Senatorul USR Florina Presadă a înregistrat vineri la Senat un proiect de lege care prevede desfăşurarea alegerilor locale timp de două zile. În condiţiile în care votarea s-ar realiza doar într-o singură zi, procesul de votare ar fi serios îngreunat şi întârziat ca urmare a măsurilor de distanţare socială atât în interiorul secţiei cât şi în afara ei, motivează parlamentarul. Iniţiativa vine după ce amendamentul USR cu acelaşi obiect a fost respins în Legea votată de către Legislativ care stabileşte data alegerilor pe 27 septembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Florina Presadă propune modificarea Legii nr.135/2020 privind stabilirea datei alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 astfel încât procesul de votare să se poată extinde pe perioada a două zile, arată USR într-un comunicat de presă remis vineri News.ro.
 
Aceasta ar putea afecta negativ prezenţa la vot, care va scădea semnificativ, lipsind procesul de alegere a reprezentanţilor autorităţilor locale de reprezentativitate şi legitimitate, mai ales că alegerea primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene se realizează într-un singur tur.
 
Conform iniţiativei USR, alegerile ar urma să aibă loc sâmbătă, 26 septembrie 2020 şi duminică, 27 septembrie 2020, în fiecare dintre aceste zile, votarea urmând să înceapă la ora locală 7:00 şi să se încheie la ora locală 21:00.
 
„Avem nevoie de toate aceste lucruri cât mai curând pentru un vot în siguranţă pe 27 septembrie. Sunt lucruri pe care şi le doresc şi românii, aşa cum arată un sondaj recent. 63% dintre simpatizanţii tuturor partidelor şi-au exprimat interesul pentru mai multe zile de vot pentru securizarea procesului de vot în pandemie, iar 82% dintre românii cu drept de vot cer creşterea numărului secţiilor de votare, aproximativ 75% dintre simpatizanţii tuturor partidelor exprimându-şi această preferinţă.”, a afirmat Florina Presadă.
 
Votul pe mai multe zile a fost deja practicat pentru diaspora la alegerile prezidenţiale, precum şi în cadrul a două referendum-uri, iar evaluările arată că sistemul a funcţionat.
 
„Guvernul este dator să asigure toate condiţiile de natură organizatorică pentru ca un număr cât mai mare de români să îşi poată exercita dreptul de a vota, în siguranţă”, arată sursa citată.
 
De asemenea, iniţiativa legislativă depusă de senatoarea USR are în vedere ca partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale să poată nominaliza pentru o secţie de votare, în calitate de delegaţi ai acestora, persoane diferite pentru fiecare zi de votare, în scopul facilitării participării acestor delegaţi la procesul electoral.
 

Executivul a adoptat, printr-o hotărâre, programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare organizării şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din acest an. 

Din 20 iulie, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice, alianţele electorale şi candidaţii independenţi au putut începe strângerea de semnături de susţinere a candidaturilor pentru consilii locale, consilii judeţene, primari, preşedinţi ai consiliilor judeţene, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi primarul general al Capitalei.

De asemenea, perioada de înregistrare a alianţelor electorale este 7 - 11 august, iar perioada depunerii candidaturilor este 7 - 18 august.

Campania electorală începe în data de 28 august şi se va încheia în data de 26 septembrie, ora 07.00.

 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.