Rezultatele finale ale examenului de bacalaureat, după soluţionarea celor peste 42.200 de contestaţii depuse de candidaţi la probele scrise, au fost publicate de Ministerul Educaţiei şi arată că numărul promovaţilor a crescut de la 91.754 înainte de contestaţii la 93.640, adică rata de promovare este 72,9% faţă de 71,4%. De asemenea, numărul mediilor de 10 a crescut cu 29. Cea mai mare rată de promovare, de peste 83%, s-a înregistrat în judeţele Bacău, Sibiu, Iaşi şi Cluj, în timp ce în judeţele Ilfov şi Giurgiu rata de promovare a rămas sub 55%. După contestaţii, au existat situaţii în care unele note au crescut şi cu aproape cinci puncte. Un absolvent de la Liceul Energetic din Târgu Jiu a primit iniţial, la proba scrisă la Matematică tehnologică, nota 2,95, iar după contestaţie a obţinut 7,6.
Cea mai mare rată de promovare a examenului de bacalaureat, de peste 83%, s-a înregistrat în judeţele Bacău, Sibiu, Iaşi şi Cluj, în timp ce în judeţele Ilfov şi Giurgiu rata de promovare a rămas sub 55% şi după soluţionarea contestaţiilor, potrivit rezultatelor finale ale examenului anunţate luni după-amiază de Ministerul Educaţiei Naţionale.
Astfel, în judeţul Bacău rata de promovare este 84,53%, comparativ cu 83,54% înainte de contestaţii, în Sibiu - 84,39% comparativ cu 83,73% înainte de recorectarea lucrărilor, în Iaşi - 84,10%, faţă de 82,91%), iar la Cluj - 83,65%, comparativ cu 82,75% înainte de contestaţii.
În Capitală, rata finală de promovare a examenului de bacalaureat este de 75,83%, în creştere de la 74,09%.
Judeţele în care rata de promovare a rămas sub 55% sunt Ilfov (44,31%) şi Giurgiu (51,96%).
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
Rezultatele finale ale bacalaureatului au fost publicate pe bacalaureat.edu.ro.
Rata de promovare la bacalaureat a crescut, după rezolvarea celor 42.215 de contestaţii, de la 71,4% la 72,9%, ceea ce înseamnă că sunt 93.640 de candidaţi faţă de 91.754 înainte de recorectarea lucrărilor.
De asemenea, numărul mediilor de 10 la bacalaureat a ajuns la 126, potrivit rezultatelor finale ale examenului publicate luni de Ministerul Educaţiei.
Înainte de soluţionarea contestaţiilor, la nivel naţional au existat 97 de medii de 10, iar după soluţionarea contestaţiilor numărul mediiilor de 10 a ajuns la 126.
După contestaţii, au existat situaţii în care unele note au crescut şi cu aproape cinci puncte.
Astfel, un absolvent de la Liceul de Artă din Focşani obţinuse iniţial nota 3,75 la proba scrisă la Istorie, iar în urma contestaţiei lucrarea sa a fost notată cu 5,35, el promovând Bacalaureatul.
Un elev de la Liceul cu program sportiv ”Nicolae Rotaru” din Constanţa a fost notat iniţial cu 5 la proba scrisă la Limba şi literatura română, iar după contestaţie a obţinut nota 7,3. Un alt absolvent de la Liceul energetic din Râmnicu Vâlcea a avut iniţial, la aceeaşi probă, nota 6, iar după contestaţie a obţinut 7,65, iar o elevă de la Liceul Teoretic din Novaci, judeţul Gorj, a obţinut de la 6 nota 7,35.
Un absolvent de la Liceul Energetic Târgu Jiu a primit iniţial, la proba scrisă la Matematică tehnologică, nota 2,95, iar după contestaţie a obţinut 7,6.
O elevă de la Liceul Tehnologic Oltchim a fost notată cu 5,75 la proba scrisă la Limba şi literatura română, iar după contestaţie a obţinut nota 7, iar unui elev de la Colegiul de Marină din Constanţa i-a fost mărită nota, în urma contestaţiei, de 4,05 la 5,85, el promovând bacalaureatul. De asemenea, o elevă de la Colegiul Naţional ”I. C. Brătianu” din Haţeg a avut iniţial nota 5,4, iar după contestaţie a obţinut 6,9.
Unui absolvent al Liceului Naţional de Informatică din Arad, la Biologie vegetală animală nota i-a fost mărită de la 6,9 la 8,05, în timp ce un elev de la Liceul Teoretic ”Constantin Brâncoveanu” din Bucureşti a fost notat iniţial cu 3,35 la Fizică, iar după contestaţie a obţinut 6,4, promovând examenul.
