Aproape 100 de persoane au fost preluate de autorităţi din trei imobile în care acestea ar fi trebuit să primească îngrijiri, în urma celor 31 de percheziţii care au avut loc marţi dimnineaţă în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş, într-un caz de exploatare a persoanelor cu dizabilităţi sau în situaţii vulnerabile, prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, fiind vizate două grupuri infracţionale. Exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi neasigurarea igienei beneficiarilor. Şase persoane au fost deja internate şi alte 42 se află în investigaţii medicale. Concomitent, au avut loc peste 20 de percheziţii referitoare la omisiunea sesizării şi abuz în serviciu după ce, din 2021 şi până în prezent, două instituţii publice publice cu responsabilităţi în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului ar fi atribuit unei asociaţii, în calitate de furnizor de servicii sociale, mai multe contracte de prestări servicii sociale de tip rezidenţial pentru persoanele adulte, încadrate în grad de handicap, cu încălcarea prevederilor Legii privind achiziţiile publice, asociaţia în cauză neîndeplinind cerinţa privind experienţa similară anterioară sau nu deţinea licenţă de funcţionare. 26 de persoane urmează să fie duse la audieri, iar 15 martori au foist citaţi. Prejudiciul total în acest caz este 8,7 milioane de lei. Bogdan Toma, din partea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a afimat că la această acţiune au participat 38 de autospeciale de transport victime multiple şi au fost amenajate şapte puncte medicale avansate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
UPDATE - ”În urma celor 31 de percheziţii domiciliare efectuate astăzi, 4 iulie, de către poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, într-o cauză privind săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, fals în declaraţii, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale şi delapidare, au fost identificate, în trei dintre imobile, 98 de persoane vătămate, care au fost evaluate medical la faţa locului, ulterior fiind transportate la două unităţi medicale, pentru investigaţii amănunţite”, anunţă IGPR.
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
 
Până la acest moment, cu privire la 6 dintre persoanele vătămate, medicii au decis internarea, alte 50 de persoane vătămate au fost cazate la mai multe centre de îngrijire, din municipiul Bucureşti, iar 42 se află în investigaţii medicale.
 
De asemenea, pe parcursul percheziţiilor domiciliare, au fost descoperite şi ridicate mai multe unităţi PC, laptopuri, suporturi de date, precum şi alte mijloace de probă.
 
 
UPDATE - Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, Georgian Drăgan, a anunţat un număr de telefon la care aparţinătorii celor care au fost internaţi în centrele în care au fost comise ilegalităţi pot suna şi pot afla informaţii despre starea acestora.  
“O să dau citire şi numărului de telefon la care aparţinătorii acestor persoane ne pot contacta pe parcursul acestei zile pentru a solicita informaţii cu privire la starea de sănătate a persoanelor, dar şi cu privire la unităţile spitaliceşti în care acestea se regăsesc. Numărul de telefon este 0743 164 790 şi vă rugăm să ne ajutaţi prin mediatizarea acestui număr de telefon la care specialiştii Poliţiei Române vor răspunde şi vor oferi informaţii cu privire la starea de sănătate, cu privire la activităţile derulate în această dimineaţă şi, bineînţeles, cu privire la locul în care aceste persoane salvate de Poliţia Română, de procurorii DIICOT şi de colegii de la DSU”, a declarat Georgian Drăgan.
 
De asemenea, Bogdan Toma  din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a afirmat că din cele 56 de persoane duse la spital numai patru au avut nevoie de internare. 
“Facem precizarea că în acest moment, 56 de persoane au fost deja transportate la unităţile medicale de pe raza municipiului Bucureşti. Din fericire, doar patru au avut nevoie de continuarea tratamentului într-o unitate spitalicească, astfel încât cele patru persoane au rămas internate în unităţile medicale. În continuare, colegii mei, atât pompierii SMURD, cât şi medicii şi asistentele din cadrul UPU-SMURD Floreasca sunt la locaţie şi acordă îngrijirile medicale primare la faţa locului persoanelor care au nevoie de aceste îngrijiri. Toate acţiunile noastre sunt concretizate pe îngrijirea acestor pacienţi şi transportarea şi predarea într-o stare cât mai bună a acestora la unităţile medicale spitaliceşti”, a precizat Bogdan Toma.
 
