Traficul feroviar este oprit, marţi seară, pe distanţa Igiroasa - Tâmna, judeţul Mehedinţi, după ce cinci vagoane ale unui tren de marfă care transporta benzină au deraiat, alte două răsturnându-se. Pompierii intervin după ce au fost semnalate scurgeri de benzină. Opt persoane, din locuinţele aflate pe o rază de 300 de metri de locul accidentului feroviar, au fost evacuate. De asemenea, traficul rutier pe DN 6, care leagă Craiova de Drobeta - Turnu Severin, este deviat. În plus, a fost emis un mesaj Ro-Alert pentru avertizarea populaţiei. CFR SA anunţă că se asigură transbordarea auto pentru pasagerii unor trenuri, în timp ce alte garnituri vor circula pe o rută alternativă. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a explicat că intervenţia este una dificilă, cu risc de explozie, şi că restul vagoanelor nu pot fi decuplate din cauză că s-ar putea produce scântei. El a adăugat că se aşteaptă sosirea unui utilaj pentru transvazarea combustibilului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
UPDATE - Potrivit CFR Călători, ca urmare a deraierii, trenul IR 78 Bucureşti Nord - Craiova - Filiaşi -Caransebeş - Lugoj - Timişoara - Arad - Budapesta circulă pe rută deviată, prin Filiaşi - Simeria - Ilia - Lugoj, iar trenul IR 79 Budapesta - Arad - Timişoara - Lugoj - Caransebeş - Bucureşti circulă pe rută deviată, prin Lugoj - Ilia - Simeria - Filiaşi.

”Totodată, pentru călătorii de la trenul IR 78, CFR SA împreună cu CFR Călători vor asigura transbordarea acestora cu mijloace auto pe distanţa Craiova - Filiaşi - Caransebeş - Lugoj, iar pentru călătorii de la trenul IR 79, CFR Călători va asigura transportul cu mijloace auto pe distanta Caransebeş - Lugoj, de unde îşi vor continua călătoria cu trenul pe ruta deviată”, au transmis reprezentanţii CFR Călători.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Pasagerii care au bilete la trenurile afectate şi doresc să renunţe la călătorie pot primi, la cerere, contravaloarea biletelor achiziţionate şi neutilizate (fie pentru întreaga rută, fie pentru distanţa neefectuată din ruta respectivă), conform Regulamentului de transport pe calea ferată în vigoare. 

UPDATE - ”Preventiv, pentru optimizarea misiunii de răspuns, s-a dispus măsura trimiterii la faţa locului a autospecialei transport roboţi de la ISU Braşov. Mijlocul tehnic asigură sprijinul echipajelor de intervenţie la momentul transvazării combustibilului”, a transmis IGSU.
 
UPDATE - Raed Arafat a explicat că situaţia generată de deraierea vagoanelor în judeţul Mehedinţi va fi una ”de durată şi cu impact pe traficul rutier”. 
 
Trenul are în compunere 27 de vagoane încărcate cu aproximativ 1.300 de tone de benzină.
 
”Deşi din informaţiile preliminare două vagoane erau răsturnate, iar alte trei deraiate, cu scurgeri de carburant, în urma verificărilor efectuate de specialişti CFR s-a constatat că este vorba de două vagoane răsturnate şi cinci deraiate, cu scurgeri”, a anunţat Raed Arafat. 
 
El a arătat că are loc ”o intervenţie dificilă, cu risc de explozie”, iar din această cauză s-a decis evacuarea preventivă a celor opt persoane aflate pe o rază de 300 de metri. Potrivit lui Arafat, şase case se află în apropierea zonei unde a avut loc accidentul, trei dintre acestea fiind locuite şi trei nelocuite. 
 
Trei din cele opt persoane evacuate au plecat cu maşina proprie, iar celelalte cinci au fost preluate de un microbuz al ISU Mehedinţi. 
 
Alimentarea cu energie electrică a fost închisă complet în zonă. 
 
De asemenea, DN 6 a fost închis între kilometrul 308 şi kilometrul 309, traficul auto fiind dirijat pe rute ocolitoare. Traficul auto este dirijat pe DN 67A prin localitatea Strehaia şi DN 56A, prin localitatea Şimian. 
 
FOTO: IGSU
FOTO: IGSU
 
”Pentru protecţia cetăţenilor din zona de proximitate s-a dat şi un mesaj RO-Alert prin care s-a explicat necesitatea evacuării şi au fost evacuate opt persoane la acest moment. În proximitatea imediată a zonei unde sunt vagoanele respective se află doar personal de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, echipat corespunzător, şi personal de la CFR care este necesar acolo pentru coordonarea operaţiunilor de transvazare a conţinutului cisternelor răsturnate şi deraiate. (...) Nu se poate, din păcate, decupla restul vagoanelor de cele deraiate, că se pune întrebarea de ce nu evacuăm restul vagoanelor, motivul fiind simplu: la momentul în care le vor mişca este posibil să apară scântei. Având în vedere că au fost scurgeri de benzină în zonă se poate să se declanşeze un incendiu şi o explozie. Iar transvazarea în alte cisterne şi transvazarea propriu-zisă se face de operatorul economic care are marfa în proprietate. S-a luat legătura cu operatorul economic şi am fost anunţaţi până acum că cel mai apropiat utilaj de transvazare va veni de la Suceava şi a fost pus în mişcare, dar asta ar însemna să ajungă abia mâine, în jurul orei 10:00-11:00 dimineaţa. Am solicitat să caute alte utilaje mai apropiate de locul incidentului, sperăm să se găsească şi să putem să rezolvăm problema mai rapid”, a declarat Raed Arafat.
 