Un alt absolvent, de la Liceul teoretic ”Constantin Noica” din Alexandria, a obţinut la Istorie o mărire de la 3,95 la 5,15, iar un elev de la Colegiul Naţional Economic ”Gheorghe Chitu” din Craiova a avut iniţial, la Logică, argumentare şi comunicare, nota 3,95, iar după contestaţie 5,7, în timp ce un alt candidat de la Colegiul Naţional ”Unirea” din Braşov, la aceeaşi materie, a avut 3,6, iar după contestaţie 5. O elevă de la Colegiul Tehnic de Poştă şi Telecomunicaţii ”Gheorghe Airinei” din Bucureşti, la Limba şi literatura română a avut 5,2 şi a obţinut 6,8, iar un absolvent de la Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” din Constanţa a primit, la aceeaşi probă, de la 3,1 nota 5,3.
În 2016, rata de promovare a examenului de bacalaureat după contestaţii a fost de 68,1%, în 2015 - 67,8%, iar în 2014 - 60,6%.
SITUAŢIA ÎN ŢARĂ
Un absolvent de liceu din Vrancea care fusese notat la lucrarea de la filosofie cu 4,10 a primit, după contestaţie, nota 7,40, iar altul care luase 3,75 a obţinut 6, fiind declarat admis. În total, peste 330 de note din cele 575 contestate au crescut, în urma recorectării.
În judeţul Vrancea, au fost depuse 575 de contestaţii la bacalaureat, iar pentru 337 dintre acestea notele au crescut, în timp ce pentru 39 au rămas neschimbate.
Astfel, rata de promovare în judeţ a crescut, după rezolvarea contestaţiilor, de la 69,15 la sută la 70,97 la sută.
Încă un elev din judeţul Sibiu a obţinut media 10 la Bacalaureat în urma contestaţiilor, fiind vorba despre un absolvent al Colegiului Naţional ”Gheorghe Lazăr” din municipiul Sibiu. Un număr de 15 elevi care au fost respinşi iniţial au reuşit să obţină medii peste 6, judeţul situându-se pe locul al doilea în ţară.
Potrivit datelor finale ale examentului de bacalaureat afişate, luni, încă un elev din judeţul Sibiu a reuşit să obţină media 10.
Un absolvent de liceu din Iaşi care promovase iniţial examenul de bacalaureat cu media 6,01 a fost declarat respins, după ce a depus contestaţie. Pe de altă parte, numărul mediilor de 10 după recorectare a crescut de la opt la 13.
Un elev al Liceului cu Program Sportiv din Iasi care obţinuse iniţial media 6,01 la bacalaureat a fost declarat respins, după ce teza sa de la geografie a fost notată cu 6.00, faţă de 6.35 cât a obţinut în primă fază. Astfel, media tânărului a coborât la 5.90.
În urma contestaţiilor, în judeţul Iaşi, rata de promovare a examenului de bacalaureat a crescut cu peste un procent, de la 82.91 la sută la 84,1 la sută.
Giurgiu: Peste două sute de note scăzute, în urma contestaţiilor la Bacalaureat
Rata de promovare a examenului de bacalaureat în judeţul Giurgiu a crescut cu 0,8% în urma contestaţiilor, procentul ajungând la 51,96%. Un număr de 347 de contestaţii au fost depuse, iar peste două sute de note au fost scăzute în urma recorectării lucrărilor.
Peste 50 de candidaţi din Arad au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat după ce au depus contestaţii şi le-au fost recorectate lucrările, obţinând note mai mari. Rata de promovare pentru judeţul Arad a crescut la 66,92%, de la 64,91%, înainte de contestaţii.
Conform reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, 781 de lucrări fuseseră contestate după afişarea rezultatelor de la bacalaureat, iar în urma recorectării acestora, 468 de lucrări au fost evaluate cu o notă mai mare. Dintre candidaţii care au obţinut creşterea mediei, 53 au reuşit să promoveze Bacalaureatul, deşi iniţial fuseseră declaraţi respinşi.
Rata de promovoare a examenului de bacalaureat a depăşit 80% în judeţul Galaţi, după contestaţii, înregistrându-se şi o nouă medie de 10, în cazul unui elev de la Liceul "Emil Racoviţă". La Liceul "Al. I. Cuza" toţi elevii au reuşit să promoveze examenul, ridicând la trei numărul unităţilor de învăţământ din judeţ cu rată de promovare de 100%.