UPDATE - “Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă participă la această acţiune atât în sprijinul cetăţenilor care se află în aceste centre, cât şi în sprijinul colegilor. Suntem prezenţi în toate locaţiile cu 38 de autospeciale de transport personal şi victime multiple. Avem şapte puncte medicale avansate, trei autospeciale pentru decontaminare, trei autospeciale de stingere cu apă şi spumă. Beneficiem şi de sprijinul a 15 medici şi 18 asistenţi de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, dar şi de trei asistenţi sociali şi şase psihologi, în situaţia în care se constată nevoia de asistenţă psihologică, să fim pregătiţi pentru a acorda persoanelor această asistenţă”, a afirmat Bogdan Toma. 
Întrebat în ce stare au fost găsite victimele, reprezentantul DSU a răspuns:  “Colegii mei din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca au efectuat o etapă premergătoare transportării acestora la spital. Au evaluat starea de sănătate a persoanelor, se află într-o stare relativ bună. Urmează să fie transportaţi în primă fază la Spitalul Gerota al Ministerului Afacerilor Interne şi Spitalul Militar Central. Ulterior, în funcţie de evaluarea pe care o vor face medicii de acolo, persoanele care necesită internare vor fi transportate sau internate în acele unităţi sanitare, iar celelalte, care nu necesită internare, vor fi transportate la centrele de asistenţă socială din Capitală”. 
De asemenea, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, Georgian Drăgan, a menţionat că aparţinătorii persoanelor găsite în aceste centre vor fi contactaţi pentru a li se comunica unde au fost duse acestea. 
“Avem colegii pregătiţi atât la faţa locului, cât şi în zonele adiacente, să contacteze aparţinătorii persoanelor găsite în aceste centre pentru a le fi comunicate locurile, unităţile medicale unde vor fi transportate aceste persoane, tocmai pentru a fi la curent cu ceea ce se întâmplă astăzi. De asemenea, pe această cale solicităm aparţinătorilor care urmăresc această transmisiune, dacă ştiu că au în aceste centre persoane în îngrijire, să ne contacteze pentru a le comunica exact locul, unitatea medicală în care colegii de la DSU, colegii de la SMURD, colegii de la Departamentul de Situaţii de Urgenţă şi medicii de la Floreasca le transportă pe aceste persoane în vederea acordării de îngrijiri medicale”, a declarat Georgian Drăgan.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Astăzi, 4 iulie, poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, pun în executare 31 de mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş, într-o cauză privind săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, fals în declaraţii, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale şi delapidare”, anunţă IGPR.
 
Din cercetări a reieşit că, începând cu luna noiembrie 2020, în judeţul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracţionale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică. 
 
De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ţinerea acestora în stare de aservire faţă de membrii grupurilor infracţionale organizate, în vederea obţinerii de către liderii grupărilor şi de către ceilalţi membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept.
 
 
Prejudiciul total estimat este de peste 5,2 milioane de lei.
 
În vederea completării probatoriului în cauză, au fost emise şi puse în executare 26 de mandate de aducere pe numele persoanelor bănuite, audierile urmând a se desfăşura la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.
 
Faţă de 15 martori a fost îndeplinită procedura legală de citare, aceştia urmând a fi audiaţi la sediul Direcţiei de Investigaţii Criminale din Poliţia Română.
 
Investigaţiile în această cauză complexă au fost demarate ca urmare a sesizării din oficiu a poliţiştilor Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
 
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale, Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor din Poliţia Română, precum şi de Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
 
Acţiunea beneficiază de sprijinul poliţiştilor şi specialiştilor criminalişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică, Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, inspectoratelor de poliţie judeţene Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş, precum şi al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.
 
În unele dintre locaţiile percheziţionate, în raport de particularităţile cauzei, poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale acţionează împreună cu medici specialişti şi asistenţi medicali din cadrul I.N.M.L. „Mina Minovici” Bucureşti, precum şi personal medical de specialitate (inclusiv psihologi şi specialişti în consilierea psihologică a victimelor) din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă - Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi SMURD Bucureşti, care asigură şi suport logistic cu autospeciale pentru transport personal şi victime multiple.
 
Modalitatea de intervenţie în cadrul acţiunii vizează cu prioritate salvarea vieţii şi protejarea integrităţii corporale a victimelor, precum şi descoperirea şi ridicarea de probe, în vederea probării activităţii infracţionale şi completării materialului probator în cauză.
 
”Concomitent cu acţiunea desfăşurată de către Direcţia de Investigaţii Criminale şi D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, în acelaşi context, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din Poliţia Română, împreună cu procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, pun în executare 21 de mandate de percheziţie domiciliare, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Ialomiţa, la sediile unor instituţii publice şi private implicate în activitatea infracţională, în două cauze în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de omisiunea sesizării şi abuz în serviciu”, conform IGPR,
 
Din cercetări a reieşit că, din 2021 şi până în prezent, două instituţii publice publice cu responsabilităţi în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului ar fi atribuit unei asociaţii, în calitate de furnizor de servicii sociale, mai multe contracte de prestări servicii sociale de tip rezidenţial pentru persoanele adulte, încadrate în grad de handicap, cu încălcarea prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cauzând bugetului propriu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei.
 
Astfel, s-a constatat că, la momentul atribuirii contractelor asociaţia în cauză nu îndeplinea cerinţa privind experienţa similară anterioară sau nu deţinea licenţă de funcţionare pentru Centrul de îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi în cadrul căruia s-ar fi prestat serviciile contractate, în conformitate cu Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale. 
 
Activităţile beneficiează de sprijinul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, precum şi al I.P.J. Ilfov – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.