Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul care completează art. 22 din Legea 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri. Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare înfiinţarea unor centre de dezintoxicare şi recuperare a dependenţilor de droguri. Ministra Justiţiei Alina Gorghiu a afirmat că este un demers necesar, deoarece infrastructura pentru tratarea dependenţei de droguri în România este practic inexistentă şi a adăugat că „PNL este singurul partid care se preocupă constant de combaterea drogurilor şi de îmbunătăţirea legislaţiei în acest domeniu”. Legea merge la promulgare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - „PNL este singurul partid care se preocupă constant de combaterea drogurilor şi de îmbunătăţirea legislaţiei în acest domeniu. Reamintesc că, dintre cele trei propuneri legislative iniţiate împreună cu colegii liberali, două sunt deja legi în vigoare: Registrul traficanţilor de droguri şi Legea 2 Mai. Astăzi, Parlamentul a adoptat şi cel de-al treilea proiect, care prevede înfiinţarea unor centre regionale de dezintoxicare şi recuperare a dependenţilor în fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale României: Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru şi Bucureşti-Ilfov. Aceste centre vor funcţiona sub coordonarea Ministerului Sănătăţii şi vor fi acreditate de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate, conform standardelor internaţionale în domeniul recuperării persoanelor dependente de droguri”, a scris Alina Gorghiu.

Ea a mai spus că „este un demers necesar, deoarece infrastructura pentru tratarea dependenţei de droguri în România este practic inexistentă”.
 
„Îi îndemn pe toţi cei care au nevoie de ajutor să nu amâne acest pas important spre vindecare. Şi mă bucur că această iniţiativă a fost adoptată azi, când este Ziua Internaţională de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri”, a conchis ministra Justiţiei.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Aceste centre includ măsuri de prevenire, tratament, prevenire a riscurilor şi consecinţelor asociate consumului de droguri, precum şi de reintegrare socială, mai prevede proiectul.

Sunt introduse două noi alineate la articolul 22 din legea 143/2000 prin care sunt înfiinţate şi organizate centre de dezintoxicare şi recuperare a dependenţilor de droguri ca instituţii specializate pentru recuperarea socială a persoanelor dependente de droguri, prin hotărâre a Guvernului, în fiecare dintre cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, conform anexei la Legea nr.315/2004 privind dezvoltarea regională în România, cu modificările şi completările ulterioare.

Acestea au personalitate juridică şi sunt înfiinţate şi funcţionează în subordinea Ministerului Sănătăţii. Centrele se acreditează de către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate conform standardelor internaţionale în materia recuperării persoanelor dependente de droguri.

De asemenea, pentru construirea, înfiinţarea şi funcţionarea centrelor sunt alocate sume de investiţii şi de funcţionare în proporţie egală, 50% din bugetul de stat prin Ministerul Sănătăţii şi 50% din bugetele autorităţilor publice locale interesate, ori fonduri din programe de finanţare europene.

Pe 11 martie, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei Deputaţilor a fost decizional. Prin urmare, legea merge la promulgare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.