Rata de promovare la examenul de bacalaureat, după contestaţii, la nivelul judeţului Galaţi, a crescut la 80,48%, cu 0,89% mai mult decât iniţial, potrivit informaţiilor furnizate, luni, de Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi.
În urma contestaţiilor, 29 de elevi au fost declaraţi promovaţi, în condiţiile în care iniţial 2.593 au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat.
Alţi 27 de elevi din judeţul Vaslui care au susţinut Bacalaureatul în această primă sesiune au reuşit să promoveze examenul după rezolvarea contestaţiilor, astfel încât rata de promovare a crescut cu un procent, până la 76,67%. În schimb, niciun elev nu a mai reuşit să obţină media maximă, ceea ce face ca judeţul Vaslui să rămână cu trei medii de 10.
Rata de promovare a examenului de bacalaureat a crescut cu puţin peste un procent în Vaslui, de la 75,6% la 76,67%, în urma rezolvării celor 774 de contestaţii depuse în judeţ.
Un număr de 36 de elevi din judeţul Buzău au fost declaraţi admişi la Bacalaureat, după contestaţii
Un număr de 36 de elevi din judeţul Buzău au fost declaraţi admişi la Bacalaureat, după soluţionarea contestaţiilor, rata de promovare crescând cu peste un procent. Niciun alt elev nu a reusşit să obţină media 10, existând un singur elev cu media maximă în judeţ.
Potrivit inspectorului şcolar general al IŞJ Buzău, Florina Stoian, în urma depunerii contestaţiilor, la nivelul judeţului se înregistrează o creştere a ratei de promovare de 1,36%, de la 76,13%, la 77,46%.
Doi dintre elevii din judeţul Dolj care au contestat media la examenul de Bacalaureat au fost declaraţi respinşi, deşi iniţial obţinuseră medie de promovare. După soluţionarea contestaţiilor, numărul mediilor de zece a crescut de la două la patru.
Un număr de 37 de elevi dintre cei 1.460 care au contestat mediile obţinute la Bacalaureat au promovat examenul, deşi iniţial au fost declaraţi respinşi.
Peste 60 de elevi din judeţul Braşov care au fost iniţial respinşi au promovat bacalaureatul în urma contestaţiilor, rata de promovare crescând cu peste două procente. O elevă a reuşit să obţină media 10, fiind cea de-a treia medie de acest fel din judeţ.
Rata de promovare a examenului de bacalaureat a ajuns, în judeţul Braşov, la 80,51%, faţă de 78,39%, cât a fost înainte e soluţionarea contestaţiilor.
De asemenea, a apărut şi a treia medie de 10 din judeţ, obţinută de Andra Bujan de la Colegiul Naţional ”Andrei Şaguna“. Absolventa a decis că coteste nota 9.00 pe care o primise la Limba şi luteratura română şi a reuşit să primească un punct la contestaţii şi să aibă nota maximă. Ea se alătură celor două eleve de la Colegiul Naţional ”Dr. Ioan Meşotă”, Ramona Rebenciuc şi Andreea Robu, care au luat şi ele media 10.00 la Bacalaureat.
Rata de promovare a examenului de bacalaureat a crescut în liceele din Capitală, după contestaţii, de la 74,09 la sută la 75,53 la sută, iar numărul mediilor de zece este şi el mai mare, după recorectarea lucrărilor ajungând la 11, faţă de 9 înainte de contestaţii, a declarat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al municipiului Bucureşti (ISMB), Maria Ştefania Manea.
În Capitală, rata de promovare după contestaţii este de 75,53%, faţă de rezultatele afişate înainte de contestaţii fiind o creştere de peste un procent.
Totodată, după ce au fost corectate lucrările a crescut şi numărul mediilor de zece, de la 9 la 11.
Rata de promovare a examenului de bacalaureat a ajuns în judeţul Cluj, după rezolvarea contestaţiilor, la 83,65%, faţă de 82,75%, iar doi elevi au obţinut media 10. Un număr de 37 de candidaţi respinşi iniţial au fost declaraţi admişi.
În urma soluţionării contestaţiilor, potrivit datelor comunicate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, un număr de 37 de candidaţi iniţial respinşi au reuşit să promoveze examenul de Bacalaureat.
Astfel, din totalul de 4.116 candidaţi prezenţi la examen, 662 de candidaţi sunt declaraţi în continuare respinşi, înainte de contestaţii fiind 699. Pe tranşe de medii, înainte de contestaţii erau 205 candidaţi respinşi cu medii între 5 şi 5,99, iar situaţia după contestaţii arată că acum sunt 175 de candidaţi cu media între 5 şi 5,99.
