Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că vacanţa de primăvară va fi prelungită şi că va dura din data de 2 aprilie până în 4 mai. Examenul de bacalaureat va avea loc la datele stabilite, însă Evaluarea Naională se va decala şi va avea loc în perioada 5-8 iulie. Ulterior, la Antena 3, ministrul a precizat că actualul an şcolar se va încheia în 2 iulie, în loc de 18 iunie, cum era programat iniţial. Consiliul Naţional al Elevilor consideră că decalarea Evaluării Naţionale şi creşterea duratei vacanţei de Paşte la aproape o lună va conduce la apariţia unei rupturi în procesul educaţional şi în ritmul de învăţare al fiecărui elev, fapt ce va avea consecinţe dezastruoase asupra rezultatelor de la examenele naţionale. De asemenea, dezaprobă decizia Ministerului Educaţiei ca şcolile să rămână deschise şi după depăşirea pragului de incidenţă a cazurilor de COVID-19 de 6 la o mie de locuitori şi reclamă lipsa de consultare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Consiliul Naţional al Elevilor dezaprobă propunerea Ministerului Educaţiei: Menţinerea şcolilor deschise în format fizic atunci când rata incidenţei depăşeşte 6/mia de locuitori denotă iresponsabilitate

UPDATE - Ulterior, la Antena 3, ministrul a explicat: ”Este vorba de o prelungire a vacanţei de primăvară cu două săptămâni. Calendarul valabil până acum prevedea o vacanţă de Paşte rit catolic între 2 şi 11 aprilie. De asemenea, prevedea o vacanţă pentru Paştele ortodox la finalul lunii aprilie până la data de 9 Mai. Deci aveam două vacanţe de primăvară separate de două săptămâni de cursuri. Introducând o vacanţă în aceste două săptămâni de cursuri, practic am scurtat vacanţa de vară. Am transferat două săptămâni din vacanţa de vară în vacanţa de primăvară”.

Cîmpeanu a detaliat cum se va modifica structura actualului an şcolar.

"Semestrul doi în loc să se încheie pe data de 18 iunie se încheie pe data de 2 iulie. Examenul de bacalaureat se va derula exact la aceleaşi date planificate. Examenul de evaluare naţională pentru elevii claselor a 8-a în loc să înceapă pe 22 iunie, imediat după sărbătoarea de Rusalii de pe 21 iunie, va începe pe data de 5 iulie, este o diferenţă de două săptămâni. De asemenea, această adaptare a calendarului are avantajul de a putea organiza evaluările pentru clasa a 4-a şi a 6-a şi chiar pentru clasa a 2-a chiar dacă le mutăm din luna aprilie în luna mai. Are avantajul de a putea organiza pretestările pentru testele Pisa care se vor organiza anul viitor. Are foarte multe avantaje. Are dezavantajul pentru că duce anul şcolar cu două săptămâni mai târziu. Deci practic, micşorează vacanţa de vară cu două săptămâni", a declarat ministrul Educaţiei

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Am propus modificări în structura anului şcolar. Propunând o vacanţă de primavără din 2 aprilie – 4 mai va cuprinde perioada sărbătorilor pascale catolice şi ortodoxe. Vacanţa de primăvara prelungită cu trei săptămâni, începând cu 2 aprilie până pe 4 mai. Astfel, perioada lunii aprilie, care este cea mai critică din perspectivă epidemiologică va beneficia de o scădere a mobilităţii”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, al doilea avantaj este că examenul de bacalaureat se păstrează la datele planificate, cu prezenţă fizică, în perioada 28 iunie – 1 iulie probele scrise.

Singura diferenţă este că se vor echivala competenţele, cu excepţia celor din promoţiile anterioare care vor susţine competenţele digitale.

”Alt avantaj se regăseşte în păstrarea datelor pentru evaluarea la clasele a 4 şi a 6. La clasa a 2 vor fi programate în luna mai. Vom acorda importanţa cuvenită pretestărilor pentru PISA. Decalăm examenul de Evaluare Naţională, se va derula în perioada 5 iulie – 8 iulie, urmând ca admiterea în liceu să se facă după 8 iulie. Se păstreează toate datele iniţiale pentru titularizare şi definitivat”, a mai anunţat Sorin Cîmeanu.

Ministrul a precizat că ”suntem într-o situaţie în care e nevoie de decizii care să producă cât mai puţine perturbări”.

”Şcolile trebuie să se închidă ultimele dacă e nevoie. Nu considerăm îndreptăţită închiderea şcolilor şi lăsarea deschisă a altor locaţii”, a mai declarat Sorin Cîmeanu, precizând că a semnat ordinul care prevede intrarea în online a unităţilor de învăţământ doar la intrarea în carantină a localităţilor.

Ministrul a precizat, răspunzând unor întrebări, că decizia nu este luată pentru Bucureşti.

”Se ia la nivel naţional pentru orice localitate. Depăşirea pragului de 6 la mie nu generează intrarea în online a şcolilor”, a mai declarat ministrul. 

Răspunzând unor întrebări, Sorin Cîmpeanu a precizat că durata anului şcolar nu va fi prelungită. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.