Secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, a declarat, miercuri seară, după negocierile cu liderii sindicatelor din învăţământ, că nu se poate vorbi de creşteri salariale şi nu pot fi acordate sporuri. ”Oferta suplimentară a Guvernului va fi aceea a acordării unei sume în luna iunie şi una în octombrie, legate de cele două evenimente importante, care va consta într-un card pentru cariera profesională, acordată profesorilor şi personalului auxiliar. Suma propusă este 1.000 de lei pentru iunie şi 1.500 pentru octombrie. ”Credem că toţi elevii trebuie să se poată întoarce cât mai repede în sălile de clasă. În acest sens a fost şi discuţia din această seară”, a afirmat ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
UPDATE - Ligia Deca a declarat, miercuri, la finalul negocierilor cu sindicaliştii din educaţiei să profesorii au nevoie de o grilă de salarizare potrivită, dar trebuie asigurat şi dreptul la educaţie. 
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
“Ministerul Educaţiei va fi întotdeauna alături de cadrele didactice. Preocuparea noastră este, pe de o parte, să susţinem cadrele didactice pentru că într-adevăr au nevoie de o grilă de salarizare potrivită cu rolul lor în societate, dar în acelaşi timp să asigurăm dreptul la educaţie. Credem că toţi elevii trebuie să se poată întoarce cât mai repede în sălile de clasă. În acest sens a fost şi discuţia din această seară”, a afirmat Deca.
 
Ea a fost întrebată dacă are şi o centralizare a şcolilor care sunt în grevă şi care nu sunt.  
 
“Procesăm datele primite de la inspectoratele şcolare şi facem în aşa fel încât cu întâlnirile pe care le avem aproape zilnic cu inspectorii să transmitem mesajele necesare şi să ne corelăm în aşa fel încât procesele să nu fie afectate. Fiecare şcoală are o conducere care are responsabilitatea să comunice cu părinţii vis-a-vis de ce ore se fac şi ce ore nu se fac. Nu se poate face acest lucru la nivel centralizat pentru mii de şcoli. Cel mai eficient este fiecare şcoală să-şi folosească canalele de comunicare cu părinţii, cu aparţinătorii astfel încât toată lumea să ştie care este orarul adecvat situaţiei în care ne aflăm. Şi lucrul acesta se întâmplă”, a explicat ministrul Educaţiei.
 
Întrebată dacă părinţii îşi trimit copiii joi la şcoală, Lidia Deca a răspuns: “Trebuie să aşteptăm răspunsul din partea sindicatelor şi să vedem care va fi situaţia. În acest moment ei sunt cei care trebuie să revină cu un răspuns”.
 
Ea a mai declarat că salariile în educaţie trebuie să crească. 
 
“Salariile personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic trebuie să crească. Asta în mod clar. Şi în acest sens Ministerul Educaţiei a lucrat împreună cu federaţiile sindicale cu propuneri pe care Ministerul Muncii o să le discute atunci când se intră în faza discuţiei pe legea salarizării”, a mai precizat Ligia Deca.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Este foarte clar în momentul acesta nu poate să fie vorba despre niciun fel de creştere salarială. Colegii din învăţământ sunt în momentul ăsta la maximul grilei, iar acest Guvern este cel care a făcut posibil acest lucru. De asemenea, nu poate să fie vorba în momentul ăsta de acordare de sporuri”, a afirmat Marian Neacşu, miercuri seară, în cadrul unor declaraţii de presă susţinute alături de miniştrii Educaţiei, Ligia Deca, Finanţelor, Adrian Câciu, şi Muncii, Marius Budăi.
 
El a adăugat că în programul de guvernare care va fi prezentat prioritatea numărul 1 va fi educaţia, iar începând cu 15 iulie, prima categorie care va discuta noua grilă de salarizare va fi educaţia: ”Al doilea lucru foarte important este că, începând cu 15 iulie, atunci când Banca Mondială ne va transmite în calitate de consultant, primele informaţii referitoare la noua lege a salarizării, prima categorie socio-profesională care va veni să discute la Ministerul Muncii, împreună cu Ministerul Educaţiei, noua grilă de salarizare va fi, evident, Educaţia”.
 