Timiş: 39 de candidaţi respinşi iniţial au promovat Bacalaureatul în urma contestaţiilor
Promovabilitatea la examenul de bacalaureat a crescut, în judeţul Timiş, după contestaţii, cu 1,01 la sută, de la 71,93 la sută, la 72,94 la sută, iar 480 de lucrări au fost evaluate cu note mai mari. Aproape patruzeci de candidaţi respinşi iniţial au reuşit să promove examenul.
Potrivit datelor oferite de către Inspectoratul Şcolar al Judeţului Timiş, în urma rezultatelor de la examenul de bacalaureat au fost depuse 764 de contestaţii. 480 dintre lucrări au fost evaluate cu note mai mari, iar 213 cu punctaj mai mic decât cel iniţial. De asemenea, 71 de note au rămas nemodificate.
În urma soluţionării contestaţiilor, 39 de candidaţi au reuşit să obţină note de trecere şi să fie declaraţi reuşiţi, după ce iniţial au fost respinşi.
O elevă din judeţul Constanţa a obţinut media 10 în urma contestaţiilor, iar patru dintre cele şase unităţi de învăţământ care iniţial au avut promovabilitate zero au câte un elev care a reuşit să obţină media 6. Promovabilitatea în judeţ s-a mărit cu trei procente după contestaţii, ajungând la 65,26%.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, în urma centralizării notelor finale obţinute de absolvenţii de liceu, promovabilitate a ajuns la 65,26%, faţă de 62,07%.
De asemenea, a crescut numărul absolvenţilor de liceu care au obţinut media 10, de la patru la cinci.
Rezultatele finale la examenul de bacalaureat au fost publicate
Rezultatele finale ale examenului de bacalaureat, după soluţionarea celor peste 42.200 de contestaţii despuse de candidaţi la probele scrise, au fost publicate de Ministerul Educaţiei. Înainte de soluţionarea contestaţiilor, rata de promovare a fost 71,4%.
După afişarea primelor rezultate la bacalaureat, la nivel naţional au fost depuse 42.215 contestaţii, cele mai multe, adică 15,49 la sută, fiind la proba de Limba şi literatura română, potrivit datelor centralizate la Ministerul Educaţiei Naţionale.
În urma evaluării lucrărilor contestate, "nota iniţială se poate modifica, după caz, prin creştere sau descreştere, prin nota acordată la contestaţii”. Din acest an, nota comisiei de contestaţii este cea finală, întrucât nu se mai aplică regula celor 0,5 puncte diferenţă între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii. Nota minimă de promovare, pentru fiecare disciplină, este 5, iar media finală pentru promovarea examenului este minimum 6.
Anul trecut, rata de promovare la bacalaureat a crescut, după contestaţii, de la 66,7% la 68,1%. În 2015, promovabilitatea a fost de 66,41% înainte de rezolvarea contestaţiilor, iar după soluţionarea contestaţiilor a crescut la 67,9%. Rata de promovare la sesiunea iunie - iulie 2015 a bacalaureatului a fost cea mai mare din ultimii cinci ani.
Rezultatele înainte de contestaţii, care au fost afişate în 5 iulie, arată că rata de promovare înregistrată de absolvenţii care au susţinut probele acestui examen este de 71,4%, cu 4,7% peste rata de promovare din aceeaşi sesiune a anului trecut - 66,7%. Aceasta înseamnă că au promovat 91.754 de absolvenţi dintr-un total de 128.503 de absolvenţi prezenţi. În funcţie de anul şcolar în care au absolvit studiile liceale, 86.813 candidaţi promovaţi provin din promoţia 2016-2017 (77,8%, rată de reuşită din cei prezenţi), iar 4.941 de candidaţi provin din promoţiile anterioare (29,1%, rată de reuşită).
Conform rezultatelor înainte de contestaţii, s-au înregistrat 97 de medii de 10, în creştere faţă de anul trecut, când au fost 56 de medii de 10.
Procente de promovare peste 80% s-au înregistrat în judeţele Sibiu (83,73%). Bacău (83,54%), Iaşi (82,91%) şi Cluj (82,75%). Rata de promovare în Capitală este de 74,09%. Judeţele în care ratele de promovare au fost sub 55% sunt Ilfov (42,24%), Giurgiu (50,7%) şi Teleorman (53,95%).
Candidaţii care nu au promovat prima sesiune sau care nu s-au prezentat la bacalaureat mai au o şansă în a doua sesiune, organizată în intervalul 21-31 august.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.