Federaţia SANITAS a reacţionat, joi, după ce Ministerul Finanţelor a supus dezbaterii publice Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare. Sindicaliştii acuză că actul normativ conţine prevederi care nu au fost discutate şi încalcă promisiuni care li s-au făcut de către Executiv. Potrivit sindicaliştilor, în plină pandemie, 85.000 de salariaţi ar fi afectaţi de măsurile prevăzute în OUG şi avertizează că nu mai acceptă niciun sacrificiu inutil şi nejustificat. Sindicaliştii cero întâlnire de urgenţă, înainte de adoptarea OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE: SANITAS a transmis ulterior că refuză pomana.  

”În timp ce la uşă bate valul 5, Guvernul Ciucă a pregătit ”cadoul”=”pomana” de Crăciun pentru numai o parte dintre salariaţii din Sănătate şi Asistenţă Socială, deja discriminaţi în anul 2021! Vă prezentăm un calcul estimativ pentru câteva categorii de personal care ar urma să beneficieze de acest ”cadou” surpriză, meşterit peste noapte în laboratoarele alianţei de guvernare: 

Asistent social – 208 lei/lună;  

Brancardier – 108 lei/lună; 

Infirmier – 115 lei/lună;  

Îngrijitor – 73 lei/lună;  

Registrator medical – 119 lei/lună;  

Sociolog Principal – 218 lei/lună. 

Şi toate acestea după un an în care ”au fost săriţi” de la acordarea drepturilor salariale prevăzute de Legea 153/2017, un an în care au lucrat în condiţii de pandemie nemaiîntâlnite până acum”, au mai transmis sindicaliştii.  

Aceştia anunţă că nu mai acceptă sacrificarea niciunui salariat.  

”I-aţi numit pe toţi EROI iar pe cei care s-au îmbolnăvit la locul de muncă şi au pierdut lupta pentru viaţă din cauza lipsei voastre de viziune, decizii ferme şi coerenţă i-aţi transformat în MARTIRI! Le-aţi promis familiilor acestora pensii de urmaş şi nici măcar după aproape 2 ani nu aţi fost în stare să puneţi în aplicare această promisiune! I-aţi izolat la locul de muncă de Paşte şi v-aţi întrecut în a le promite unul/două stimulente de risc, dar nici până astăzi nu le-aţi plătit! Le-aţi luat dreptul la concedii de odihnă şi le-aţi interzis chiar şi dreptul la demisie şi i-aţi obligat să muncească ore suplimentare fără număr, neplătite”, au mai transmis sindicaliştii.  

Aceştia cer creşterea salariilor de bază la nivelul anului 2022 pentru toţi salariaţii din Sănătate şi Asistenţă Socială şi raportarea tuturor sporurilor la salariul aflat în plată.  

ŞTIRE INIŢIALĂ: ”Consiliul Naţional a Federaţiei Sanitas din România, reunit în şedinţă de urgenţă, a luat act cu stupoare de prevederile proiectului de O.U.G privind unele măsuri fiscal-bugetare, proiect trimis, în regim de urgenţă, la avizare! Prevederile actului legislativ contravin flagrant tuturor declaraţiilor publice ale noilor miniştri precum şi promisiunilor acestora făcute cu prilejul întâlnirilor cu reprezentanţii SANITAS. De asemenea, metoda aleasă pentru promovarea acestuia contravine total regulilor unui dialog social real, dialog care ne-a fost ferm promis imediat după învestirea noului Guvern”, a transmis, joi, SANITAS.  

Federaţia Sanitas avertizează guvernul Ciucă că îşi asumă riscul adâncirii crizei sanitare şi sociale din România în cazul în care decide să promoveze în continuare documente legislative care încalcă Legea salarizării bugetare. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”La momentul preluării puterii executive, guvernul actual a făcut o serie de promisiuni în ceea ce priveşte asigurarea resurselor financiare necesare aplicării Legii 153/2017, în special pentru categoriile de salariaţi din Sănătate şi Asistenţă socială pentru care creşterile salariale legale aferente anului 2021 au fost blocate de fosta guvernare. Se află în această situaţie aproape 85.000 de angajaţi, în special infirmiere, brancardieri, personal TESA, asistenţi sociali etc. La fel ca şi guvernul anterior, se pare că noua echipă de la Palatul Victoria ştie să ofere doar promisiuni fără acoperire, fără soluţii reale şi complete la problemele sistemului sanitar public şi ale celui de asistenţă socială”, au mai transmis sindicaliştii.  

Aceştia atrag atenţia că pandemia este în plină desfăşurare, sistemul sanitar este din ce în ce mai afectat de lipsa resurselor şi funcţionează în continuare cu un personal subdimensionat şi epuizat.  

”SANITAS nu mai acceptă niciun sacrificiu inutil şi nejustificat pe seama salariaţilor din sistemul sanitar şi al celui de asistenţă socială! Federaţia SANITAS solicită organizarea unei întâlniri de urgenţă cu miniştrii de resort, sub patronajul Primului-ministru, înainte de adoptarea O.U.G. pentru amendarea acesteia în sensul acordării tuturor drepturilor salariale prevăzute de Legea 153/2017, fiecărui salariat pe care îl reprezentăm”, au mai transmis sindicaliştii.  

Aceştia anunţă că vor folosi toate mijloacele sindicale legale pentru apărarea şi obţinerea drepturilor membrilor de sindicat.  

Ministerul Finanţelor Publice a publicat, miercuri seara, pe pagina oficială, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea unor acte normative, care va intra cel mai probabil în şedinţa de Guvern de vineri, şi prevede îngheţarea salariilor şi sporurilor din sistemul public, cu excepţia celor din asistenţă şi sănătate, precum şi prorogarea intrării în vigoare a pensiilor aleşilor locali. De asemenea, educaţia nu va primi 6% din PIB, în 2022, aşa cum prevede legea. Pensiile care depăşesc 4.000 de lei vor plăti CASS. 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.