El a subliniat că, dacă nu se va găsi alt utilaj pentru transvazare, operaţiunea de transfer a combustibilului ar putea începe abia miercuri, în jurul prânzului, timp în care măsurile luate deja – de evacuare a persoanelor şi de restricţionare a traficului rutier – rămân în vigoare, chiar dacă măsurătorile arată că în atmosferă concentraţia de combustibil provenită de la benzina scursă este una scăzută.
 
”Dacă se va aprinde, se va acţiona, sunt echipaje care pot interveni oricând. Pentru prevenirea unui incendiu, pompierii au adus nisip şi au pus nisip în zona respectivă, ca să diminueze riscul. (...) S-au dat indicaţii ca în zonă să rămână doar personalul esenţial şi cu echipamente de protecţie complete”, a subliniat Raed Arafat.
 
UPDATE - ”Pentru menţinerea continuităţii transportului feroviar de călători, SRCF Craiova va asigura pentru trenurile care tranzitau zona, la cererea operatorilor de transport feroviar, transbordare cu mijloace auto pe distanţele Drobeta Turnu Severin - Strehaia, Drobeta Turnu Severin – Craiova. În prezent, transbordarea se va efectua pentru următoarele perechi de trenuri: 11500 şi 11501 (ASTRA TRANS CARPATIC), 9502 şi 9501 (CFR Călători) şi pentru trenul 73 (CFR Călători)”, a transmis CFR SA.
 
De asemenea, în funcţie de solicitările operatorilor, se va alege şi circulaţia trenurilor pe rută deviată, respectiv Filiaşi – Petroşani – Timişoara. În prezent, vor circula pe rută deviată trenurile 78, 79, 72 şi 348 (CFR Călători). 
 
 
”Precizăm faptul că aceste măsuri vor fi menţinute până la finalizarea tuturor intervenţiilor necesare, în astfel de evenimente, de la ridicarea, repunerea vagoanelor pe şină, retragerea lor în staţie, inclusiv verificarea liniei şi, în funcţie de constatările personalului de specialitate, lucrări de reparaţii la linie şi la componentele infrastructurii feroviare, dacă situaţia o impune. Accidentul feroviar va fi investigat de către o comisie AGIFER, care va stabili cauzele deraierii”, a arătat compania.
 
UPDATE - ”În aceste momente, pompierii din cadrul ISU Mehedinţi intervin pe raza localităţii Prunişor pentru gestionarea unui accident feroviar, în care a fost implicată o garnitură de tren, ce transporta 27 de vagoane încărcate cu benzină. Două dintre acestea sunt răsturnate, iar alte trei deraiate, fiind identificate scurgeri de carburant. Forţele MAI (pompieri, poliţie, jandarmi) alocate la faţa locului, respectiv două autospeciale de stingere şi o autospecială CBRN, asigură măsurile de apărare împotriva incendiilor şi preîntâmpinarea unor situaţii care să pună în pericol comunităţile din apropiere”, a precizat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
 
De asemenea, echipajele operative au pus, de îndată, în aplicare, toate măsurile legale specifice în astfel de situaţii: ⁠balizarea zonei, ⁠executarea un dispozitiv de protecţie, ⁠evacuarea preventivă a persoanelor aflate pe o rază de 300 de metri faţă de locul intervenţiei, ⁠devierea temporară a traficului rutier pe DN Craiova - Drobeta-Turnu Severin. 
 
Totodată, pentru desfăşurarea misiunii în condiţii optime de siguranţă s-a luat legătura cu angajaţii CFR pentru decuplarea liniei de înaltă tensiune.
 
Pentru informarea populaţiei şi luarea măsurilor de autoprotecţie a fost emis un mesaj de avertizare RO-ALERT. 
 
UPDATE - Centrul Infotrafic al Poliţiei Române a transmis că pe Magistrala 100, la kilometrul feroviar 330, localitatea Igiroasa, judeţul Mehedinţi, trenul de marfă nr. 66078, având în compunere 27 de vagoane încărcate cu benzină, a deraiat la trecerea peste macaz.
 
”Din cele 27 vagoane, 4 au deraiat, iar alte 3 s-au răsturnat, unul dintre acestea prezentând scurgeri de benzină. La locul producerii evenimentului feroviar sunt prezente şi echipaje din cadrul ISU Mehedinţi. Circulaţia feroviară este blocată, până la remedierea problemei”, a precizat sursa citată.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA informează că, începând cu ora 17:40, traficul feroviar pe distanţa Igiroasa - Tâmna (linie simplă electrificată) este oprit temporar din cauza deraierii în HM Igiroasa a 5 vagoane (3 deraiate/2 răsturnate) din compunerea unui tren de marfă”, a transmis CFR SA.
 
Potrivit sursei citate, trenul aparţine operatorului de transport feroviar de marfă SNTFM, avea în compunere 27 de vagoane şi circula pe distanţa Brazi - Drobeta Turnu Severin. 
 
Acolo s-au deplasat echipaje ISU, reprezentanţii AGIFER şi cei ai SRCF Craiova, precum şi echipele de intervenţie. 
 
Personalul feroviar al SRCF Craiova va acorda sprijin tehnic operatorului de marfă în procesul de repunere pe şină a vagoanele deraiate şi răsturnate. 
 
”Detaşamentul de Pompieri Drobeta intervine în localitatea Prunişor la scurgeri de carburant (benzină) dintr-un vagon de tren”, a transmis, la rândul său, ISU Mehedinţi.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.