Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, prezintă, joi, priorităţile mandatului său, explicând că primul lucru pe care doreşte să-l finalizeze este legile educaţiei. ”Îmi doresc să avem un cadru legislativ stabil, care să ofere încredere şi echitate în sistem. Îmi doresc o educaţie de calitate pentru fiecare copil şi, aşa cum spuneam, un sistem predictibil, transparent, funcţional”, afirmă Deca.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ligia Deca a explicat, joi, într-o conferinţă de presă, că prima sa preocupare este finalizarea legilor educaţiei în termenul asumat.  

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Deca a precizat că s-au primit peste 9.000 de amendamente care trebuie armonizate.  

”A doua prioritate, ţintele şi jaloanele din PNRR. Un prim jalon a fost îndeplinit, ruta duală completă şi a noilor calificări rezultate, s-au adoptat diferite acte normtive, există o OUG 128/2022 în vederea dezvoltării învăţământului dual. În PNRR vorbim despre 18 investiţii, în valoare de 3,6 miliarde de euro pentru dezvoltarea reţelei de şcoli verzi şi achizţionarea de microbuze verzi, reabilitare şi eficientizare energetică, construcţia a minim 50 de şcoli verzi, eficiente energetic şi cu o orientare curriculară sustenabilă”, a afirmat ministrul Educaţiei. 

Ligia Deca a menţionat că-şi doreşte predictibilitate, astfel încât elevii şi părinţii să ştie la ce să se aştepte. 

”A treia prioritate, asigurarea predictibilităţii. Ştiu că elevii, părinţii şi profesorii aştepată răsunsuri clare la legile educaţiei şi să avem timp să ne pregătim de schimbările pe care specialiştii şi societatea le văd necesare. Păstrez măsurile care au intrat în vigoare anul acesta- sistemul modular şi analizăm această măsură la un an de la implementare. Men doreşte ca şcolile să rămână deschise. Nu ne mai putem permite goluri sau pauze în procesul de învăţare. Există discuţii privind sprijinuul acordat şcolilor pentru a nu exista discuţii de trecere în online când copiii au nevoie să vină la şcoală”, a adăugat ministrul. 

Ligia Deca a afirmt că îşi doreşte un cadru legislativ stabil care să ofere încredere în sistem. 
 
“De asemenea, îmi doresc să avem un cadru legislativ stabil, care să ofere încredere şi echitate în sistem. Îmi doresc o educaţie de calitate pentru fiecare copil şi, aşa cum spuneam, un sistem predictibil, transparent, funcţional, care să aducă rezilienţă în faţa oricărei crize şi investiţii pentru reducerea abandonului şcolar”, a explicat Ligia Deca. 
 
Ea a precizat că va discuta cu specialiştii din sistem în privinţa evaluărilor. 
 
“Mai concret, zona evaluărilor, fie că vorbim despre evaluarea dintre gimnaziu şi liceu, fie că vorbim despre Bacalaureat, vom consulta facultăţile de ştiinţe ale educaţiei şi vom solicita punctul lor de vedere şi modalitatea în care soluţiile pe care le vom alege, noul pachet legislativ, vor fi adecvate pentru contextul românesc şi pentru obiectivele pe care ni le propunem. Aici este un punct în care deja am anunţat discuţii punctuale cu specialiştii din sistem”, a afirmat ministrul Educaţiei.
 
Ligia Deca a anunţat şi ce se va întâmpla în zona integrităţii. 
 
“De asemenea, pentru zona integrităţii, La fel, luând în calcul evoluţiile legislative, vom discuta cu specialişti în zona integrităţii, în drept constituţional şi drept administrativ pentru a găsi o soluţie care să garanteze integritatea în viitor, în contextul legislativ naţional şi, în acelaşi timp, să vedem cum afectează deciziile recente din justiţie cadrul legal actual”, a declarat Ligia Deca. 
 
Ea a precizat că încearcă finalizarea pachetului legislativ în termenul anunţat de premier. 
 
“încercăm să finalizăm pachetul legislativ în termenul anunţat de către domnul prim-ministru. De asemenea, apropo de cine ia în calcul amendamentele primite, evident, echipa Ministerului Educaţiei, consultându-se, aşa cum vă spuneam, cu specialişti pe probleme punctuale. Atributul Ministerului Educaţiei este acela de a veni cu o propunere legislativă. Şi aici sunt două paliere de consultări. Este vorba de consultarea cu specialişti pentru textul care pleacă din Ministerul Educaţiei, dar mai apoi există o consultare la nivelul Guvernului cu toate ministerele care trebuie să dea un aviz, un punct de vedere, că acest pachet de legi ale educaţiei, pentru că ştim că pachetul are implicaţii pentru multe alte domenii gestionate de alte ministere, că vorbim de Ministerul Muncii, că vorbim de Ministerul Sănătăţii, că vorbim de Ministerul Afacerilor Interne, că vorbim despre Ministerul Justiţiei. Sunt două paliere de consultare pe care vom merge”, a transmis ministrul Educaţiei.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.