării şedinţelor fără consultarea prealabilă a reprezentanţilor ministerului referitor la agenda de lucru, a perioadei, ceea ce poate conduce la acţiuni ce nu pot fi decontate, a mai spus ministrul.

"Deşi au independenţă şi se ţine cont de punctele de vedere exprimate de către organismele consultative trebuie reglementată activitatea din punct de vedere al funcţionării acestora şi al comunicării cu autoritatea pe care o consiliază. Activităţile desfăşurate până la data primirii scrisorilor transmise de MCI către conducerea organismelor consultative, prin care se anunţă reorganizarea acestora, vor fi considerate eligibile şi se vor deconta conform prevederilor vechilor Regulamente de Organizare şi Funcţionare (ROF). Ca program de desfăşurare, săptămâna aceasta se vor prezenta spre consultare propunerile de Regulamente de Organizare şi Funcţionare completate conform explicaţiilor anterioare”, a adăugat ministrul Cercetării.

În aceeaşi perioadă, se va elabora şi publica metodologia de selectare a membrilor comisiilor de specialitate care va fi supusă consultării publice.

"Menţionăm faptul că, în conformitate cu tendinţele actuale ale economiei precum şi din necesitatea racordării la programele europene cu finanţare la care ţara noastră este parte, se impun reglementări suplimentare care să redea cercetării tehnologice şi inovării rolul de partener al mediului economic, să mărească absorbţia fondurilor europene fără a diminua în nici un fel importanţa cercetării fundamentale”, a continuat Valeca.

O motivaţie suplimentară pentru reorganizare o reprezintă şi disfuncţionalităţile apărute în funcţionarea noilor organisme consultative promovate (aprobate) prin Ordin MENCS în decembrie 2016, a mai arătat ministrul.

El a explicat că membrii Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI) numiţi prin Ordinul MENCS numărul 5693 din 2016 nu au fost de acord să analizeze şi să soluţioneze sesizările depuse înainte de data emiterii   ordinului menţionat.

Din această cauză trebuie introdusă prevederea ca noul CNECSDTI să preia şi soluţionarea sesizărilor acumulate în perioada în care nu a funcţionat, având în vedere că în actuala componenţă a organismului a refuzat preluarea acestora, a explicat Valeca.

El a mai spus că toţi cei care acum acuză intenţia de politizare a organismelor consultative pot studia istoricul acestora, unde vor vedea că, de multe ori, prevederea prin care mandatul membrilor respectivelor foruri era de patru ani nu a fost respectată.

"Astfel, ca exemplu, chiar dacă atât în Ordinul MECTS 5514/2014, la articolul 10 al Regulamentului de organizare şi funcţionare al Colegiului Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare şi Inovare (CCCDI)  este stipulat  faptul că mMandatul  membrilor  CCCDI  este   de patru  ani, aceeaşi prevedere regăsindu-se şi în Ordinul MECTS  5514/2011 la  articolul 20 al Regulamentului de organizare şi funcţionare al CCCDI, în data de 7 decembrie 2016 a avut loc o reorganizare a CCCDI la numai doi ani de la precedenta reorganizare. Mai mult decât atât, reorganizarea din 7 decembrie 2016 nu a avut la bază o procedură/metodologie de selecţie a membrilor CCCDI”, a mai spus ministrul Valeca.

Autoritatea Naţională pentru Cercetare avea mai multe organisme consultative, printre care Colegiul Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare şi Inovare - CCCDI, Consiliul Naţional al Cercetării Ştiintifice - CNCS, Consiliul Naţional pentru Inovare şi Antreprenoriat – CNIA şi Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiintifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării - CNECSDTI.

Peste 150 de persoane, majoritatea profesori universitari, cercetători şi studenţi au semnat, la începutul lunii februarie,  o petiţie prin care au  cerut "în mod imperios" ministrului Cercetării să nu reorganizeze organismele consultative şi să le lase să îşi continue activitatea, mai ales CNCS şi CNATDCU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.