Ministerul Apărării reclamă, marţi propagarea unui fake news în legătură cu sistemele de apărare antiaeriană româneşti care s-ar întrepta către Republica Moldova. Instituţia recomandă verificarea din surse oficiale a oricăror informaţii panicarde şi senzaţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE: ”Semnalăm apariţia în mediul online a unei ştiri false cu privire la o aşa-zisă „relocare” recentă a unor sisteme de apărare antiaeriană din dotarea Armatei României către frontiera cu Republica Moldova. Materialul video folosit în postările pe acest subiect realizate pe diferite platforme on-line, în care apar, printre altele, sisteme Himars şi Gepard din dotarea unor unităţi militare româneşti, a fost realizat la sfârşitul lunii noiembrie 2022, în centrul oraşului Alba Iulia, cu prilejul antrenamentelor pentru ceremonia militară organizate pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României”, a precizat, ulterior, Minmisterul Apărării, într-un comunicat de presă.

Sursa citată precizează că, în mod fals, ”cu scopul evident de a induce panica, materialul video este prezentat, în 27 februarie 2023, drept «mutarea sistemelor de apărare antiaeriană româneşti către frontiera cu Republica Moldova, în această dimineaţă»”, mai arată ministerul.

Ministerul apreciază că există şi o ”parte pozitivă şi încurajatoare a acestei situaţii” -  ”mulţi dintre utilizatorii care au postat comentarii la această postare au observat că materialul video este, în fapt, o înregistrare veche, au indicat corect şi locaţia reală a filmării, fiind chiar apeluri către utilizatori să nu (re)distribuie aceste informaţii false”.

”Dacă sesizaţi şi alte asemenea înregistrări, vă rugăm să ni le trimiteţi aici. Vom face verificările cu maximă operativitate şi vom reveni cu explicaţii”, au mai transmis oficialii MApN.

ŞTIRE INIŢIALĂ: ”FAKE NEWS! Sisteme de apărare antiaeriană româneşti prezente în anul 2022 la repetiţiile pentru Ceremonia militară de Ziua Naţională a României, prezentate în mod fals ca îndreptându-se în prezent către graniţa cu Republica Moldova”, a transmis, luni, Ministerul Apărării, pe pagina de Facebook.

Sursa citată recomandă verificarea tuturor informaţiilor din surse oficiale.

”Vă reamintim că puteţi verifica veridicitatea unor informaţii de acest gen, cu caracter senzaţionalist şi cu tentă panicardă, consultând sursele oficiale”, au mai transmis oficialii ministerului.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.