”Faţă de discuţiile anterioare purtate pe parcursul săptămânii trecute şi în weekend, cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale din învăţământ, oferta suplimentară a Guvernului pentru recunoaşterea calităţii şi redefinirea demnităţii carierei de profesor de dascăl va fi aceea a acordării a unei sume în luna iunie şi a unei sume în luna octombrie, legată de cele două evenimente foarte importante pentru lumea educaţiei, care va consta într-un card pentru cariera profesională acordată personalului didactic, care înseamnă profesori şi personal auxiliar. Suma propusă este de 1.000 de lei pentru luna iunie şi 1.500 de lei pentru luna octombrie. De asemenea, din discuţii s-a solicitat şi am fost de acord ca astfel de sume să fie acordate şi pentru personalul nedidactic, în cuantum de 500 de lei în luna iunie şi de 500 de lei în luna octombrie”, a arătat el.
 
Secretarul general al Guvernului a menţionat că miercuri a fost pus în dezbatere publică şi va fi adoptat în şedinţa de Guvern de vineri proiectul de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Muncii, prin care toate categoriile de personal care nu au ajuns la maximum pe grila din Anexa 8 vor ajunge la acest nivel. 
 
Întrebat ce pot face cadrele didactice cu aceste carduri, dacă le vor folosi pentru achiziţionarea materialelor didactice sau le pot utiliza şi în scopuri personale, Marian Neacşu a răspuns: “În cea mai mare măsură, sumele prevăzute în aceste carduri vor fi folosite pentru cariera didactică. Din discuţiile pe care le-am avut cu membrii de sindicat şi cu liderii de sindicat, au solicitat ca o parte dintre aceşti bani, iar domnul ministru Boloş poate să vă dea mai multe detalii legat de acest subiect, în momentul acesta, o cotă forfetară de 30 la sută poate să fie acordată, banii fiind din fonduri europene cu caracter forfetar, iar suma care va fi alocată de la bugetul de stat poate să fie folosită pentru orice destinaţie”.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, în deschiderea şedinţei de Guvern, că nu merge la întâlnirea cu sindicatele din seara aceasta şi că a dispus formarea unei echipe ministeriale din care vor face parte miniştrii Educaţiei, Muncii, Finanţelor şi Fondurilor Europene, iar din partea premierului merge secretarul general. ”Sperăm ca în urma întâlnirii, pe baza dialogului onest şi echitabil, pe baza măsurilor reale pe care le propunem, să avem o înţelegere şi să avem încredere unii în alţii că acest demers se va încheia cât mai curând”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă despre negocierile cu sindicatele din educaţie. Întâlnirea a început la ora 17.00, niciuna dintre părţi nefăcând declaraţii la acel moment.

 
Astăzi a fost pus în dezbatere publică şi va fi adoptat în şedinţa de Guvern de vineri proiectul de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Muncii, prin care toate categoriile de personal care nu au ajuns la maximum pe grila din Anexa 8 vor ajunge la acest nivel. 
 
Întrebat ce pot face cadrele didactice cu aceste carduri, dacă le vor folosi pentru achiziţionarea materialelor didactice sau le pot utiliza şi în scopuri personale, Marian Neacşu a răspuns: 
“În cea mai mare măsură, sumele prevăzute în aceste carduri vor fi folosite pentru cariera didactică. Din discuţiile pe care le-am avut cu membrii de sindicat şi cu liderii de sindicat, au solicitat ca o parte dintre aceşti bani, iar domnul ministru Boloş poate să vă dea mai multe detalii legat de acest subiect, în momentul acesta, o cotă forfetară de 30 la sută poate să fie acordată, banii fiind din fonduri europene cu caracter forfetar, iar suma care va fi alocată de la bugetul de stat poate să fie folosită pentru orice destinaţie”.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.