Premierul Florin Cîţu a anunţat că Guvernul a adoptat două ordonanţe de urgenţă şi alte acte normative cu privire la depozitarea şi gestionarea deşeurilor în România. Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a precizat că ambele acte transpun directive europene.
UPDATE: Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a prezentat, la finalul şedinţei de Guvern, cele două acte normative adoptate în şedinţa Executivului.
“Am prezentat în şedinţa de guvern două ordonanţe simple, două proiecte de acte normative, ordonanţa privind depozitarea deşeurilor şi ordonanţa simplă privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje. Ambele acte normative transpun directive europene. În ambele situaţii România a fost pusă în întârziere de anul trecut, discuţiile cu ministerele de resort care vor fi implicate şi impactate de aceste acte normative au durat săptămâni, luni întregi motiv pentru care abia în şedinţa de astăzi am putut prezenta ordonanţele simple de transpunere. Cu aprobarea lor am închis practic două cazuri de notificare la adresa României de punere în întârziere. Săptămâna viitoare închidem şi al treilea caz de punere în întârziere prin OUG pe regimul deşeurilor care va intra pe ordinea de zi de săptămâna viitoare”, a explicat ministrul Mediului.
El a explicat ce conţin aceste acte normative.
“În primul rând, o serie de restricţii privind eliminarea prin depozitare a deşeurilor. Politica Uniunii Europene din acest punct de vedere în toate domeniile, indiferent dacă vorbim de industrie sau de deşeurile municipale, se doreşte reducerea cantităţilor depozitate, creşterea procentului de reciclare sau de valorificare energetică. Este clar politica Uniunii pentru 2030, pentru 2050 în tot ce înseamnă gestionarea deşeurilor. De aceea cele două acte normative, pe lângă faptul că vin cu schimbări majore în ceea ce priveşte deşeurile, gestionarea deşeurilor, trasabilitatea, sisteme informatice, de trasabilitate, de evidenţă a cantităţilor puse pe piaţă reciclate ,valorificate energetic, depozitate vin cu aceste ţinte ambiţioase la nivelul Uniunii şi cea mai importantă ţintă pentru 2030 este de 10% depozitare din total deşeuri municipale colectate”, a explicat Tánczos Barna.
El a mai transmis că implementarea legislaţiei privind deşeurile este în sarcina autorităţilor locale.
“Este o provocare uriaşă pentru unităţile administrativ teritoriale. Ştim foarte bine că tot ce înseamnă implementarea legislaţiei privind gestionarea deşeurilor municipale este în sarcina autorităţilor publice locale chiar dacă infrigmentul vine pe Ministerul Mediului, tot ce înseamnă serviciul de salubritate se gestionează de UAT, bine sau rău, de foarte multe ori foarte rău, din păcate, responsabilitatea este A unităţii administrativ teritoriale atât din punct de vedere administrativ, cât şi din punct de vedere politic. De foarte multe ori această responsabilitate politică este cea care blochează adoptarea unor decizii radicale, dar eficiente pentru gestionarea deşeurilor”, a mai transmis ministrul Mediului.
ŞTIRE INIŢIALĂ: „Am avut mai multe discuţii şi mai multe proiecte referitoare la depozitele de deşeuri, gestionarea deşeurilor şi aşa mai departe. I-am cerut domnului ministru, împreună cu domnul ministru al Afacerilor Interne, pentru săptămâna viitoare, o situaţie a unei scheme care mi-a fost prezentată, prin care deşeurile sunt depozitate în România sub titlu temporar. Acest lucru trebuie să dispară. O să avem o notă de informare săptămâna viitoare şi modul în care nu vom mai permite în România astfel de scheme. În şedinţa de Guvern au fost aprobate două Ordonanţe de Urgenţă din pachetul legislativ privind depozitele de deşeuri, gestionarea deşeurilor şi asigurarea tratării deşeurilor înainte de depozitare. Al treilea proiect de ordonanţă l-am discutat, o să fie aprobat săptămâna viitoare, nu avea încă toate avizelei”, a anunţat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.
Premierul a mai spus că nu au fost discuţii despre introducerea vreunei taxe anul acesta, ci despre scheme de descurajare.
„I-am spus domnului ministru al Mediului să transmită către Garda de Mediu că nu am discutat despre nicio taxă pe care o vom introduce anul acesta. Nu ştiu de unde apar aceste informaţii. Noi am vorbit de scheme de descurajare, nu de introducere de taxe”, a conchis Cîţu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.