Fermieri din mai multe judeţe din ţară au participat, luni după amiază, la proteste spontane, ei fiind nemulţumiţi faţă de folosirea sistemelor antigrindină şi susţinând că folosirea acestor rachete pentru dispersarea norilor le „nenorocesc culturile”, care sunt afectate de secetă.
”Tehnologia rachetelor antigrindină, utilizată în cadrul SNACP, a fost evaluată din perspectiva impactului asupra mediului prin Bilanţuri de mediu realizate de Universitatea Bucureşti-Facultatea de Geografie împreună cu Centrul de Cercetare şi Consultanţă ENVICONS Consulting, SC Electromecanica Ploieşti SA şi SC Blumenfield SRL. Acestea au evidenţiat faptul că activităţile de IAA (Intervenţii Active în Atmosferă) nu au nici un efect negativ asupra componentelor de mediu – apă, sol şi biodiversitate”, a transmis Ministerul Agriculturii, într-un comunicat de presă.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Potrivit documentului citat, de exemplu, utilizarea a 700 rachete/an în cadrul unui Grup de Combatere, care acoperă 170.000 ha, produce o poluare cu suspensii solide de cca. 20,3 g/ha şi generează următorii factori poluanţi:
- Total aerosoli 0,14 g/ha
- Iod 0,02 g/ha
- AgI 0,05 g/ha
- Acid iodhidric 0,07 g/ha
- CO2 0,4 g/ha
- HCl 0,1 g/ha
- XNO 0,01 g/ha
”Aceste valori sunt cu ordine de mărime mai mici decât toate celelalte activităţi industriale şi normele admise (de exemplu, poluarea este echivalentă cu cea produsă de 6 tractoare care parcurg 50.000 km). Astfel, poluarea produsă de utilizarea rachetelor în combaterea grindinei este minoră şi are un impact nesemnificativ asupra florei, faunei şi populaţiei din zonă şi din regiunile limitrofe”, a mai transmis ministerul
De asemenea, ministerul precizează că evaluările privind impactul asupra mediului realizate pe parcursul derulării Programului experimental de mică amploare privind creşterea precipitaţiilor cu tehnologia aviaţiei, derulat in 2019, au pus în evidenţă faptul că nu a fost afectată biodiversitatea din perimetrele monitorizate suprapuse cu ariile naturale protejate din reţeaua Natura 2000.
ŞTIRE INIŢIALĂ: În zona Moldovei, au participat la protest fermieri membri ai Asociaţiei Grânarii Iaşi. Ei au mers în zonele punctelor de lansare a rachetelor antigrindină din judeţele Iaşi şi Vaslui, pentru a atrage atenţia asupra excesului utilizării rachetelor antigrindină, proces despre care fermierii susţin că afectează activitatea agricolă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.